ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέο ράλι για το πετρέλαιο – Πρόβλεψη για τιμή στα 150 δολ.

Νέο ράλι για το πετρέλαιο – Πρόβλεψη για τιμή στα 150 δολ.

Το αργό πετρέλαιο σκαρφάλωσε περισσότερο από 4% και οδεύει προς τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο από τον Απρίλιο

Αυξάνονται και πάλι οι τιμές του πετρελαίου λόγω των φόβων ότι ο πόλεμος Ισραήλ - Χαμάς θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει τη Μέση Ανατολή και να συρρικνώσει την παγκόσμια προσφορά.

Το αργό πετρέλαιο σκαρφάλωσε περισσότερο από 4% και οδεύει προς τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο από τον Απρίλιο. Μια κλιμάκωση του πολέμου του Ισραήλ με τη Χαμάς, θα μπορούσε να οδηγήσει το αργό πετρέλαιο στα 150 δολάρια το βαρέλι και να μειώσει περίπου 1 τρισεκατομμύριο δολάρια από την παγκόσμια οικονομική παραγωγή, σύμφωνα με το Bloomberg Economics.

Eν τω μεταξύ η απόφαση των ΗΠΑ να επιβάλλουν κυρώσεις σε δεξαμενόπλοια που μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο με τιμή πάνω από το ανώτατο όριο τιμής της G7 των 60 δολαρίων το βαρέλι, επιδρά αρνητικά στην αγορά του «μαύρου χρυσού».

Η Ρωσία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο και ένας σημαντικός εξαγωγέας και ο αυστηρότερος έλεγχος των αποστολών της από τις ΗΠΑ θα μπορούσε να περιορίσει την προσφορά.

Επίσης ο ΟΠΕΚ διατήρησε την πρόβλεψή του για ανάπτυξη της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου, λόγω των ενδείξεων πως θα διατηρηθούν οι αναπτυξιακές προοπτικές, ενώ αναμένει περαιτέρω κέρδη στην Κίνα, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο. «Τα ζητήματα από την πλευρά της προσφοράς παρέμειναν στο επίκεντρο στην αγορά του πετρελαίου», δήλωσε ο Daniel Hynes, ανώτερος στρατηγικός αναλυτής εμπορευμάτων στην ANZ, σε σημείωμά του, προσθέτοντας ότι οι τιμές αυξήθηκαν λόγω της επιβολής κυρώσεων από τις ΗΠΑ.

«Το κλίμα ενισχύθηκε επίσης αφού ο ΟΠΕΚ δήλωσε ότι αναμένει πτώση των αποθεμάτων αργού κατά 3 (εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα) αυτό το τρίμηνο. Αυτό προϋποθέτει ότι δεν θα υπάρχουν περαιτέρω διακοπές του εφοδιασμού που προέρχονται από τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς», είπε ο Χάινς.