ΚΟΣΜΟΣ

Ο Μπλίνκεν ευχαρίστησε τον Αμπάς για τις προσπάθειες να ηρεμήσει η κατάσταση στη Δυτική Όχθη

Ο Μπλίνκεν ευχαρίστησε τον Αμπάς για τις προσπάθειες να ηρεμήσει η κατάσταση στη Δυτική Όχθη

Ο Μπλίνκεν διαβεβαίωσε την αφοσίωση των ΗΠΑ της συνεργασίας με τις παλαιστινιακές αρχές και τον λαό στις προσπάθειες να εξασφαλίσουν την ασφάλεια όλων

Με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς συναντήθηκε στο Αμάν της Ιορδανίας ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν.

Στη συνάντηση ο Μπλίνκεν επανέλαβε την ξεκάθαρη καταδίκη της απεχθούς επίθεσης της Χαμάς προς το Ισραήλ και ανέλυσε τις προσπάθειες των ΗΠΑ να συντονιστεί με τους συμμάχους για να αποτρέψει τη διεύρυνση της διαμάχης, σύμφωνα με την ενημέρωση των ΗΠΑ.

Ο αμερικανός ΥΠΕΞ εξέφρασε τα συλλυπητήριά του προς τις οικογένειες των παλαιστινίων θυμάτων της σύγκρουσης και επανέλαβε ότι η Χαμάς δεν αντιπροσωπεύει το νόμιμο δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού στην αξιοπρέπεια, την ελευθερία, τη δικαιοσύνη και την αυτοδιάθεση.

O επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ ευχαρίστησε τον Παλαιστίνιο πρόεδρο και την ομάδα του για την δουλειά τους για να ηρεμήσει περαιτέρω η κατάσταση προς όφελος των Παλαιστινίων, των Ισραηλινών και των δεκάδων χιλιάδων Αμερικανών που αποκαλούν την Δυτική Όχθη σπίτι τους.

Ο Μπλίνκεν διαβεβαίωσε την αφοσίωση των ΗΠΑ της συνεργασίας με τις παλαιστινιακές αρχές και τον λαό στις προσπάθειες να εξασφαλίσουν την ασφάλεια για όλους.

Ο πρόεδρος της παλαιστινιακής αρχής εξέφρασε την διαφωνία του ως προς τον εξαναγκασμό των Παλαιστινίων να φύγουν, με φόντο την προειδοποίηση του Ισραήλ προς περισσότερους από ένα εκατομμύριο πολίτες στο βόρειο κομμάτι του θύλακα να εκκενώσουν προς τον νότο μεχρι τα μεσάνυχτα του σαββατου είπε το reuters επικαλούμενο αξιωματούχο του State Department.

Παράλληλα ο Αμπάς εξέφρασε την ανάγκη να σταματήσει αμέσως η επιθετικότητα του Ισραήλ και να επιτραπεί η διάνοιξη ανθρωπιστικών διαδρομων στη Γάζα.

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος προειδοποίησε τον Μπλίνκεν για μία ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα εξαιτίας των συνεχιζόμενων εναέριων βομβαρισμών από το Ισραήλ. Κατέρριψε την τρομοκρατία των εποίκων στη Δυτική Όχθη κατά των Παλαιστινίων και τόνισε πως απορρίπτει την στόχευση αμάχων και από τις δύο πλευρές χωρίςνα καταδικάζει ρητά την Χαμάς.

Τέλος, ο Αμπάς κάλεσε για μία διμερή λύση με το Ισραήλ στις γραμμές πριν το 1967.