ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΩΝ ΗΠΑ

ΚΟΣΜΟΣ

Διάγγελμα Μπάιντεν: Χαμάς και Πούτιν θέλουν να αφανίσουν πλήρως μια γειτονική δημοκρατία

Διάγγελμα Μπάιντεν: Χαμάς και Πούτιν θέλουν να αφανίσουν πλήρως μια γειτονική δημοκρατία

Πόλεμος Ισραήλ: Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, όπως και ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, «θέλουν και οι δυο να αφανίσουν εντελώς μια γειτονική δημοκρατία», δήλωσε το βράδυ της Πέμπτης (τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ώρα Ελλάδας) ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σε διάγγελμά του προς τους Αμερικανούς.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ξεκίνησε το διάγγελμά του από το Οβάλ Γραφείο τα ξημερώματα της Παρασκευής (ώρα Ελλάδος) λέγοντας ότι «βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα σημείο καμπής στην ιστορία», και συνέχισε υπενθυμίζοντας την υπόσχεσή του να πάρει τους Αμερικανούς ομήρους της Χαμάς πίσω στις ΗΠΑ.

«Όπως είπα στις οικογένειες των Αμερικανών που κρατούνται αιχμάλωτοι από τη Χαμάς, επιδιώκουμε κάθε τρόπο για να φέρουμε τους αγαπημένους τους στο σπίτι. Ως πρόεδρος, δεν υπάρχει μεγαλύτερη προτεραιότητα για μένα από την ασφάλεια των Αμερικανών που κρατούνται όμηροι».

Χαμάς και Πούτιν έχουν ένα κοινό στόχο

Ο Τζο Μπάιντεν καταδίκασε τις ενέργειες της Χαμάς και του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στο διάγγελμά του προς τον Αμερικάνικο λαό, λέγοντας ότι οι επιθέσεις στο Ισραήλ και η εισβολή στην Ουκρανία έχουν κοινά στοιχεία.

«Η Χαμάς και ο Πούτιν είναι δύο διαφορετικές απειλές, αλλά μοιράζονται κάτι κοινό: Και οι δύο θέλουν να αφανίσουν πλήρως μια γειτονική δημοκρατία», είπε ο Μπάιντεν.

«Ξέρω ότι αυτές οι συγκρούσεις μπορεί να φαίνονται μακρινές (από το έδαφος των ΗΠΑ) και είναι φυσικό να αναρωτηθούμε γιατί αυτές έχουν σημασία για την Αμερική. Επιτρέψτε μου λοιπόν να μοιραστώ μαζί σας γιατί η διασφάλιση της επιτυχίας του Ισραήλ και της Ουκρανίας είναι ζωτικής σημασίας για την εθνική ασφάλεια της Αμερικής».

Ο Μπάιντεν είπε ότι «η ιστορία μας έχει διδάξει ότι όταν οι τρομοκράτες δεν πληρώνουν το τίμημα για τον τρόμο τους, όταν οι δικτάτορες δεν πληρώνουν το τίμημα για την επιθετικότητά τους, τότε προκαλούν περισσότερο χάος και θάνατο αλλά και περισσότερη καταστροφή».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ συνέχισε υποστηρίζοντας ότι εάν οι ΗΠΑ δεν βοηθήσουν «να σταματήσει η “όρεξη” του Πούτιν για εξουσία και έλεγχο στην Ουκρανία», τότε ο Πούτιν δεν θα σταματήσει μόνο στην Ουκρανία, αλλά θα προχωρήσει και σε άλλες χώρες, όπως την Πολωνία ή σε χώρες της Βαλτικής.

Σχετικά με την Χαμάς, η υποστήριξη του Ισραήλ αποτελεί μέρος του στόχου των ΗΠΑ να «χτίσουν ένα καλύτερο μέλλον για τη Μέση Ανατολή». Ο Μπάιντεν ανέφερε ότι οι ΗΠΑ μπορούν να βοηθήσουν στην αποτροπή μελλοντικών συγκρούσεων στην περιοχή.

«Οι αμερικανικές συμμαχίες είναι αυτές που κρατούν την Αμερική, σε ασφάλεια». «Οι αμερικανικές αξίες είναι αυτές που μας κάνουν έναν εταίρο με τον οποίο θέλουν να συνεργαστούν άλλα έθνη».

Το Ισραήλ δεν ευθύνεται για την έκρηξη στο νοσοκομείο

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υποστήριξε για ακόμα μία φορά την εκτίμηση των ΗΠΑ ότι το Ισραήλ «δεν ευθύνεται» για τη φονική έκρηξη στο νοσοκομείο της Γάζας

«Είμαι συντετριμμένος από την τραγική απώλεια των Παλαιστινίων, συμπεριλαμβανομένης και της έκρηξης στο νοσοκομείο της Γάζας, η οποία δεν έγινε από τους Ισραηλινούς», είπε, για να προσθέσει πως «θρηνούμε κάθε αθώα ζωή που χάθηκε. Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τις ζωές των αθώων Παλαιστινίων που θέλουν μόνο να ζήσουν ειρηνικά και να έχουν μια ευκαιρία».

Νέα χρηματοδότηση για τη χορήγηση βοήθειας σε Ισραήλ και Ουκρανία

Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος θα ζητήσει σήμερα Παρασκευή από το Κογκρέσο να εγκρίνει «με κατεπείγουσα διαδικασία» χρηματοδότηση για τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας στο Ισραήλ και στην Ουκρανία, των «σημαντικών εταίρων μας», όπως είπε.

Πρόκειται για «έξυπνη επένδυση» που θα εγγυηθεί την «ασφάλεια» των Αμερικανών «για γενιές», πρόσθεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Δεν πρέπει να εγκαταλειφθεί η λύση των δύο κρατών

Ο κόσμος δεν μπορεί να εγκαταλείψει τη λύση δύο κρατών στη σύγκρουση Ισραήλ-Παλαιστίνης, δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

«Όσο δύσκολο κι αν είναι, δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε την ειρήνη. Δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε μια λύση δύο κρατών», είπε ο Μπάιντεν. «Το Ισραήλ και οι Παλαιστίνιοι αξίζουν και οι δύο να ζουν με ασφάλεια, αξιοπρέπεια και ειρήνη».

Σχετικές ειδήσεις