ΚΟΣΜΟΣ

Εκτοξεύεται η τιμή του πετρελαίου – Πλώρη για τα 100 δολ;

Εκτοξεύεται η τιμή του πετρελαίου – Πλώρη για τα 100 δολ;

Αυξάνονται και πάλι οι τιμές του πετρελαίου

Ο πόλεμος στο Ισραήλ και οι ανησυχίες πως οι πολεμικές συγκρούσεις θα ενταθούν σε συνδυασμό με την κίνηση των ΗΠΑ να αυστηροποιήσει τις κυρώσεις κατά των ρωσικών εξαγωγών αργού οδηγούν σε ράλι τις τιμές του πετρελαίου.

Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις σε δύο ναυτιλιακές εταιρείες που παραβίασαν το ανώτατο όριο της τιμής πετρελαίου που είχε θέσει η G7 ώστε να ελέγχεται η «είσοδος» του ρωσικού πετρελαίου στην αγορά.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) προχώρησε στην εκτίμηση πως οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου θα συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία το προσεχές διάστημα εν μέσω της σύγκρουσης Χαμάς – Ισραήλ.

Ο μεγαλύτερος ενεργειακός οργανισμός παγκοσμίως στην τελευταία μηνιαία έκθεσή του για την κατάσταση στην αγορά πετρελαίου ανέφερε πως παρόλο που η σύγκρουση ακόμη δεν έχει κάποιο σημαντικό αντίκτυπο στην προσφορά, ωστόσο μεταξύ όσων εμπλέκονται στην αγορά η ανησυχία για το μέλλον είναι κυρίαρχη, όσο η κρίση εξελίσσεται.

Μια κλιμάκωση του πολέμου του Ισραήλ με τη Χαμάς, θα μπορούσε να οδηγήσει το αργό πετρέλαιο στα 150 δολάρια το βαρέλι και να μειώσει περίπου 1 τρισεκατομμύριο δολάρια από την παγκόσμια οικονομική παραγωγή, σύμφωνα με το Bloomberg Economics. Το αργό πετρέλαιο WTI ενισχύεται κατά 3,70% στα 86,7 δολάρια ανά βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Το πετρέλαιο brent σημειώνει άνοδο 3,7% στα 89,2 δολάρια.