ΚΟΣΜΟΣ

Μητσοτάκης από το Κάιρο: «Στηρίζουμε τη λύση δύο κρατών για το Παλαιστινιακό ζήτημα»

Μητσοτάκης από το Κάιρο: «Στηρίζουμε τη λύση δύο κρατών για το Παλαιστινιακό ζήτημα»

Δείτε ζωντανά τις εργασίες της Συνόδου Κορυφής για την Ειρήνη στο Κάιρο και την τοποθέτηση του Πρωθυπουργού.

Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής για την Ειρήνη στο Κάιρο. Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Στηρίζουμε την επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας στη βάση της λύσης δύο κρατών»

«Σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές για ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή, έρχομαι εδώ ως αληθινός φίλος και γείτονας. Η θέση της Ελλάδας ήταν ξεκάθαρη από την πρώτη μέρα. Το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα, ωστόσο, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο.

Υπάρχουν όρια ακόμη και στον πόλεμο. Η Χαμάς είναι μία τρομοκρατική οργάνωση και δεν αντιπροσωπεύει τον παλαιστινιακό λαό, ούτε είναι με το μέρος του. Ο Μαχμούντ Αμπάς έχει καταδικάσει τη βία, από την πρώτη στιγμή. Η τρέχουσα κατάσταση ενέχει κινδύνους περιφερειακής κλιμάκωσης. Η Αίγυπτος και η Ιορδανία “κουβαλούν” μεγάλο βάρος.

Η Ελλάδα στέκεται αλληλέγγυα στο πλευρό τους, διότι ενδεχόμενη κλιμάκωση της μάχης και της κατάστασης θα έχει ευρείες συνέπειες. Πιστεύω ότι δεν μπορούμε να κάνουμε ανεκτή περαιτέρω απώλεια ζωών.

Πρέπει να αναγνωρίσουμε και τα θύματα, όπως και τον πόνο, το τραύμα που έχουν επιφέρει αυτές οι επιθέσεις τόσο σε Ισραηλινούς, όσο και Παλαιστινίους. Ταυτοχρόνως, πρέπει να αμβλύνουμε τον πόνο. Οι όμηροι πρέπει να απελευθερωθούν, ενώ, ο Ερυθρός Σταυρός πρέπει να έχει πρόσβαση σε εκείνους προσφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας.

Φυσικά, κομίζω ένα μήνυμα – “κλειδί”, το οποίο είναι ότι όλοι καταδικάζουμε την τρομοκρατία σε οιαδήποτε μορφή της και ταυτόχρονα, σκεφτόμαστε τη ζημία για τους πολίτες. Υπάρχουν καταστροφές στη Γάζα και την ευρύτερη περιοχή από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς και εντεύθεν.

Σκοτώθηκαν αθώοι άνθρωποι από αμφότερες τις πλευρές, υπάρχουν πολίτες άμαχοι, υπάρχουν όμηροι και μέχρι την πλήρη ελευθερία τους, δε μπορούμε να μιλήσουμε για ειρήνη. Ταυτόχρονα, υπάρχουν τραυματισμένοι, άνθρωποι που δολοφονήθηκαν στα σπίτια τους, στο Ισραήλ και άλλοι που σκοτώθηκαν στο νοσοκομείο “Αλ Αχλί” στη Γάζα.

Καμία στρατιωτική παρέμβαση δε μπορεί να αντικαταστήσει μία βιώσιμη ειρηνική λύση. Φυσικά, είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε σε ειρηνευτικές συζητήσεις, μαζί με τους εταίρους μας, στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στηρίζουμε την επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας στη βάση της λύσης δύο κρατών», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του, στη Σύνοδο Κορυφής για την Ειρήνη στο Κάιρο.

Μαχμούτ Αμπάς: «Θα παραμείνουμε στα εδάφη μας»

«Δεν θα φύγουμε, θα παραμείνουμε στα εδάφη μας», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Παλαιστίνης, Μαχμούτ Αμπάς, στην εναρκτήρια ομιλία του, κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης για την Ειρήνη στο Κάιρο.

Η διάσκεψη πραγματοποιείται στην Αίγυπτο, καθώς το Ισραήλ προετοιμάζει χερσαία επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας μετά την επίθεση της Χαμάς (7η Οκτωβρίου), με συνέπεια την απώλεια τουλάχιστον 1.400 ανθρώπων.

Σχετικές ειδήσεις