ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Νέα μέτρα για την ελάφρυνση του φοιτητικού χρέους θα ανακοινώσει η κυβέρνηση Μπάιντεν

ΗΠΑ: Νέα μέτρα για την ελάφρυνση του φοιτητικού χρέους θα ανακοινώσει η κυβέρνηση Μπάιντεν

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα ελαφρύνει κατά 9 δισεκατομμύρια δολάρια επιπλέον το φοιτητικό χρέος δεκάδων χιλιάδων Αμερικανών, ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος.

Από το μέτρο αυτό θα ωφεληθούν 125.000 Αμερικανοί, όπως διευκρίνισε, κυρίως όσοι πάσχουν από αναπηρίες.

«Ο πρόεδρος έχει εδώ και καιρό την άποψη ότι το πανεπιστήμιο θα πρέπει να αποτελεί πύλη εισόδου προς τη μεσαία τάξη και όχι ένα βάρος για τις οικογένειες», τόνισε ο Λευκός Οίκος.

Συνολικά η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει επισημάνει ότι θέλει να διαγράψει 127 δισεκ. δολάρια φοιτητικού χρέους, ωφελώντας 3,6 εκατομμύρια δανειολήπτες.

Ωστόσο ο Αμερικανός πρόεδρος έχει περιορισμένο περιθώριο ελιγμών μετά την απόφαση στα τέλη Ιουνίου του Ανώτατου Δικαστηρίου με την οποία ακυρώθηκε προηγούμενο μέτρο της κυβέρνησης Μπάιντεν που αφορούσε πολύ μεγαλύτερο αριθμό δανειοληπτών και θα διέγραφε πολλές εκατοντάδες δισεκατομμύρια χρέους.

Η ανώτατη εκπαίδευση στις ΗΠΑ κοστίζει πολύ ακριβά και περισσότεροι από 43 εκατ. άνθρωποι έχουν λάβει φοιτητικά δάνεια τα οποία πρέπει να αποπληρώσουν. Το συνολικό ποσό των φοιτητικών δανείων ανέρχεται στο 1,6 τρισεκ. δολάρια.

Από την αρχή της εβδομάδας ο Δημοκρατικός πρόεδρος έχει επιλέξει να διατηρήσει αποστάσεις από το χάος που επικρατεί στο Κογκρέσο εξαιτίας των εσωκομματικών διαφορών στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα.

Αντιθέτως, ο 80χρονος πρόεδρος, υποψήφιος εκ νέου για τον θώκο στις εκλογές του 2024, προτιμά να επικεντρωθεί στην προώθηση οικονομικών και κοινωνικών μεταρρυθμίσεων.