ΚΟΣΜΟΣ

Οι Τούρκοι ρίχνουν σε... τεχνικά λάθη την κατάρριψη του drone από αμερικάνικο F-16

Οι Τούρκοι ρίχνουν σε... τεχνικά λάθη την κατάρριψη του drone από αμερικάνικο F-16

Τελικά η Τουρκία παραδέχτηκε ότι καταρρίφθηκε ένα στρατιωτικό drone της, αποφεύγοντας όμως να εξηγήσει ότι αυτό το έκαναν οι... ΗΠΑ.

Στην παραδοχή ότι ένα από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της «χάθηκε» κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων εναντίον Κούρδων μαχητών στη βορειοανατολική Συρία, προχώρησε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας με ανακοίνωσή του λέγοντας πως οφείλεται λόγω των «διαφορετικών τεχνικών αξιολογήσεων» με τρίτα μέρη στο έδαφος.

Παράλληλα, χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένη χώρα, δήλωσε ότι συνεργάζεται με τα αρμόδια μέρη επί του πεδίου για τη βελτίωση της λειτουργίας των μηχανισμών αποτροπής συγκρούσεων επί του πεδίου.

Αναλυτικά η ανακοίνωσή της:

Μετά την τρομοκρατική επίθεση της 1ης Οκτωβρίου 2023, οι Ένοπλες Δυνάμεις και ο Οργανισμός Πληροφοριών μας ξεκίνησαν εκτενείς επιχειρήσεις εναντίον τρομοκρατικών στόχων PKK/YPG στο Ιράκ και τη Συρία, σύμφωνα με τα δικαιώματα αυτοάμυνας μας.

Στο πλαίσιο αυτό, χθες (5 Οκτωβρίου) καταστράφηκαν πολλοί στόχοι της αυτονομιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης, ιδίως στις περιοχές Τελ Ριφάτ, Τζιζιρε και Ντερίκ στη βόρεια Συρία.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης υπήρξε η απώλεια ενός οπλισμένο μη επανδρωμένου αεροσκάφους λόγω διαφορετικών τεχνικών αξιολογήσεων στον μηχανισμό αποκλιμάκωσης που λειτουργεί με τρίτους. Λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότερη λειτουργία του μηχανισμού χωρίς συγκρούσεις με τα αρμόδια μέρη.

Το εν λόγω περιστατικό δεν επηρέασε σε καμία περίπτωση την εκτέλεση της εν εξελίξει επιχείρησης και το χτύπημα των στόχων που εντοπίστηκαν.

Όπως έγινε στο Ιράκ, όλες οι πηγές εισοδήματος και οι τεχνικές δυνατότητες που αναπτύσσει η τρομοκρατική οργάνωση στη Συρία, θα συνεχίσουν να καταστρέφονται συστηματικά.