ΚΟΣΜΟΣ

Το πέρασμα της Ράφα: Το μόνο «παράθυρο» της Γάζας προς τον έξω κόσμο - Tι σημαίνει, ποιος το ελέγχει

To πέρασμα της Ράφα
To πέρασμα της Ράφα
ΑΡ

Το συνοριακό πέρασμα της Ράφα, που βρίσκεται στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας στα σύνορα με τη χερσόνησο του Σινά της Αιγύπτου, έχει τεράστια σημασία για τα 2,3 εκατομμύρια Παλαιστίνιους στη Γάζα.

Η Ράφα αντιπροσωπεύει το κύριο δυνητικό σημείο εξόδου των Παλαιστινίων της Γάζας και χρησιμεύει ως ο μοναδικός σύνδεσμος της επικράτειας με τον έξω κόσμο. Σύμφωνα με μια συμφωνία του 2007 με το Ισραήλ, η Αίγυπτος ελέγχει τη διέλευση και οποιεσδήποτε προμήθειες εισέρχονται στη Γάζα μέσω της Ράφα απαιτούν την έγκριση του Ισραήλ.

Η Αίγυπτος αναμένεται σύντομα να ανοίξει τo κρίσιμο πέρασμα για λίγες ώρες για τους ξένους υπηκόους και τους πολίτες της Γάζας που έχουν διπλή υπηκοότητα, πράγμα που θα σημάνει μια απόδραση από τον πόλεμο για έναν περιορισμένο αριθμό Παλαιστινίων. Αλλά το μεγαλύτερο μέρος των 2,3 εκατομμυρίων ανθρώπων της Γάζας θα παραμείνει παγιδευμένο μέσα στον ερειπωμένο από τον πόλεμο θύλακα.

Η Ράφα είναι η μόνη πύλη της Γάζας προς τον υπόλοιπο κόσμο που δεν ελέγχεται άμεσα από το Ισραήλ. Βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Αιγύπτου, ποτέ δεν υπήρξε όμως μια κανονική, πλήρως ανοιχτή συνοριακή διέλευση. Με τα χρόνια το πέρασμα ήταν κλειστό για μέρες, εβδομάδες και μήνες κάθε φορά. Όταν ανοίγει η διέλευση διακόπτεται η απρόσκοπτη κυκλοφορία, και μπορεί ξαφνικά να κλείσει ξανά. Οι κάτοικοι της Γάζας δεν ξέρουν ποτέ θα ανοίξει ή για πόσο, επομένως είναι αδύνατο να προγραμματίσουν τη ζωή τους.

Εάν έχει κανείς κολλήσει έξω από τη Γάζα όταν κλείσει η Ράφα, δεν υπάρχει περίπτωση να επιστρέψει ξανά. Ακόμη και υπό τις καλύτερες συνθήκες, η διέλευση είναι αναξιόπιστη και ασταθής. Η απόγνωση των κατοίκων της Γάζας που περιμένουν να ταξιδέψουν είναι τεράστια. Όταν ήταν ανοιχτή, η διάβαση ήταν γεμάτη από κόσμο, μερικές φορές χιλιάδες, όλοι αβέβαιοι αν θα τα κατάφερναν πραγματικά.

Οι γυναίκες κάθονταν με τις ώρες πάνω στις βαλίτσες, τα παιδιά έπαιζαν στο χώμα, μια κακοφωνία από ταξί, αυτοκίνητα και γαϊδούρια καροτσάκια όλοι έτρεχαν να προλάβουν. Και στη μέση οι αποχαιρετισμοί οικογενειών που δεν ήξεραν πότε θα ξαναδούν ο ένας τον άλλον καθώς δεν ήξεραν πότε τα σύνορα θα ήταν ανοιχτά ή κλειστά.

Η Αίγυπτος ελέγχει αυστηρά το πέρασμα της Ράφα και οι Παλαιστίνιοι την κατηγορούν ότι είναι συνένοχη στην πολιορκία της Γάζας καθώς αρνείται να κρατήσει τα σύνορα μόνιμα ανοιχτά 24 ώρες την ημέρα. Δεν υπάρχει κανένα κίνητρο για την Αίγυπτο να ανοίξει τώρα αυτό το πέρασμα και να επιτρέψει σε εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους να ξεφύγουν από τον πόλεμο. Εάν συνέβαινε αυτό, ο λαός της Γάζας θα γινόταν πρόβλημα της Αιγύπτου και αυτό είναι το τελευταίο πράγμα που θέλει το Κάιρο.

Η Αίγυπτος έχει ιστορικά επιβάλει αυστηρούς περιορισμούς στο πέρασμα της Ράφα και το κράτησε κλειστό κατά τη διάρκεια προηγούμενων ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Γάζα, το 2021, το 2014 και το 2008. Από το 2013, κατά τη διάρκεια μιας περιόδου αυξημένης σύγκρουσης μεταξύ του αιγυπτιακού στρατού και των τζιχαντιστών στη χερσόνησο του Σινά, η Αίγυπτος έχει περιορίσει σημαντικά την κίνηση μέσω της διάβασης. Απαγόρευσε επίσης την είσοδο ανθρωπιστικών οργανώσεων και δημοσιογράφων στο βόρειο Σινά.

Ο Πρόεδρος Aμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι εξέφρασε ανησυχίες για τις πιθανές συνέπειες μιας φυγής από τη Γάζα, δηλώνοντας ότι εάν επιτραπεί στους Παλαιστινίους να εγκατασταθούν στο Σινά, έστω και προσωρινά, θα δώσει ουσιαστικά στο Ισραήλ τον έλεγχο μιας άδειας Λωρίδας της Γάζας.

Ο πολιτικός ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε, συμμερίζεται αυτές τις ανησυχίες και έχει επιβεβαιώσει ότι δεν θα υπάρξει μαζική μετανάστευση από τη Γάζα στην Αίγυπτο. Δήλωσε ότι η Αίγυπτος καλωσορίζει τον παλαιστινιακό λαό αλλά όχι με βάση τη μετανάστευση ή την έξοδο.