ΚΟΣΜΟΣ

Άνοιξαν οι «πύλες της κολάσεως» στη Μέση Ανατολή: Η νέα αιματηρή «Ιντιφάντα» και η απάντηση Ισραήλ

Στις φλόγες η Μέση Ανατολή
Στις φλόγες η Μέση Ανατολή
ΑΡ

Παγκόσμια ανησυχία για την ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή. Η αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς στην Ιερουσαλήμ και η απάντηση των Ισραηλινών στη νέα παλαιστινιακή ιντιφάντα εγκαινιάζουν νέο γύρο εχθροπραξιών με απρόβλεπτες συνέπειες. Τουλάχιστον 22 νεκροί και πάνω από 500 τραυματίες στο Ισραήλ

Τουλάχιστον 22 Ισραηλινοί σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης του Ισραήλ, μετά από μια άνευ προηγουμένου αιφνιδιαστική επίθεση των Παλαιστινίων στο πλαίσιο της «Επιχείρησης Αλ Ακσα» με την υπογραφή της Χαμάς που προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Ισραήλ που κήρυξε πόλεμο στους «εχθρούς» στο πιο αιματηρό κύμα βίας από το 2021.

«O εχθρός μας θα πληρώσει σκληρό τίμημα» διεμήνυσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, τονίζοντας οτι «το Ισραήλ βρίσκεται σε πόλεμο «και θα τον κερδίσει», μετά την αιφνιδιαστική συντονισμένη επίθεση της Χαμάς που «έπιασε στον ύπνο» τις πανίσχυρες και υπερσύγχρονες υπηρεσίες πληροφοριών του Ισραήλ.

H απάντηση από την επίσημη παλαιστινιακή πλευρά δεν άργησε να έρθει. Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς είπε ότι ο λαός του έχει το δικαίωμα να αμυνθεί ενάντια στον «τρόμο των εποίκων και των στρατευμάτων κατοχής», σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Το μήνυμα Νετανιάχου

«Πολίτες του Ισραήλ. Είμαστε σε πόλεμο, όχι σε επιχείρηση, όχι σε κλιμάκωση, σε πόλεμο. Σήμερα το πρωί η Χαμάς εξαπέλυσε μια δολοφονική αιφνιδιαστική επίθεση εναντίον του κράτους του Ισραήλ και των πολιτών του.

Συγκάλεσα τους επικεφαλής του συστήματος ασφαλείας, πρώτα απ' όλα έδωσα εντολή να καθαρίσουν τους οικισμούς από τους τρομοκράτες που είχαν διεισδύσει - αυτή η επιχείρηση διεξάγεται αυτές τις ώρες. Ταυτόχρονα διέταξα εκτεταμένη εφεδρική επιστράτευση και αντεκδικητικό πόλεμο με δύναμη και έκταση που ο εχθρός δεν γνώρισε ποτέ.

Ο εχθρός θα πληρώσει ένα τίμημα που δεν γνώρισε ποτέ. Στο μεταξύ, καλώ όλους τους πολίτες του Ισραήλ να υπακούουν αυστηρά τις οδηγίες του στρατού και τις οδηγίες της Διοίκησης Εσωτερικών. Είμαστε σε πόλεμο και θα τον κερδίσουμε».

Το ανώτατο υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ θα πραγματοποιήσει συνεδρίαση το μεσημέρι με θέμα την απροσδόκητη επίθεση της Χαμάς, ανακοίνωσε το γραφείο του πρωθυπουργού. Πριν από τη συνάντηση, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου συναντήθηκε με αξιωματούχους ασφαλείας.

Η ισραηλινή επιχείρηση «Σιδερένια Ξίφη»

Το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ θα συνεδριάσει στη 13:00 τοπική ώρα και ο Ισραηλινός Στρατός έχει αρχίσει να χτυπά στόχους της Χαμάς στη Γάζα με μεγάλη σφοδρότητα. Ο υπουργός Άμυνας της χώρας, Γιόαβ Γκάλαντ είπε ότι η Χαμάς έχει «κάνει σοβαρό λάθος» και επιβεβαίωσε οτι «το κράτος του Ισραήλ θα κερδίσει αυτόν τον πόλεμο».

Οι μάχες μεταξύ ισραηλινών και παλαιστινιακών δυνάμεων συνεχίζονται σε διάφορες τοποθεσίες στο νότιο Ισραήλ, σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης
Νοσοκομεία στο Ισραήλ λένε ότι περιθάλπουν άτομα που τραυματίστηκαν από τις αιφνιδιαστικές επιθέσεις - τουλάχιστον ένα άτομο έχασε τη ζωή του, ενώ τουλάχιστον 280 τραυματίστηκαν.

