ΚΟΣΜΟΣ

Η ΕΕ ζητά λεπτομέρειες για το «όραμα» του Αζερμπαϊτζάν για τους Αρμένιους του Ναγκόρνο Καραμπάχ

Η ΕΕ ζητά λεπτομέρειες για το «όραμα» του Αζερμπαϊτζάν για τους Αρμένιους του Ναγκόρνο Καραμπάχ

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο RIA Novosti 20.270 άνθρωποι έχουν ήδη περάσει στην Αρμενία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε σήμερα από το Αζερμπαϊτζάν να αναλύσει το «όραμά» του για το μέλλον των Αρμενίων που ζουν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, μετά τη συνάντηση που είχαν στις Βρυξέλλες Ευρωπαίοι, Αρμένιοι και Αζέροι αξιωματούχοι.

Μετά την επίθεση-αστραπή του αζέρικου στρατού στον ορεινό θύλακα, την περασμένη εβδομάδα, σήμερα συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από τη Γαλλία, τη Γερμανία, το Αζερμπαϊτζάν και την Αρμενία. Η σύνοδος αυτή διεξήχθη την ώρα που χιλιάδες Αρμένιοι κάτοικοι του Ναγκόρνο Καραμπάχ φεύγουν αναζητώντας καταφύγιο στην Αρμενία, καθώς φοβούνται για την ασφάλειά τους εάν παραμείνουν σε μια περιοχή υπό τον έλεγχο του Μπακού.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο RIA Novosti 20.270 άνθρωποι έχουν ήδη περάσει στην Αρμενία.

Στην ανακοίνωσή της η ΕΕ υπογραμμίζει ότι «είναι αναγκαία η διαφάνεια και η πρόσβαση της διεθνούς ανθρωπιστικής βοήθειας καθώς και των αξιωματούχων που είναι αρμόδιοι για την επιτήρηση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» αλλά και ότι θέλει «περισσότερες λεπτομέρειες όσον αφορά το όραμα του Μπακού για το μέλλον των Αρμενίων του Ναγκόρνο Καραμπάχ στο Αζερμπαϊτζάν».

Στη σημερινή συνάντηση οι συμμετέχοντες συζήτησαν επίσης αν είναι ο κατάλληλος χρόνος για να συναντηθούν οι ηγέτες της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν στο περιθώριο της άτυπης συνόδου κορυφής των «27» που θα διεξαχθεί στις 5 Οκτωβρίου στην Ισπανία.

Πριν από την επίθεση των Αζέρων, η ΕΕ κατέβαλε προσπάθειες για να μεσολαβήσει μεταξύ των δύο χωρών.

Οι εκπρόσωποι της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν συζήτησαν επίσης σήμερα «πιθανά συγκεκριμένα μέτρα» για να προχωρήσουν οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ τους, όπως η οροθέτηση των συνόρων, η ασφάλεια και άλλα ανθρωπιστικά θέματα.