ΚΟΣΜΟΣ

Ναγκόρνο – Καραμπάχ: Τραγική η κατάσταση στα καραβάνια των 40.000 Αρμένιων προσφύγων

armenia
Οικογένεια Αρμενίων εγκαταλείπει τις εστίες του στο Ναγκόρνο Καραμπάχ
Photo: AP

Περίπου 28.000 από τους 120.000 Αρμένιους που ζουν στον θύλακα προσπάθησαν να φύγουν

Ο αριθμός των Αρμενίων που έχει εγκαταλείψει τις πατρογονικές του εστίες στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, όπως αναφέρει το ertnews.gr έχει φθάσει σχεδόν το ένα τέταρτο του πληθυσμού στον διαφιλονικούμενο θύλακα, σύμφωνα με την κυβέρνηση της Αρμενίας.

Περίπου 28.000 από τους 120.000 Αρμένιους που ζουν στον θύλακα προσπάθησαν να φύγουν μόλις το Αζερμπαϊτζάν ήρε τον 10μηνο αποκλεισμό στην μοναδική οδική σύνδεση της περιοχής προς την Αρμενία.

Αυτός ο αποκλεισμός είχε προκαλέσει σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα, φάρμακα και καύσιμα.

Ενώ το Αζερμπαϊτζάν έχει δεσμευτεί να σεβαστεί τα δικαιώματα των Αρμενίων, πολλοί κάτοικοι φοβήθηκαν για αντίποινα, με την Αρμενία να κάνει μάλιστα λόγο για εθνοκάθαρση.

Από έκρηξη σε αποθήκη καυσίμων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ έχασαν τη ζωή τους 68 άνθρωποι, 105 αγνοούνται και 300 τραυματίστηκαν. Ο νεότερος απολογισμός έρχεται καθώς ανεβαίνει ο αριθμός των νεκρών από την πολύνεκρη έκρηξη σε αποθήκη καυσίμων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Η έκρηξη σημειώθηκε αργά τη Δευτέρα, σε βενζινάδικο έξω από το Στεπανακέρτ, την πρωτεύουσα της περιοχής, όπου είχε σχηματιστεί μεγάλη ουρά αυτοκινήτων που ήθελαν να γεμίσουν καύσιμα για να φύγουν από την περιοχή.

Η αιτία της έκρηξης παραμένει ασαφής.