ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στο Ισραήλ: Πώς το φεστιβάλ Supernova από γιορτή της αγάπης μετατράπηκε σε σφαγή

Πόλεμος στο Ισραήλ: Πώς το φεστιβάλ Supernova από γιορτή της αγάπης μετατράπηκε σε σφαγή

Σύμφωνα με τις υπηρεσίες διάσωσης του Ισραήλ από το φεστιβάλ ανασύρθηκαν πάνω από 260 πτώματα

Το απόλυτο χάος στο φεστιβάλ «Supernova» όταν μέλη της Χαμάς οπλισμένα εισέβαλαν στον χώρο σκοτώνοντας εκατοντάδες θαμώνες και απάγοντας άλλους σε μία από τις πιο θανάσιμες επιθέσεις της παλαιστινιακής οργάνωσης.

Υλικό από κάμερα σε ταμπλό οχήματος καταγράφει τη στιγμή που ένας άνδρας δολοφονείται, ενώ σε άλλο βίντεο μία κοπέλα μόλις 25 ετών ικετεύει να μη τη σκοτώσουν καθώς την απάγουν.

Το Sky News προσπαθεί να συνθέσει το παζλ της τραγωδίας χρησιμοποιώντας φωτογραφίες και βίντεο χρηστών του TikTok και της πλατφόρμας Χ αλλά και μαρτυρίες, και να δώσει απαντήσεις στο πώς το φεστιβάλ από γιορτη τη αγάπης μετατράπηκε σε σφαγή.

Σύμφωνα με τις υπηρεσίες διάσωσης του Ισραήλ από το φεστιβάλ ανασύρθηκαν πάνω από 260 πτώματα.

Το φεστιβάλ Supernova τρανς μουσικής, που πραγματοποιήθηκε μόλις 5 χιλιόμετρα από τα σύνορα του Ισραήλ με τη Γάζα στην έρημο Νεγκεβ στο νότιο Ισραήλ, ξεκίνησε το βράδυ της Παρασκευής με χιλιάδες νέους να παραβρίσκονται. Το φεστιβάλ είχε επίσης μέρος για κάμπινγκ, μπαρ, φαγητό και χώρο τέχνης.

Πυροβολισμοί και πανικός

Οι θαμώνες του φεστιβάλ εμφανίζονται σε βίντεο να χορεύουν κάτω από χρωματιστά υπόστεγα και φώτα λίγο πριν την απόλυτη καταστροφή. Μάρτυρες αναφέρουν ότι ξαφνικά άκουσαν εκρήξεις, ενώ λίγο αργότερα, γύρω στις 6.30 το πρωί του σαββάτου η μουσική σταμάτησε και άρχισαν να ακούγονται ανακοινώσεις με το προσωπικό ασφαλείας να απομακρύνει τον κόσμο από τις σκηνές.

Βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν τον κόσμο να τρέχει σε πανικό ενώ ακούγονται πυροβολισμοί.

Δυνάμεις ασφαλείας και η τοπική αστυνομία στήνουν μία περίμετρο και θέσεις μάχης ενώ οι πολίτες βρίσκουν τρόπο να προστατευτούν.

Σε άλλο βίντεο φαίνονται μέλη της Χαμάς να παίρνουν έναν άνδρα, ενώ σε άλλο φαίνεται κάποιος να κινείται στο πίσω μέρος ενός αυτοκινήτου πριν τον προσεγγίσει ένας άνδρας και τον πυροβολήσει.

Ένα βίντεο δείχνει έναν άνδρα, στην κορδέλα του οποίου το σήμα μοιάζει με το λογότυπο της Χαμάς ενώ και η τοποθεσία έχει επιβεβαιωθεί από σκηνή του φεστιβάλ που φαίνεται από πίσω. Το υλικό φέρεται να έχει καταγραφεί περίπου τρεις ώρες αφότου μέλη της Χαμάς εμφανίστηκαν στο φεστιβάλ.

Η 25χρονη Noa Argamani όμως δεν κατάφερε να ξεφύγει. Βίντεο κατέγραψε τη νεαρή κοπέλα τη στιγμή που την απήγαγαν και την ανέβασαν σε μοτοσικλέτα ενώ άπλωνε το χέρι της προς τον φίλο της που έτρεχε δίπλα της με τα πόδια.

Αργότερα δημοσιοποιήθηκε βίντεο το οποίο έδειχνε την 25χρονη να κάθεται μόνη της και να πίνει νερό, ωστόσο το βρετανικό δίκτυο δεν έχει καταφέρει να μάθει πότε και πού γυρίστηκε.

Σχετικές ειδήσεις