ΚΟΣΜΟΣ

Γροθιά στο στομάχι οι μαρτυρίες κατοίκων του Ισραήλ - «Μπήκαν μέσα για να σφάξουν»

Γροθιά στο στομάχι οι μαρτυρίες κατοίκων του Ισραήλ - «Μπήκαν μέσα για να σφάξουν»
AP

Συγκλονιστικές μαρτυρίες κατοίκων του Ισραήλ για όσα συμβαίνουν μετά την επίθεση της Χαμάς 

Σοκαριστικές είναι οι μαρτυρίες κατοίκων του Ισραήλ για τη φρίκη του πολέμου στη Μέση Ανατολή. Οι συγκρούσεις μαίνονται για πέμπτη ημέρα σε Ισραήλ και Γάζα με τον απολογισμό των θυμάτων να αυξάνεται, ενώ έντονη είναι η ανησυχία για την εμπλοκή της Χεζμπολάχ και την εξέλιξη της θηριωδίας.

Στο Πρώτο Πρόγραμμα μίλησαν κάτοικοι του Ισραήλ και όσα λένε συγκλονίζουν.

«Δεν έχω ξαναζήσει μια τέτοια αγριότητα. Έχω ζήσει τρεις πολέμους, ίσως και παραπάνω, δεν μπορώ να τους μετρήσω πια. Ήμουν ενάμιση μήνα στο Ισραήλ, όταν ξέσπασε ο πόλεμος του Γιομ Κιπούρ. Τους άλλους πολέμους τους έζησα και ενεργά και από κοντά. Έχω το γιο μου αυτή τη στιγμή επιστρατευμένο. Και δεν έχουμε ζήσει αυτή την αγριότητα», λέει ο Άγγελος Ραφαήλ, ξεναγός-μεταφραστής ο οποίος ζει στο Ισραήλ από το 1973, κάτοικος της πόλης Μοντίν, ανάμεσα στο Τελ Αβίβ και στην Ιερουσαλήμ, για τη φρίκη που εκτυλίσσεται γύρω του, μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ το περασμένο Σάββατο.

Περιγράφοντας την ωμή αγριότητα με την οποία οι επιτιθέμενοι της Χαμάς διαπράττουν εγκλήματα κατά αμάχων, ο κ. Ραφαήλ, έκανε λόγο για “θηρία”, ενώ ξεκαθάρισε πως αυτό που συμβαίνει «δεν είναι πόλεμος, αλλά σφαγή».

Έχουν οδηγία, σκοτώστε, κάψτε, καταστρέψτε

«Χθες βάλανε δημοσιογράφους μέσα σε ένα άλλο κιμπούτς και οι άνθρωποι βγήκαν αποσβολωμένοι. Βγήκαν αποσβολωμένοι. Δεν έχουμε δει τέτοια αγριότητα. Ανθρώπους που παίρνουν οδηγίες και αν ακούσετε τι λέει ο Μοχάμετ Ντέιφ, ο αρχηγός τους, “πυροβολήσετε τη γη κάτω από τα πόδια των κατακτητών, σκοτώστε, κάψτε, καταστρέψτε και κλείστε τους δρόμους. Κάντε τους δειλούς κατακτητές να καταλάβουν ότι η πλημμύρα είναι μεγαλύτερη. Καταστρέψτε, σκοτώστε οτιδήποτε”. Άνθρωποι που σκοτώνουν χωρίς να σκέπτονται τίποτα. Παιδιά. (…) E; πώς μπήκανε σε μια από τις περιοχές. Πλησιάζει αυτοκίνητο και βγαίνουν και τον πυροβολούν και το γκαζόν. Δεν είχαν καν ούτε την τιμή, ούτε την αξία, ούτε τον σεβασμό, να τον πάρουν αιχμάλωτο. Δεν είναι πόλεμος αυτός. Και το λέω αυτό διότι αυτή τη στιγμή δεν είναι πόλεμος» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ραφαήλ.

