ΚΟΣΜΟΣ

Στο νοσοκομείο της Γάζας πέθαναν 100 με 300 άνθρωποι, εκτιμούν οι ΗΠΑ

gaza
Photo: AP

Πόλεμος Ισραήλ:  «Tο Ισραήλ μάλλον δεν είναι υπεύθυνο για τον βομβαρδισμό», υποστηρίζουν ευρωπαϊκές μυστικές υπηρεσίες

«Μόνο ελαφρές δομικές ζημιές παρατηρήθηκαν στο νοσοκομείο» της Γάζας εκτιμούν οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ όπως μεταδίδει το CNN

Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο, επικαλούμενο έκθεση μυστικών υπηρεσιών, επισημαίνει ότι η καταστροφή έγινε χωρίς να παρατηρηθούν ζημιές στο κεντρικό κτίριο και χωρίς να σχηματιστούν κρατήρες από την πρόσκρουση των ρουκετών.

Πηγή ευρωπαϊκής υπηρεσίας πληροφοριών υποστήριξε ότι τα νούμερα που παρουσίασε η Χαμάς δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Όπως είπαν «δεν υπάρχουν 200 ή ακόμα και 500 νεκροί, αλλά περισσότεροι από μερικές δεκάδες, πιθανώς μεταξύ 10 και 50» αναφέροντας έναν αριθμό αρκετά μακριά από τις εκτιμήσεις των ΗΠΑ.

Επίσης τόνισαν ότι «το Ισραήλ μάλλον δεν είναι υπεύθυνο για τον βομβαρδισμό βάσει σοβαρών στοιχείων που έχουν στη διάθεσή τους».

«Ακόμα ψάχνουμε τους πιθανούς αριθμούς θυμάτων και ο απολογισμός μας μπορεί να αλλάξει, αλλά αυτός ο αριθμός των νεκρών εξακολουθεί να αντανακλά μια τεράστια απώλεια ζωών», αναφέρουν οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και προσθέτουν ότι «η Ουάσιγκτον λαμβάνει σοβαρά υπόψη τους θανάτους όλων των αμάχων και εργάζεται εντατικά για να αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα».

Η αξιολόγηση που δόθηκε στη δημοσιότητα καθώς δεν είναι απόρρητη, αναφέρει και περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την αρχική εκτίμηση ότι το Ισραήλ δεν ευθύνεται για το χτύπημα στο νοσοκομείο. Οι έρευνες συνεχίζονται για να επιβεβαιωθεί εάν η έκρηξη προήλθε από πύραυλο της ισλαμιστικής οργάνωσης Ισλαμική Τζιχάντ, αναφέρει η ίδια έκθεση.