ΚΟΣΜΟΣ

Αδιέξοδο με το άνοιγμα της Ράφα - Έκκληση για καύσιμα στα νοσοκομεία της Γάζας

Αδιέξοδο με το άνοιγμα της Ράφα - Έκκληση για καύσιμα στα νοσοκομεία της Γάζας

Πλήθη ανθρώπων που θέλουν να εγκαταλείψουν τη Γάζα έχουν συγκεντρωθεί στο συνοριακό πέρασμα - Πάνω από 1.000 Παλαιστίνιοι θαμμένοι κάτω από συντρίμμια 

Σε διπλωματικό θρίλερ εξελίσσεται η υπόθεση λειτουργίας της Ράφα, του μοναδικού χερσαίου περάσματος από τη Γάζα που δεν ελέγχεται από το Ισραήλ.

Πλήθη ανθρώπων που θέλουν να εγκαταλείψουν τη Γάζα έχουν συγκεντρωθεί στο συνοριακό πέρασμα, που βρίσκεται στα σύνορα μεταξύ της χερσονήσου του Σινά της Αιγύπτου και της Γάζας, που διοικείται από τη Χαμάς, μετά τις αναφορές για προσωρινό άνοιγμα.

ΗΠΑ και Αίγυπτος έχουν προαναγγείλει συμφωνία για ολιγόωρο άνοιγμα του περάσματος, για την έξοδο ξένων υπηκόων και τη διέλευση ανθρωπιστικής βοήθειας. Ωστόσο, την πληροφορία αυτή διαψεύδουν Ισραήλ και Χαμάς. Ο ισραηλινός στρατός, ανέβασε σε 199 τον αριθμό των ομήρων της Χαμάς, ενώ σύμφωνα με την παλαιστινιακή οργάνωση, «πάνω από 1000 Παλαιστίνιοι παραμένουν θαμμένοι κάτω από τα ερείπια με τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς».

Μισή ώρα αφότου πηγές ασφαλείας στην Αίγπτο είπαν στο Reuters πως συμφωνήθηκε η κατάπαυση πυρός, να συμπέσει με το άνοιγμα της διάβασης της Ράφα, δήλωση από το γραφείο του Νετανιάχου αναφέρει: «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει εκεχειρία και ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα με αντάλλαγμα την απομάκρυνση των αλλοδαπών».

Οποιαδήποτε επαναλειτουργία του περάσματος Γάζας-Αιγύπτου θα επέτρεπε την απελπιστικά αναγκαία βοήθεια στην περιοχή και ορισμένους ξένους να φύγουν.

ΟΗΕ: Τα καύσιμα στα νοσοκομεία της Γάζας θα διαρκέσουν μόνο 24 ώρες

Το Ισραήλ τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρας εξαπέλυσε στη Γάζα τους πιο σφοδρούς βομβαρδισμούς από την έναρξη των επιχειρήσεων το περασμένο Σάββατο πλήττοντας περιοχές γύρω από δύο νοσοκομεία, σύμφωνα με αναφορές Παλαιστινίων.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως μέχρι στιγμης έχουν σκοτωθεί έξι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Χαμάς.

Την ίδια ώρα, Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι θα αποκατασταθούν τα αποθέματα νερού στη νότια Γάζα, τα οποία είναι ούτως ή άλλως περιορισμένα, μετά από επικοινωνία μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν και του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών ωστόσο προειδοποιεί πως τα αποθέματα καυσίμων σε όλα τα νοσοκομεία στη Λωρίδα της Γάζας θα διαρκέσουν μόλις 24 ώρες.

«Η αναστολή λειτουργίας των εφεδρικών γεννητριών θα έθετε τη ζωή χιλιάδων ασθενών σε κίνδυνο», τονίζει σε ανακοίνωσή του το OCHA.

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες απηύθυνε έκκληση προς την Χαμάς να απελευθερώσει τους ομήρους χωρίς όρους και προς το Ισραήλ να επιτρέψει την ταχεία και απρόσκοπτη μεταφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τον Λωρίδα της Γάζας.

Κι ενώ πάνω από 600.000 κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει τη βόρεια Γάζα με κατεύθυνση τον νότο, μετά τα τελεσίγραφα των Ισραηλινών, στόχος επιδρομών από τον ισραηλινό στρατό αποτελεί και η Χαν Γιουνίς, στη νότια Γάζα με τους αμάχους να βρίσκονται σε απόγνωση.

Μπάιντεν: «Μεγάλο λάθος» νέα κατοχή της Λωρίδας της Γάζας

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπαίντεν σε συνέντευξη στο CBS, που μεταδόθηκε την Κυριακή τόνισε πως οποιαδήποτε προσπάθεια του Ισραήλ να επιβάλει νέα κατοχή στη Λωρίδα της Γάζας θα συνιστούσε «μεγάλο λάθος».

Η Χαμάς «δεν αντιπροσωπεύει όλο τον παλαιστινιακό λαό», τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντας ωστόσο την «εξάλειψη των εξτρεμιστών» από το Ισραήλ «αναγκαίο μέτρο». Είναι απαραίτητο να υπάρχει μια Παλαιστινιακή Αρχή. Πρέπει να ανοίξει ο δρόμος για ένα Παλαιστινιακό Κράτος, πρόσθεσε.

Το Ισραήλ εκκενώνει 28 χωριά

Στο μεταξύ εντείνονται οι φόβοι για γενικευμένη σύρραξη στη Μέση Ανατολή μετά τις απειλές της Τεχεράνης για κλιμάκωση των συγκρούσεων εάν συνεχιστούν οι ισραηλινές επιθέσεις κατά των Παλαιστινίων. Το Ισραήλ εκκενώνει 28 χωριά κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο, μετά την επίθεση από τη Χεζμπολάχ στην περιοχή που είχε ως αποτέλεσμα έναν νεκρό.

Οι κάτοικοι 28 κοινοτήτων σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από τα σύνορα θα μεταφερθούν σε «ξενώνες που χρηματοδοτούνται από το κράτος», σύμφωνα με τον IDF.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, το Ισραήλ πραγματοποίησε επιδρομές στον Λίβανο, με στόχο στρατιωτικές υποδομές της Χεζμπολάχ, ενώ δεν έχουν αναφερθεί θύματα.

Βίντεο από την αναχώρηση Αμερικανών υπηκόων ακτοπλοϊκώς από το λιμάνι Χάιφα στο βόρειο Ισραήλ, προς την Κύπρο δημοσίευσε το πρακτορείο Reuters.

Στο BBC μίλησε ο εκπρόσωπος των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων, αντισυνταγματάρχης Ρίτσαρντ Χεχτ δηλώνοντας: «Δεν υπάρχει συμφωνημένη κατάπαυση του πυρός που να γνωρίζω. Βλέπω επίσης όλες αυτές τις αναφορές. Δεν υπάρχει τίποτα που να επιβεβαιώσω».