Η Χαμάς χρησιμοποιεί τα γυναικόπαιδα ως ασπίδες

«Οι άνθρωποι αυτοί χρησιμοποιούν τα γυναικόπαιδα σαν ασπίδες, όταν οι άνθρωποι αυτοί ζούνε στην πολυτέλεια των πεντάστερων ξενοδοχείων στο Αμμάν, στο Κατάρ, στην Τουρκία. Τα στελέχη της Χαμάς δεν ζούνε μέσα. Και αυτοί που ζούσαν, μέσα ζούσαν σε βίλες, στη συνοικία Ριμάλ, η οποία, αυτή τη στιγμή ένα μεγάλο μέρος έχει γίνει οικόπεδο και λογικά και οι άνθρωποί τους πέθαναν. Τα λεφτά της υποστήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Αμερικής, του Κατάρ, πού πήγανε; Πήγανε στα σχολεία, πήγαν να βελτιώσουν τη ζωή αυτών των ανθρώπων;» προσέθεσε ο κ. Ραφαήλ.

«Η Χαμάς, εάν ήθελε το καλό των ανθρώπων της περιοχής τους, δεν θα έκτιζε τούνελ και δεν θα ξόδευε όλο το τσιμέντο για να οχυρωθεί και να χωθούν σαν αρουραίοι σε κάθε περίπτωση που τους κυνηγάνε, κάτω από τη γη και να κρύβει τους πυραύλους της μέσα σε σχολεία, κάτω από νοσοκομεία, μέσα σε τζαμιά και να ρίχνει αδιάφορα» τόνισε ο κ. Ραφαήλ, ενώ υποστήριξε ότι το Ισραήλ, ακόμα και τώρα, όταν πάει να βομβαρδίσει στέλνει προειδοποιητικούς πυραύλους.

«Το ξέρω και το έχω δει άπειρες φορές που πιλότοι βρίσκονται για να χτυπήσουν στόχο και ακούγεται μέσα σε αυτό, υπάρχουν αθώοι στην περιοχή, σταματήστε, μην πυροβολείτε. Αυτό είναι η διαφορά, ότι ναι αμυνόμαστε για τη ζωή μας και αμυνόμαστε με τη ζωή μας. Μιλάμε για πάνω από 1.200 θύματα. Θύματα αόπλους πολίτες, παιδιά, γυναίκες» επισήμανε ο κ. Ραφαήλ, κάνοντας λόγο για εκτελέσεις εν ψυχρώ στο φεστιβάλ μουσικό φεστβάλ, όπου δολοφονήθηκαν 260 άνθρωποι.

«Σκέφτομαι τους όρους που χρησιμοποιεί στην Ελλάδα η λεγόμενη δημοσιογραφία, μαχητές. Αυτό είναι προσβολή σε κάθε μαχητή που πολέμησε. Κάποτε χρησιμοποιούσαν και τον όρο καμικάζι. Αν μη τι άλλο, οι Γιαπωνέζοι καμικάζι ήταν στρατιωτικοί που πήγαιναν να αυτοκτονήσουν σε στρατιωτικούς στόχους» σημείωσε ο κ. Ραφαήλ στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ.

Παράλληλα αναφέρθηκε και στην αγωνία των συγγενών αγνοουμένων και αιχμαλώτων, να μάθουν κάποιο νέο για τα αγαπημένα τους πρόσωπα. «Άκουγα το πρωί τη μητέρα μιας κοπέλας, η οποία δεν ξέρει αν είναι μέσα ή όχι. Έχει γυρίσει τον κόσμο ανάποδα, έχει γυρίσει τη γη ανάποδα, να βρει μια απάντηση, μια ιδέα για το παιδί της. Έχω ακούσει ανθρώπους να λένε ακόμα και να βρω το πτώμα να το αγκαλιάσω για τελευταία φορά».

