ΚΟΣΜΟΣ

Αλίσια Κις: H ανάρτηση που προκάλεσε σάλο - «Είναι μία αρρωστημένη ωδή στη Χαμάς;»

H Aλίσια Κις
H Aλίσια Κις
Α.Ρ

Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε μία ανάρτηση της Αλίσια Κις, την οποία ορισμένοι συνέδεσαν με τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς

Η Aλίσια Κις κατηγορήθηκε ότι έκανε μια «αρρωστημένη ωδή στις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ» από μια ομάδα υπεράσπισης του αντισημιτισμού, αφού ρώτησε τους θαυμαστές της αν έπρεπε να ασχοληθεί με το αλεξίπτωτο πλαγιάς στο Instagram.

Η 42χρονη τραγουδίστρια, της οποίας ο μουσικός παραγωγός σύζυγος Swiss Beatz (πραγματικό όνομα Kasseem Dean) είναι Μουσουλμάνος, διέγραψε γρήγορα τη δημοσίευση και έσπευσε να απαντήσει ότι ήταν «εντελώς άσχετη» με τον βάναυσο πόλεμο.

Η ποπ σταρ κατηγορήθηκε ότι χρησιμοποίησε κωδικοποιημένα μηνύματα για να σηματοδοτήσει την υποστήριξή της στη Χαμάς αφού ανέβασε μια φωτογραφία στους 27,1 εκατομμύρια οπαδούς της με ένα πράσινο δερμάτινο αγωνιστικό μπουφάν, σε χρώματα που κάποιοι είπαν ότι θυμίζουν μαύρο, λευκό, πράσινο και κόκκινο, που παραπέμπουν στη σημαία της Παλαιστίνης.

Η ίδια έγραψε στη λεζάντα της ανάρτησης: «Ερώτηση: Τι θα έκανες αν δεν φοβόσουν τίποτα; Πες μου την αλήθεια σου... Έχω σκέφτομαι το αλεξίπτωτο πλαγιάς», (sic) και πρόσθεσε δύο σετ emoji». Η ομάδα StopAntisemitism ισχυρίστηκε ότι έκανε μια συγκεκαλυμμένη αναφορά στα αλεξίπτωτα πλαγιάς που χρησιμοποίησε η Χαμάς στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ.

Στις 7 Οκτωβρίου, η πιο φονική επίθεση στο Ισραήλ εδώ και δεκαετίες καταγράφηκε στο μουσικό φεστιβάλ Supernova. Ένοπλοι της Χαμάς πέταξαν με αλεξίπτωτο πλαγιάς, σκότωσαν 260 ανθρώπους και πήραν αιχμαλώτους πίσω στη Γάζα.

Η ομάδα υπεράσπισης αναδημοσίευσε τη δημοσίευση της Alicia στο X - παλαιότερα Twitter - και έγραψε: «Σε ένα διαγραμμένο tweet, η Aλίσια Κις μοιράζεται μια ανάρτηση σχετικά με την προσπάθεια να κάνει αλεξίπτωτο πλαγιάς αν δεν φοβόταν, Είναι αυτή κάποια αρρωστημένη ωδή στους τρομοκράτες της Χαμάς που διείσδυσαν στο Ισραήλ, σκότωσαν πάνω από 1300 ανθρώπους, αποκεφάλισαν μωρά, βίασαν γυναίκες και απήγαγαν επιζώντες του Ολοκαυτώματος @aliciakeys;»

Η καλλιτέχνης διέγραψε γρήγορα τη φωτογραφία της, με τους φίλους της να λένε ότι ήταν «τρομοκρατημένη» από το πώς ερμηνεύτηκε η ανάρτησή της, ενώ έσπευσε να αρνηθεί οποιαδήποτε σχέση μεταξύ της ανάρτησής της και της κρίσης στη Μέση Ανατολή. «Η ανάρτηση που μοιράστηκα νωρίτερα ήταν τελείως άσχετη με την πρόσφατη καταστροφική απώλεια αθώων ζωών», είπε. «Η καρδιά μου έχει ραγίσει.. Προσεύχομαι και υποστηρίζω την ειρήνη».

Η Aλίσια Κις και ο σύζυγός της, οι οποίοι, σύμφωνα με το TMZ, μένουν κοντά στο Σαν Ντιέγκο, ζουν κοντά σε ένα γνωστό σημείο αλεξίπτωτου πλαγιάς. Ο διάσημος μουσικός διευθυντής Guy Oseary, ο οποίος γεννήθηκε στο Ισραήλ, μπήκε στο Instagram για να υπερασπιστεί την τραγουδίστρια.

Ορισμένοι οπαδοί της Oseary εξέφρασαν σκεπτικισμό ότι η αρχική ανάρτηση της Keys δεν είχε κρυπτική σημασία, προτείνοντας της να καταδικάσει τη Χαμάς. Ορισμένοι οπαδοί του επιμένουν πάντως οτι η αρχική ανάρτηση της Kις είχε κωδικοποιημένη σημασία, καλώντας την να καταδικάσει τη Χαμάς «Γίνεται λόγος για μια αντισημιτική ανάρτηση που ανέβασε η αγαπημένη μου φίλη Aλίσια Κις στο instagram της», έγραψε ο Oseary. «Μπορώ να επιβεβαιώσω σε οποιονδήποτε στην εβραϊκή κοινότητα που χρειάζεται να το ακούσει: δεν είναι αλήθεια»

Συνέχισε, αναφερόμενος στη χρήση της λέξης αλεξίπτωτο πλαγιάς, «Υπήρχε μια συγκεκριμένη λέξη στην ανάρτησή της που η κοινότητά μας σε αυτή την πολύ οδυνηρή στιγμή βρήκε πολύ προκλητική, αλλά δεν ήταν απολύτως συνδεδεμένη με κανέναν τρόπο. Μίλησα με την Aλίσια και τρομοκρατήθηκε όταν έμαθε τι υπονοούσε η λέξη και αμέσως την κατέβασε. Η ίδια ήταν πάντα μαχήτρια για όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η ανάρτηση της Αλίσια Κις έγινε τη 10η ημέρα της σύγκρουσης μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ, κατά την οποία περισσότεροι από 4.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, με περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους στη Λωρίδα της Γάζας.