ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στο Ισραήλ: Η επόμενη μέρα της φρίκης στο βομβαρδισμένο νοσοκομείο Aλ Αχλί (pics-vid)

Πόλεμος στο Ισραήλ: Η επόμενη μέρα της φρίκης στο βομβαρδισμένο νοσοκομείο Aλ Αχλί (pics-vid)
Associated Press

Σε νεκροταφείο εκατοντάδων αμάχων μετατράπηκε το νοσοκομείο Aλ Αχλί στη Γάζα.

Η πιο δύσκολη μέρα του πολέμου ξημέρωσε σήμερα στη Γάζα, έπειτα από τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου Αλ Αχλί της Γάζας, με το χτύπημα να αφήνει πίσω του εκατοντάδες νεκρούς και να προκαλεί παγκόσμιο σοκ.

Την επόμενη μέρα της επίθεσης, για την οποία ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί ποιος ήταν υπεύθυνος, η κατάσταση στη Γάζα είναι ακόμα πιο δραματική και η απελπισία στα πρόσωπα των αμάχων είναι φανερή στα πρόσωπά τους.

Οι Παλαιστίνιοι μεταφέρουν αντικείμενα από το νοσοκομείο το οποίο χρησιμοποιούσαν ως καταφύγιο, με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς να λέει ότι ισραηλινή αεροπορική επιδρομή προκάλεσε την έκρηξη, ενώ ο ισραηλινός στρατός λέει ότι ήταν ένας παλαιστινιακός πύραυλος που δεν εκτοξεύτηκε σωστά.

«Γυναίκες και παιδιά»

Η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος από την πλευρά της κατήγγειλε «έγκλημα πολέμου» με «εκατοντάδες» θύματα μεταξύ των αμάχων, «συμπεριλαμβανομένων γυναικών, παιδιών, μελών του υγειονομικού προσωπικού».

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες –αναμένεται αύριο Πέμπτη στην Αίγυπτο, που γειτνιάζει με τη Λωρίδα της Γάζας–, από την πλευρά του, ανέφερε χθες Τρίτη το βράδυ πως το μακελειό στο νοσοκομείο του προκάλεσε «φρίκη». Η επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ «δεν μπορεί να δικαιολογήσει τη συλλογική τιμωρία των Παλαιστινίων» στη Λωρίδα της Γάζας, συμπλήρωσε σήμερα, σε ομιλία του στο Πεκίνο, αφού καταδίκασε «τις τρομοκρατικές ενέργειες της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου».

Η Χεζμπολάχ, το σιιτικό κίνημα του Λιβάνου, σύμμαχος της Χαμάς, έχει καλέσει η σημερινή να είναι «μέρα οργής» για να καταδικαστεί «η σφαγή», για την οποία κατηγόρησε το Ισραήλ.

Ο ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί κήρυξε μια ημέρα «εθνικού πένθους» σήμερα, ενώ προέβλεψε πως η επίθεση στο νοσοκομείο θα καταλήξει σε βάρος του Ισραήλ και του βασικού του συμμάχου, των ΗΠΑ. Χθες Τρίτη, η Τεχεράνη προειδοποίησε πως υπάρχει ενδεχόμενο «προληπτικής ενέργειας» του «άξονα της αντίστασης» εναντίον του Ισραήλ, την ώρα που ο ισραηλινός στρατός ετοιμάζεται για χερσαία επιχείρηση ευρείας κλίμακας στη Λωρίδα της Γάζας και σήμερα διέταξε εκ νέου τον πληθυσμό στο βόρειο τμήμα του θύλακα να κινηθεί προς νότο.

Από το ξέσπασμα του πολέμου την 7η Οκτωβρίου, με έναυσμα την άνευ προηγουμένου επίθεση μαχητών της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος, ο ισραηλινός στρατός βομβαρδίζει καθημερινά τον παλαιστινιακό θύλακα 362 τετραγωνικών χιλιομέτρων και η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της χώρας ορκίζεται πως θα εξαλείψει εντελώς το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα.

Οι βομβαρδισμοί, που εκτόπισαν σύμφωνα με τον ΟΗΕ πάνω από ένα εκατομμύριο από τα 2,4 εκατ. κατοίκους του, μεγάλο μέρος των οποίων έχει βρει καταφύγιο σε νοσοκομεία, έχουν στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 3.000 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους αμάχους, συμπεριλαμβανομένων εκατοντάδων παιδιών, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Πάνω από 1.400 άνθρωποι, κυρίως άμαχοι, σκοτώθηκαν στο Ισραήλ αφότου έκανε την επίθεση η Χαμάς, που επίσης απήγαγε 199 ανθρώπους, σύμφωνα με τον παλαιστινιακό στρατό.

Εξάλλου ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως βρήκε τα πτώματα 1.500 μαχητών της Χαμάς μετά την επιχείρησή τους.

«Ζητώ από τους ηγέτες του κόσμου η κόρη μου να μας δοθεί πίσω στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα, όπως και οι άλλοι όμηροι», είπε η Κερέν Σεμ, η μητέρα της Μία, γαλλοϊσραηλινής ομήρου, βίντεο της οποίας δόθηκε στη δημοσιότητα από τη Χαμάς προχθές Δευτέρα.

Βρίσκονται σε εξέλιξη εντατικές διαπραγματεύσεις στις οποίες εμπλέκονται διάφορες χώρες για να εξασφαλιστεί η απελευθέρωση των ομήρων. Σύμφωνα με τη Χαμάς, πάνω από είκοσι όμηροι σκοτώθηκαν στους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.