ΚΟΣΜΟΣ

Βρυξέλλες: Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση με δύο νεκρούς

Βρυξέλλες: Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση με δύο νεκρούς

Βρυξέλλες: Η επίθεση έγινε το βράδυ της Δευτέρας με θύματα δύο Σουηδούς

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση της Δευτέρας στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με τo κανάλι της ομάδας στο Telegram την Τρίτη, το οποίο είπε ένας από τους μαχητές του πραγματοποίησε την επίθεση που σκότωσε τα δύο άτομα.

Η αστυνομία εντόπισε μετά από ανθρωποκυνηγητό τον δράστη και τον πυροβόλησε τραυματίζοντάς τον θανάσιμα σε ένα καφέ στις βόρειες Βρυξέλλες το πρωί της Τρίτης, αρκετές ώρες μετά την επίθεση. Δίπλα του βρέθηκε το όπλο, ένα καλάσνικοφ.

Ήταν γνωστός στις Αρχές

Ο ύποπτος είχε ζητήσει άσυλο στο Βέλγιο τον Νοέμβριο του 2019. Έλαβε αρνητική απάντηση ένα χρόνο αργότερα και εξαφανίστηκε από τα ραντάρ. Η εντολή να εγκαταλείψει την επικράτεια δεν μπορούσε ποτέ να του επίδοθεί, καθώς ο άνδρας που μέχρι τότε ήταν γνωστός στην αστυνομία για εμπορία ανθρώπων, παράνομη διαμονή και κίνδυνο της κρατικής ασφάλειας, δεν έμεινε ποτέ σε κέντρο ασύλου και, επομένως, ο εντοπισμός του ήταν αδύνατος.

Το 2016, ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες από την Τυνησία ανέφεραν ένα ριζοσπαστικοποιημένο προφίλ και την επιθυμία του να ενταχθεί στη τζιχάντ. Αλλά αυτή ήταν, εκείνη την εποχή, μία από τις δεκάδες αναφορές στο πλαίσιο των επιθέσεων στο Παρίσι και τις Βρυξέλλες και δεν είχε γίνει τίποτα εκείνη τη στιγμή, επιβεβαίωσε ο Βαν Κουίκενμπορν.

Πιο πρόσφατα, στις αρχές του έτους, ο ένοικος ενός κέντρου ασύλου της Αμβέρσας δέχθηκε απειλές από τον ύποπτο μέσω κοινωνικών δικτύων.Η καταδίκη του για τρομοκρατία στην Τυνησία ώθησε την αστυνομία της Αμβέρσας να καλέσει το Κοινό Κέντρο Πληροφοριών, μια ομάδα που δημιουργήθηκε μετά την περίοδο των επιθέσεων για να συγκεντρώσει πληροφορίες σχετικά με την τρομοκρατία. Στο μεταξύ, οι υπηρεσίες ασφαλείας επιβεβαίωσαν ότι ο άνδρας είχε καταδικαστεί για εγκλήματα κοινού δικαίου, αλλά όχι για τρομοκρατία.