ΚΟΣΜΟΣ

Αγία Σοφία: «Μέχρι στιγμής, δεν προβλέπεται κλείσιμο», αναφέρουν Τούρκοι αξιωματούχοι

Αγία Σοφία: «Μέχρι στιγμής, δεν προβλέπεται κλείσιμο», αναφέρουν Τούρκοι αξιωματούχοι
AP, φωτογραφία αρχείου.

Παρά τα σήματα κινδύνου ιστορικών και επιστημόνων για την κατάσταση της Αγίας Σοφίας, οι Τούρκοι αξιωματούχοι επιμένουν ότι δεν τίθεται θέμα «λουκέτου» στο ιστορικό μνημείο. Ακόμη, τουλάχιστον.

«Μπορεί να επιτραπεί η είσοδος τόσων ανθρώπων, σε ένα κτήριο 1.500 ετών; Τι θα συμβεί αν δεν κλείσει;» ερωτήθηκε ο καθηγητής Ιλμπέρ Ορταϊλί. «Φυσικά και δεν μπορεί να επιτραπεί η είσοδος. Γι’ αυτό πρέπει να κλείσει και να αποκατασταθεί. Αέναη αποκατάσταση. Αν είναι έξυπνοι, θα την κλείσουν. Αν δεν κλείσει, θα καταρρεύσει», υπογράμμισε προειδοποιώντας για τις φθορές που έχουν προκληθεί στο μνημείο, από τη μετατροπή σε τζαμί.

Ο Αντιπρόεδρος της Διεύθυνσης Βακουφικών Ιδρυμάτων, Λεβέντ Τσετίν, υπογράμμισε ότι «μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει κάποια πρόβλεψη για το κλείσιμο του τεμένους, κατά τη διάρκεια των εργασιών αποκατάστασης».

«Συνεχίζονται κανονικά οι επισκέψεις εντός του χώρου», όπως μεταδίδει το CNN Türk

Ο δημοσιογράφος του τηλεοπτικού δικτύου, Σερντάρ Ερ, ανέφερε πως «κάνουμε μετάδοση μέσα από το τζαμί της Αγίας Σοφίας· εδώ, συνεχίζονται κανονικά οι επισκέψεις εντός του χώρου. Ο αριθμός των επισκεπτών αυξάνεται περισσότερο, κατά τις ώρες προσευχής.

Όπως ξέρετε, άνοιξε ως τζαμί από τον Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στον εσωτερικό χώρο υπήρχαν κάποια έργα αποκατάστασης, όμως, ολοκληρώθηκαν. Τώρα, θα εκκινήσουν στον εξωτερικό χώρο και γι’ αυτό υπήρξαν συζητήσεις αναφορικά με ενδεχόμενη προσωρινή αναστολή λειτουργίας της Αγίας Σοφίας».

Σχετικές ειδήσεις