ΚΟΣΜΟΣ

Σε «κόκκινο» συναγερμό η Γαλλία - Ανεβάζει το επίπεδο ασφαλείας στο υψηλότερο

Σε «κόκκινο» συναγερμό η Γαλλία - Ανεβάζει το επίπεδο ασφαλείας στο υψηλότερο

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Μετά την επίθεση στο σχολείο, τις διαδηλώσεις στο Παρίσι και τη λήξη του τελεσίγραφου του Ισραήλ για εκκένωση της Λωρίδας της Γάζας, η Γαλλία ανεβάζει το επίπεδο ασφαλείας στο υψηλότερο επίπεδο

Η Γαλλία αύξησε το επίπεδο συναγερμού την Παρασκευή μετά από επίθεση σε σχολείο στην πόλη Αράς στη βορειοανατολική Γαλλία, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο το γραφείο της πρωθυπουργού Ελίζαμπεθ Μπορν.

Το επίπεδο ανέβηκε μετά από μια συνάντηση ασφαλείας στην οποία συμμετείχε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ανέφερε το γραφείο.

Νωρίτερα την Παρασκευή, ένας άνδρας τσετσενικής καταγωγής μαχαίρωσε μέχρι θανάτου έναν δάσκαλο και τραυμάτισε βαριά άλλους δύο ενήλικες στην πόλη Arras.

Το σχολικό συγκρότημα Gambetta-Carnot στο Aράς αποκλείστηκε, ενώ στο σημείο έσπευσαν αστυνομικοί. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο δράστης μπήκε στο σχολείο και επιτέθηκε σε δάσκαλο, φωνάζοντας «ο Αλλάχ είναι μεγάλος».

Επεισόδια στο Παρίσι σε συγκέντρωση αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό

Επεισόδια ξέσπασαν την Πέμπτη στο Παρίσι, όπου αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων και εκτοξευτήρων νερού για να διαλύσουν συγκέντρωση αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό.

Η συγκέντρωση είχε απαγορευτεί, με τον υπουργό Εσωτερικών να επικαλείται κίνδυνο διασάλευσης της δημόσιας τάξης.

Αψηφώντας την απαγόρευση, αρκετές εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο κέντρο του Παρισιού, φωνάζοντας συνθήματα όπως «Ισραήλ, δολοφόνε» και «Μακρόν, συνένοχε».

«Ζούμε σε μια χώρα αστικού δικαίου, σε μια χώρα όπου έχουμε το δικαίωμα να πάρουμε θέση και να διαδηλώσουμε. Είναι άδικο να απαγορεύουμε σε μια πλευρά και να δίνουμε άδεια σε μια άλλη», είπε η 29χρονη Σαρλότ Βοτιέ αναφερόμενη στην απαγόρευση συγκεντρώσεων υπέρ των Παλαιστινίων σε αντίθεση με εκδηλώσεις αλληλεγγύης στον ισραηλινό λαό.

Στο διάγγελμά του, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν απηύθυνε έκκληση για ενότητα και αυτοσυγκράτηση, προτρέποντας τους πολίτες να μη μεταφέρουν στη Γαλλία τη σύγκρουση του Ισραήλ με τη Χαμάς.

Ο πρόεδρος Μακρόν διαβεβαίωσε ότι η αστυνομία έχει λάβει αυξημένα μέτρα ασφαλείας για την προστασία εβραϊκών κέντρων, συμπεριλαμβανομένων συναγωγών και σχολείων.

Αναφερόμενος στην ανάφλεξη της βίας μετά την «τρομοκρατική επίθεση» της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος, τόνισε πως αυτό που έγινε ήταν «σεισμός για το Ισραήλ, τη Μέση Ανατολή και όχι μόνο». «Όσοι συγχέουν το παλαιστινιακό ζήτημα και τη δικαιολόγηση της τρομοκρατίας, διαπράττουν έναν ηθικό, πολιτικό και στρατηγικό σφάλμα», σημείωσε.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας κάλεσε το Ισραήλ να δώσει «ισχυρή» αλλά «δίκαιη» απάντηση στη Χαμάς για την «τρομοκρατική επίθεση» του Σαββάτου, η οποία στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 1.200 ανθρώπους. «Η μόνη απάντηση στην τρομοκρατία», είπε σε τηλεοπτικό διάγγελμα ο Μακρόν, «είναι πάντοτε μια ισχυρή και δίκαιη απάντηση». «Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του, εξαλείφοντας τρομοκρατικές ομάδες – συμπεριλαμβανομένης της Χαμάς – μέσω στοχευμένων ενεργειών, αλλά προστατεύοντας τον άμαχο πληθυσμό. Γιατί αυτό επιτάσσει η δημοκρατία», τόνισε.

Ενημέρωσε ότι 13 Γάλλοι σκοτώθηκαν κατά την επίθεση που εξαπέλυσε το Σάββατο η Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος, ενώ υποσχέθηκε πως θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τον επαναπατρισμό 17 Γάλλων η τύχη των οποίων αγνοείται (σ.σ. και πιθανολογείται ότι ενδεχομένως να είναι μεταξύ των ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας).

Αναφερόμενος στην επίλυση της κρίσης στη Μέση Ανατολή, ο πρόεδρος της Γαλλίας είπε πως ο μόνος τρόπος είναι η ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους με εγγυήσεις για την ασφάλεια του Ισραήλ.