ΚΟΣΜΟΣ

Ισραηλινός Πρέσβης για Τουρκία: «Πολιτικό και στρατηγικό λάθος η νομιμοποίηση στη Χαμάς»

Ισραηλινός Πρέσβης για Τουρκία: «Πολιτικό και στρατηγικό λάθος η νομιμοποίηση στη Χαμάς»

Πόλεμος στο Ισραήλ: «Προσπαθούμε να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας με την Τουρκία. Δεν θα φτάσει όμως στο επίπεδο των στρατηγικών σχέσεων φιλίας που έχουμε με την Ελλάδα και την Κύπρο», λέει χαρακτηριστικά ο Ισραηλινός Πρέσβης.

Για την εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί στη Μέση Ανατολή έπειτα από την εισβολή της Χαμάς στο Ισραήλ, με εκατόμβες νεκρών και από τις δυο πλευρές, μίλησε ο πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα, Νόαμ Κατς.

Σε δηλώσεις που παραχώρησε στο STAR, ο Νάομ Κατς τόνισε ότι θα υπάρχει ανάλογη απάντηση από το Ισραήλ ενώ παρομοίασε τον αιφνιδιασμό που προκάλεσε η εισβολή της Χαμάς με τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Ευχαρίστησε δε και την Ελλάδα για το κύμα συμπαράστασης στον ισραηλινό λαό.

«Θα ήθελα να ξεκινήσω ευχαριστώντας τον Ελληνικό λαό για την αλληλεγγύη. Δεν είναι συνηθισμένο αυτό που συμβαίνει. Η αντίδραση θα είναι ανάλογη. Αν θέλετε αν συγκρίνετε την κατάσταση του αιφνιδιασμού και το μέγεθος είναι σαν την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου. Έχουμε δύσκολες ημέρες μπροστά μας. Νέοι άνθρωποι απήχθησαν στη Γάζα, γυναίκες είναι όμηροι στη Γάζα. Τους εξευτελίζουν, τους βασανίζουν, φρικτές πρακτικές», ανέφερε αρχικά ο Νάομ Κατς.

Όσο για τη στάση της Τουρκίας απέναντι στα γεγονότα ανέφερε:

«Πιστεύω ότι οποιοσδήποτε δίνει οποιαδήποτε νομιμοποίηση στη Χαμάς, είναι απολύτως λάθος. Λάθος ηθικά. Κάνει πολιτικό, στρατηγικό λάθος.

Προσπαθούμε να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας με την Τουρκία. Δεν θα φτάσει όμως στο επίπεδο των στρατηγικών σχέσεων φιλίας που έχουμε με την Ελλάδα και την Κύπρο.

Εμείς είμαστε δημοκρατίες που μοιραζόμαστε πιο πολλά από απλά συμφέροντα. Μοιραζόμαστε κοινές αξίες. Ζητήσαμε από τους Τούρκους να μην φιλοξενούν στελέχη της Χαμάς ή λειτουργούς και γενικώς οποιαδήποτε στήριξη στη Χαμάς».

Παράλληλα ο Νόαμ Κατς σε ανάρτησή του ανέφερε:

«Κάθε ώρα αποκαλύπτονται οι διαστάσεις του τρόμου. Οι αριθμοί αυξάνονται και οι εκτιμήσεις πλησιάζουν τους 600 δολοφονημένους. Η καρδιά και το μυαλό δεν μπορούν να συγκρατήσουν τη φρίκη. Η οργάνωση #Hamas #Terror είναι μια δολοφονική εγκληματική οργάνωση. Το Ισραήλ θα αμυνθεί. Αυτή η οργάνωση πρέπει να ηττηθεί και η διεθνής κοινότητα πρέπει να ενωθεί για να στηρίξει την εκστρατεία εναντίον της»