ΚΟΣΜΟΣ

Άντονι Μπλίνκεν: Η επίθεση στο Ισραήλ είναι σαν δέκα επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου

Άντονι Μπλίνκεν: Η επίθεση στο Ισραήλ είναι σαν δέκα επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου
BBC

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών επισκέπτεται το Ισραήλ - Νωρίτερα συναντήθηκε με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου

Νέα συνέντευξη Τύπου, αυτή τη φορά χωρίς τον Νετανιάχου παραχώρησε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν από το Ισραήλ, το οποίο επισκέπτεται εν μέσω του πολέμου με τη Χαμάς.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών βρίσκεται στη χώρα σε μία ένδειξη στήριξης μετά τις θανάσιμες επιθέσης της Χαμάς το Σαββατοκύριακο.

Νωρίτερα σήμερα, ο Μπλίνκεν συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος τον ευχαρίστησε για την στήριξη των ΗΠΑ.

Στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου, ο επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ είπε στον Νετανιάχου «μπορεί να είστε αρκετά δυνατοί από μόνοι σας για να υπερασπιστείτε τον εαυτό σας, όμως όσο υπάρχει η Αμερική δεν θα χρειαστεί ποτέ να είστε μόνοι σας».

Αφότου απευθύνθηκε στον Τύπο, τονίζοντας για άλλη μία φορά την αμέριστη υποστήριξη των ΗΠΑ στο Ισραήλ, ο Άντονι Μπλίνκεν δέχθηκε ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ σε ερώτηση κατά πόσο θα επιτρέψει στο Ισραήλ να συνεχίσει να πολεμά την Χαμάς στη Γάζα μέχρι να εξαφανιστούν εντελώς οι ένοπλοι από την περιοχή, απάντησε: «Ήμουν ξεκάθαρος, είμαστε με το Ισραήλ με την αποφασιστικότητά του να υπερασπιστεί τον λαό του. Όπως ξέρετε, εμείς θα παρέχουμε βοήθεια».

Σε άλλη ερώτηση για το αν οι ΗΠΑ θα παρέμβουν εάν η Χεζμπολάχ ανοίξει δεύτερο μέτωπο στην περιοχή, δήλωσε πως οι Αμερικανοί είναι αποφασισμένοι να μην υπάρξει δεύτερο μέτωπο και ότι κανένας δεν πρέπει να «προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί την κατάσταση».

Οι επιθέσεις από τη Χαμάς στο Ισραήλ έχουν συγκριθεί με εκείνη της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ. Πριν το τέλος της συνέντευξης ο Μπλίνκεν ερωτήθηκε, «Τι μαθήματα μπορεί να έχετε για το Ισραήλ ανατρέχοντας στον απόηχο της 11ης Σεπτεμβρίου;»

Ο υπουργός απάντησε ότι «αν κοιτάξει κανείς την επίθεση και την αναλογία του μεγέθους του πληθυσμού του Ισραήλ αντιστοιχεί σε δέκα επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, σε ό,τι αφορά τις ανθρώπινες απώλειες».