Η ηγεσία της Χαμάς ελέγχει 2,5 εκατομμύρια ανθρώπους οι οποίοι θέλουν να ζήσουν, τόνισε ο κ. Ραφαήλ. «Πιστέψτε με, έχω δουλέψει με Παλαιστινίους, έχω μπει στη Γάζα, έχω μπει στη Δυτική Όχθη, άνθρωποι έχουν έρθει στο σπίτι μου, ήταν προϊστάμενοί μου, ήταν υφιστάμενοί μου, ήμασταν συνάδελφοι, έχουμε φάει μαζί, οι άνθρωποι αυτοί θέλουν ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά τους. Οι άνθρωποι αυτοί θέλουν να φάνε ένα κομμάτι ψωμί, αλλά δεν μπορούν να τους αφήσουν» τόνισε.

Όπου μπαίνει η θρησκεία, πεθαίνει η λογική

Ο κ. Ραφαήλ εξέφρασε την ευχή να μην προχωρήσει η χερσαία επίθεση, χωρίς ωστόσο να πιστεύει πως θα εκπληρωθούν οι ελπίδες του.

Όσο για τον γιο του, ο οποίος έχει επιστρατευτεί, έχουν επικοινωνία, όπως είπε, όποτε μπορεί να τους τηλεφωνήσει. «Δεν μιλάνε τα παιδιά μπροστά. Τα παιδιά κάνουν τη δουλειά τους, είναι εκεί πέρα. Είμαι καλά, φάγαμεμ αστειευόμαστε. Αυτό ίσως είναι η ανάγκη να ξεφύγουμε λίγο. Η γυναίκα μου και εγώ κοιμόμαστε με βάρδιες. Τηλεοράσεις, τηλέφωνα, κομπιούτερ, τα πάντα είναι ανοικτά στο σπίτι. Και προσπαθούμε να καταλάβουμε και να κατανοήσουμε πώς μπορεί να φτάσει ο άνθρωπος, αν μπορούμε να πούμε ανθρώπους αυτά τα θηρία, σε αυτή την αγριότητα. Υπάρχει εξήγηση. Όπου μπαίνει η θρησκεία πεθαίνει η λογική» είπε χαρακτηριστικά.

Η Χαμάς μπήκε για να σφάξει

Στην ίδια εκπομπή, μίλησε ο Ισραηλινός Τζάκος Σιμπή, ιστορικός, διανοούμενος, συγγραφέας, που ζει κοντά στο Τελ Αβίβ, κάνοντας και εκείνος λόγο για σφαγή.

«Η Χαμάς μπήκε μέσα για να κατακτήσει ένα μέρος του Ισραήλ, αυτό που συνορεύει με τη Γάζα και το δεύτερο που λένε είναι ότι μπήκανε μέσα για να σφάξουνε για να κάνουν σφαγή. Δεν πρόκειται για κάτι που έκανε το Ισραήλ και αυτοί κάνουν αντίποινα» είπε χαρακτηριστικά.

«Η Χαμάς μπήκε σε 20 τόσα κιμπούτς που βρίσκονταν στα σύνορα της. Τα κιμπούτς είναι μικρά χωριά που μπορούν να έχουν 500 κατοίκους, χίλιους κατοίκους, όχι παραπάνω. Τους έπιασε στα πράσα, τους έπιασε σε ώρα ύπνου και απλά έκαψε τα σπίτια τους με τους ανθρώπους μέσα. Σκότωσε παιδιά και τα αποκεφάλισε. Αυτό θέλω να το πω γιατί μου φέρνει στο μυαλό τρέλα. Δεν μπορώ να καταλάβω πώς είναι δυνατόν να αποκεφαλίζουν 4χρονο παιδί ή τριών χρονών» είπε ο κ. Σιμπή.

