ΚΟΣΜΟΣ

«Ράπισμα» του Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Οι Κούρδοι δεν αποτελούν απειλή για την Τουρκία»

«Ράπισμα» του Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Οι Κούρδοι δεν αποτελούν απειλή για την Τουρκία»

Οι ΗΠΑ διαχωρίζουν τη θέση τους από τουρκικές αιτιάσεις περί του ποιος είναι ο επιτιθέμενος και ποιος ο αμυνόμενος, στις κουρδικές περιοχές της Συρίας.

Σε συνέχεια των δηλώσεων του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών για την απειλή που δέχεται η Τουρκία από PKK και YPG, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διαχώρισε τη θέση του από τα όσα ισχυρίζεται η Τουρκία.

Όπως ανέφερε η δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Μαρία Αλεξάκη, τόνισε ότι στο briefing του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, εξελίχθηκε μια ενδιαφέρουσα συνομιλία με τους δημοσιογράφους οι οποίοι έκαναν επίμονες ερωτήσεις και τότε ο Βεντάντ Πατέλ απέφυγε να συνδέσει την κουρδική οργάνωση PKK που οι ΗΠΑ συμπεριλαμβάνουν στον κατάλογο με τρομοκρατικές οργανώσεις με τους Κούρδους της βόρειας Συρίας, το YPG, τους οποίους υποστηρίζουν καθώς είναι συμμαχοί τους στον αγώνα κατά της ISIS.

Έπειτα από τις ερωτήσεις ο Πατέλ είπε ότιοι ΗΠΑ ξέρουν ότι το PKK αποτελεί απειλή για την ασφάλεια της Τουρκίας, αλλά δεν έχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι η κουρδική πολιτοφυλακή της Συρίας αποτελεί απειλή για την Τουρκία.

Νέα αεροπορικά πλήγματα, εξαπέλυσε η Άγκυρα τη νύχτα, στο βόρειο Ιράκ, αλλά και στη βόρεια Συρία.