ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στο Ισραήλ - Πρεβελάκης: Φοβόμαστε για τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι

Πόλεμος στο Ισραήλ - Πρεβελάκης: Φοβόμαστε για τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι
Associated Press

Στο Παρίσι, προσέθεσε ο καθηγητής, υπάρχει μεγάλος φόβος για νέα τρομοκρατικά χτυπήματα και επισήμανε πως η γαλλική πολιτεία παίρνει τα μέτρα της

«Θέλω να ελπίζω ότι οι δηλώσεις του κ. Νετανιάχου είναι απλώς δηλώσεις ενός πολιτικού, ο οποίος έχει υποστεί έναν τεράστιο εξευτελισμό και πρέπει κάπως να δείξει ότι ανταποκρίνεται. Γιατί εάν πραγματοποιήσει αυτή την απειλή, έχουμε περαιτέρω κλιμάκωση, η οποία δεν μπορεί κανείς να φανταστεί πού θα και πού θα τελειώσει» τονίζει ο Γιώργος Πρεβελάκης, ομότιμος καθηγητής Γεωπολιτικής στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, για την απειλή του Ισραηλινού πρωθυπουργού ότι θα «αλλάξει τη Μέση Ανατολή» η απάντηση της χώρας του στη Χαμάς.

«Εξάλλου, νομίζω ότι είναι καθαρή προβοκάτσια των εξτρεμιστών. Αυτή τη στιγμή οι περισσότερες χώρες είναι αλληλέγγυες με το Ισραήλ. Αυτό θα γυρίσει ανάποδα εάν υπερ- αντιδράσουν» σημείωσε, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» ενώ σύμφωνα με τον καθηγητή, είναι «προφανές ότι το Ιράν βρίσκεται πίσω από την επίθεση της Χαμάς».

«Είχαμε μπει σε μια διαδικασία προσέγγισης ειρήνευσης και αυτό ενοχλεί, οπότε είναι πολύ λογικό να είναι από πίσω το Ιράν. Επίσης, ο άλλος που ωφελείται από αυτή την εξέλιξη είναι η Ρωσία. Γιατί φυσικά στρέφεται τώρα το βλέμμα προς τη Μέση Ανατολή (…) και κύριος στόχος της Ρωσίας είναι να μειωθεί η αλληλεγγύη της Δύσης, να κουραστεί η κοινή γνώμη, να θεωρηθεί ότι εν πάση περιπτώσει έχουμε τόσα προβλήματα, ώστε ας το κλείσουμε αυτό το μέτωπο, το οποίο φυσικά θα είναι καταστροφικό γιατί θα δώσει το σύνθημα ότι η διεθνής νομιμότητα δεν υπάρχει πια, ότι το διεθνές δίκαιο δεν έχει καμία επιρροή και ότι η λογική των τετελεσμένων μπορεί να επιβραβεύεται» συμπλήρωσε ο κ. Πρεβελάκης.

Στο Παρίσι, προσέθεσε ο καθηγητής, υπάρχει μεγάλος φόβος για νέα τρομοκρατικά χτυπήματα και επισήμανε πως η γαλλική πολιτεία παίρνει τα μέτρα της. «Προφανώς φοβόμαστε πολύ στο Παρίσι. Εξάλλου, υπάρχουν πολύ μεγάλες ομοιότητες ανάμεσα στις αγριότητες που είδαμε στη Γάζα και τις αγριότητες που είχαμε δει στις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι. Θα επισημάνω δύο στοιχεία. Το ένα είναι ότι αυτές οι αγριότητες γίνονται με ένα θεατρικό τρόπο, έτσι ώστε να σοκάρουν όσο το δυνατόν περισσότερο την κοινή γνώμη και επομένως έχουμε πολύ παρόμοια φαινόμενα, όπως στο Παρίσι, μπήκαν μέσα στο Μπατακλάν και άρχισαν να σκοτώνουν τον κόσμο και το άλλο, το πιο φοβερό είναι ότι αισθάνεται κανείς πια ότι όλοι αυτοί που συμμετέχουν σε αυτές τις αγριότητες, τις επικροτούν, έχουν πια χάσει την αίσθηση ότι έχουν ανθρώπους απέναντί τους. Είναι σαν να εξοντώνουν έντομα. Έχουμε δηλαδή, φαινόμενα που θυμίζουν τη ναζιστική Γερμανία με τον ίδιο τρόπο που και οι Ναζί εξόντωναν τους Εβραίους σαν να μην είχαν ανθρώπινη υπόσταση. Είναι δηλαδή ένα γλίστρημα προς τους παλιούς εφιάλτες» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πρεβελάκης.

Μιλώντας για το διεθνές γεωπολιτικό σύστημα, ο κ. Πρεβελάκης εξέφρασε την ανησυχία του, καθώς επισήμανε πως έχει γίνει πολύ ρευστό και αβέβαιο και ως εκ τούτου δεν μπορεί να κάνει προβλέψεις. Ωστόσο, επισήμανε πως θα μπορούσαν όλες αυτές οι κρίσεις να οδηγήσουν και σε μια «αντίδραση του ορθολογισμού και της λογικής, σε μια αφύπνιση». «Γιατί αυτό που χρειάζεται είναι αφύπνιση. Έχουμε αποκοιμηθεί με διάφορες ψευδαισθήσεις σε περασμένες δεκαετίες, ότι ο κόσμος είχε γίνει ειρηνικός, ότι τα παλιά προβλήματα έχουν εξαφανιστεί. Κοιμηθήκαμε. Τώρα συνειδητοποιούμε ότι αυτά ήταν ψευδαισθήσεις. Πρέπει να πάμε και το επόμενο βήμα, δηλαδή να δούμε πώς πρέπει να κινητοποιήσουμε τις δυνάμεις της λογικής ώστε να συμμαζέψουμε την κατάσταση» ανέφερε καταλήγοντας ο κ. Πρεβελάκης.