Συγκρίνοντας τις επιθέσεις της Χαμάς σήμερα, με τον πόλεμο του 1973, ο κ. Σιμπή, τόνισε ότι η κατάσταση τώρα είναι χειρότερη.

«Το 73 υπήρχε κάποιος στρατός που λεγόταν ισραηλινός στρατός και υπήρχαν κάποιοι στρατοί, ο στρατός της Αιγύπτου, ο στρατός της Συρίας που επιτέθηκαν εναντίον του Ισραήλ, όμως είχες να κάνεις με στρατιώτες και όταν κάνεις πόλεμο με στρατιώτες υπάρχουν και διεθνείς κανόνες πολέμου. Αυτή τη φορά όλοι αυτοί οι κανόνες δεν υπάρχουν. Δηλαδή όλος ο κόσμος πια λέει ότι εδώ πέρα έχουμε σφαγή, έχουμε έγκλημα πολέμου».

Την ίδια ώρα, ο κ. Σιμπή, διαχώρισε τη Χαμάς από τον αραβικό πληθυσμό. «Να μην μπερδεύουμε τους Άραβες με τη Χαμάς. Να μην μπερδεύουμε τους Παλαιστίνιους με τη Χαμάς. Οι περισσότεροι Παλαιστίνιοι αυτή τη στιγμή και όχι μόνο οι Παλαιστίνιοι, αλλά και αυτοί οι Παλαιστίνιοι που βρίσκονται μέσα στη Γάζα, είναι εναντίον αυτών που γίνονται, αυτών που κάνει η Χαμάς αυτή τη στιγμή. Η Χαμάς είναι μια τρομοκρατική οργάνωση που κατόρθωσε επί ένα, δύο χρόνια να οργανωθεί και το τελευταίο Σάββατο για κάποιους λόγους που είναι πολύ εύκολο να τους καταλάβουμε, κατόρθωσε να περάσει το σύνορο και να μπει μέσα στο Ισραήλ» επισήμανε ο κ. Σιμπή, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι «το Ισραήλ θα νικήσει και το βλέπουμε αυτό το πράγμα ότι ήδη ίσως έχει νικήσει».

«Βεβαίως υπάρχουν άνθρωποι (σ.σ. στο Ισραήλ) που ζητάνε εκδίκηση. Ελπίζω οι κυβερνήσεις να είναι σωστές και αν γίνει κάτι που γίνεται αυτή τη στιγμή να μην είναι για εκδίκηση. Δηλαδή το Ισραήλ έχει πάρει μια απόφαση που είναι στρατηγική. Το Ισραήλ έχει καθαρίσει σχεδόν όλη τη περιοχή της Λωρίδας της Γάζας που είναι μέσα στο Ισραήλ, την έχει καθαρίσει από τρομοκράτες. Αυτή τη στιγμή ακόμα ψάχνουν, ενδεχομένως να έχουν κρυφτεί και να έχουν μείνει. Έχουν μαζέψει μέχρι τώρα πάνω από χίλιους νεκρούς τρομοκράτες και αυτή τη στιγμή το Ισραήλ αυτό που κάνει είναι, βομβαρδίζει τη Γάζα. Και όταν λέμε βομβαρδίζει τη Γάζα, απ’ ό, τι τουλάχιστον καταλαβαίνω εγώ, ο στρατηγικός σκοπός του Ισραήλ αυτή τη στιγμή είναι να μην υπάρξει ποτέ πια, να μην επιτρέψουμε δηλαδή να υπάρχει μία οργάνωση που να είναι ικανή να επιτεθεί εναντίον του Ισραήλ, να εξαλείψει τη Χαμάς και το δεύτερον είναι να εξαλείψει και όλους τους αρχηγούς της» επισήμανε ο κ. Σιμπή, σημειώνοντας ότι σήμερα ακούστηκε πως σκοτώθηκε ο πατέρας του Μοχάμετ Ντέιφ, του αρχιστράτηγου της Χαμάς.