Αρκετά βίντεο εμφανίστηκαν που φαίνεται να δείχνουν μια ηλικιωμένη Ισραηλινή γυναίκα μέσα στη Γάζα. Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν δεκάδες Ισραηλινούς ομήρους, πληροφορία ωστόσο που δεν επιβεβαιώνεται.

Η επιχείρηση «Αλ Άκσα» της Χαμάς

Η Χαμάς ισχυρίζεται ότι εκτόξευσε χιλιάδες ρουκέτες. Ο Μοχάμεντ Ντέιφ, ο ηγέτης της ισλαμιστικής μαχητικής οργάνωσης, δήλωσε ότι 5.000 ρουκέτες εκτοξεύθηκαν προς το Ισραήλ, στο πλαίσιο της «Επιχείρησης Καταιγίδα Αλ Άκσα».

«Αποφασίσαμε να πούμε αρκετά. Έχουμε ήδη προειδοποιήσει τον εχθρό στο παρελθόν. Οι δυνάμεις κατοχής διέπραξαν εκατοντάδες σφαγές εναντίον αμάχων. Εκατοντάδες μάρτυρες και τραυματίες πέθαναν φέτος λόγω των εγκλημάτων της κατοχής.

Ανακοινώνουμε την έναρξη της Επιχείρησης Αλ Άκσα και ανακοινώνουμε ότι το πρώτο χτύπημα, που είχε στόχο εχθρικές θέσεις, αεροδρόμια και στρατιωτικές οχυρώσεις, ξεπέρασε τους 5.000 πυραύλους και οβίδες»

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι «η στρατιωτική δράση που ξεκίνησε για λογαριασμό των φατριών στη Γάζα είναι μια αποφασιστική απάντηση στα εγκλήματα της [ισραηλινής] κατοχής και της επίθεσης εναντίον ιερών τόπων».

Σύμφωνα με τη δήλωση της μαχητικής οργάνωσης, αυτές οι επιθέσεις μεταφέρουν «ένα ξεκάθαρο μήνυμα στον αραβικό και ισλαμικό κόσμο, και ιδιαίτερα σε όσους αγωνίζονται για μια συμφωνία εξομάλυνσης». Η ανακοίνωση ανέφερε επίσης ότι «η ηγεσία της οργάνωσης βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την ηγεσία των δυνάμεων της Παλαιστινιακής αντίστασης εντός και εκτός των παλαιστινιακών εδαφών» και ότι «τα μέρη αξιολογούν συνεχώς την κατάσταση».

Δεκάδες ένοπλοι της ισλαμιστικής μαχητικής οργάνωσης Χαμάς φαίνεται να διείσδυσαν σήμερα το πρωί στο νότιο Ισραήλ σε μια αιφνιδιαστική επίθεση από τη Λωρίδα της Γάζας. Παράλληλα χιλιάδες ρουκέτες εκτοξεύτηκαν στο Ισραήλ από τη Γάζα, σύμφωνα με έναν ηγέτη της Χαμάς, τον Μοχάμεντ Ντέιφ.

Η αποτυχία των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ

Όπως αναφέρει το BBC, πρόκειται για μια κολοσσιαία αποτυχία πληροφοριών για το Ισραήλ. «Η χώρα διαθέτει ένα από τα πιο εκτεταμένα και εξελιγμένα δίκτυα πληροφοριών στη Μέση Ανατολή, τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά. Έχει πληροφοριοδότες ενσωματωμένους μέσα σε μαχητικές ομάδες όχι μόνο στα παλαιστινιακά εδάφη αλλά και στον Λίβανο, τη Συρία και αλλού».

Στο παρελθόν συμπληρώνει κατάφερε να δολοφονήσει ηγέτες μαχητών είτε με πλήγματα ακριβείας με μη επανδρωμένα αεροσκάφη είτε ακόμη και με παγιδευμένα κινητά τηλέφωνα. Και όμως σήμερα, στο τέλος μιας εβραϊκής γιορτής, φαίνεται ότι την έπιασε ο ύπνος στο τιμόνι».

Το BBC καταλήγει μεταδίδοντας ότι «η Χαμάς μπόρεσε να σχεδιάσει και να εξαπολύσει αυτή την προσεκτικά συντονισμένη επίθεση κατά του Ισραήλ φαινομενικά με απόλυτη μυστικότητα. Το ότι το Ισραήλ θα ανταποδώσει με μαζική ισχύ είναι δεδομένο. Αλλά οι Ισραηλινοί θα αναρωτιούνται τώρα γιατί οι κατάσκοποι του έθνους τους απέτυχαν να το δουν να έρχεται και να προειδοποιήσουν τη χώρα αναλόγως».



Σχετικές ειδήσεις