ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στο Ισραήλ – Ερντογάν: «Η απάντηση του ισραηλινού στρατού στη Χαμάς ισοδυναμεί με σφαγή»

Πόλεμος στο Ισραήλ – Ερντογάν: «Η απάντηση του ισραηλινού στρατού στη Χαμάς ισοδυναμεί με σφαγή»
AP, φωτογραφία αρχείου.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας επανέλαβε τη διάθεση της Άγκυρας να μεσολαβήσει, προκειμένου να δοθεί λύση στην ένοπλη σύρραξη μεταξύ του ισραηλινού στρατού και των μαχητών της Χαμάς.

Σήμερα (11/10), ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σημείωσε ότι «ο αποκλεισμός και ο βομβαρδισμός της Γάζας από το Ισραήλ– ως απάντηση στην επίθεση της Χαμάς– ήταν μία δυσανάλογη απάντηση, η οποία ισοδυναμεί με σφαγή. Ακόμη, επανέλαβε τη διάθεση της Άγκυρας να μεσολαβήσει.

«Ακόμη και ο πόλεμος έχει μία ηθική, αλλά η “ανάφλεξη” του Σαββατοκύριακου την παραβίασε πολύ σοβαρά», υπογράμμισε, μιλώντας από το τουρκικό κοινοβούλιο.

Πριν από μερικές ημέρες, η Άγκυρα προσφέρθηκε να μεσολαβήσει μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών, με τους Ταγίπ Ερντογάν και Χακάν Φιντάν είχαν τηλεφωνική επικοινωνία με περιφερειακές δυνάμεις και δυτικούς ομολόγους τους. Ωστόσο, ο απεσταλμένος του Ισραήλ στην Άγκυρα τόνισε την 8η Οκτωβρίου ότι «είναι πολύ νωρίς να συζητηθεί ενδεχόμενη διαμεσολάβηση».

«Τα γεγονότα να εμποδίζουν τους ανθρώπους να καλύπτουν τις βασικές τους ανάγκες και να βομβαρδίζουν κατοικίες όπου ζουν άμαχοι –με λίγα λόγια, η διεξαγωγή σύγκρουσης χρησιμοποιώντας κάθε είδους ακραία και επαίσχυντη μέθοδο– δεν παραπέμπουν σε πόλεμο, αλλά σφαγή», τόνισε, «εξαπολύοντας» επίθεση στο Ισραήλ.

Ακόμη, επέκρινε τις «δυσανάλογες» επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα ως «στερούμενες ηθικής βάσης» και προέτρεψε τον κόσμο να μην πάρει «τυφλά» το μέρος της μίας πλευράς. «Η επικίνδυνη προοπτική να αφήσουμε άλυτο αυτό το ζήτημα, θα οδηγούσε σε νέες, χειρότερες συγκρούσεις», προειδοποίησε ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους.

Σχετικές ειδήσεις