ΚΟΣΜΟΣ

Ο κινεζικός στρατός «βλέπει» με κινούμενα σχέδια επανένωση με την Ταϊβάν

Ο κινεζικός στρατός «βλέπει» με κινούμενα σχέδια επανένωση με την Ταϊβάν
Αρχείου AP

Σε μια επίδειξη της αποφασιστικότητας της Κίνας να φέρει «πίσω στο μαντρί» την αυτοδιοικούμενη Ταϊβάν

Μία ταινία κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους κυκλοφόρησε ο κινεζικός στρατός με αφορμή την Εθνική Ημέρα, που δείχνει κομμάτια ενός πίνακα ζωγραφικής που είχε σκιστεί στα δύο να επανενώνονται, σε μια επίδειξη της αποφασιστικότητας της ηπειρωτικής χώρας να φέρει «πίσω στο μαντρί» την αυτοδιοικούμενη Ταϊβάν. Τα κομμάτια της «Κατοικίας στα βουνά Fucun», ένας από τους πιο γνωστούς αρχαίους πίνακες της Κίνας, φυλάσσονται χωριστά σε μουσεία στην Κίνα και την Ταϊβάν, το δημοκρατικά διοικούμενο νησί που το Πεκίνο διεκδικεί ως μία από τις επαρχίες του και το οποίο διατηρεί το δικαίωμα να καταλάβει με τη βία.

Την Εθνική Ημέρα που ήταν χθες Κυριακή, η Διοίκηση Ανατολικού Θεάτρου του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού, γνωστή για τα πολεμικά βίντεο των ασκήσεων γύρω από την Ταϊβάν, κυκλοφόρησε μια ταινία κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους με τίτλο "Dreams Come True on Fuchun River", απευθυνόμενη στις κοινές πολιτιστικές ρίζες των ανθρώπων και στις δύο πλευρές του στενού της Ταϊβάν.

Η ταινία παρουσίαζε δύο ξωτικά, που αντιπροσωπεύουν τα δύο κομμάτια του πίνακα του δασκάλου της δυναστείας Yuan, Huang Gongwang, η οποία διαλύθηκε τον 17ο αιώνα από έναν από τους ιδιοκτήτες του.

Στο τέλος της ταινίας, οι δύο χαρακτήρες συναντήθηκαν, κάνοντας μαγικά τον πίνακα ολόκληρο ξανά.

Το μικρότερο κομμάτι του κυλίνδρου, γνωστό ως "The Remaining Mountain", μήκους περίπου 51 εκατοστών, βρίσκεται στο Επαρχιακό Μουσείο Zhejiang στην πόλη Hangzhou. Το Εθνικό Μουσείο Παλατιού της Ταϊβάν διατηρεί τον "Master Wuyong Scroll" μήκους 640 εκατοστών από τη δεκαετία του 1950.

Τα δύο κομμάτια επανενώθηκαν το 2011, όταν η Κίνα δάνεισε το θραύσμα του στο μουσείο της Ταϊβάν για δύο μήνες κατά τη διάρκεια μιας περιόδου θερμότερων σχέσεων, καθώς η Ταϊβάν ακολούθησε μια πολιτική οικονομικής προσέγγισης με την Κίνα. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, καθώς οι σχέσεις έχουν ψυχρανθεί, η Κίνα έχει εντείνει τις στρατιωτικές δραστηριότητες γύρω από την Ταϊβάν, συμπεριλαμβανομένων ασκήσεων τον περασμένο μήνα που το Πεκίνο είπε ότι στόχευαν στην καταπολέμηση των αυτονομιστικών δυνάμεων.