ΚΟΣΜΟΣ

Κόκκινος συναγερμός για την τρομοκρατία: Αλ Κάιντα και IS απειλούν με επιθέσεις κατά των «απίστων»

Επιστρέφει απειλητικό το Ισλαμικό Κράτος
Επιστρέφει απειλητικό το Ισλαμικό Κράτος
ΑΡ

Η Αλ Κάιντα και το Iσλαμικό Κράτος (IS) καλούν τους οπαδούς τους να χτυπήσουν ισραηλινούς, αμερικανικούς και εβραϊκούς στόχους, μετά την επίθεση της Χαμάς

Η επίθεση στη Χαμάς και η ισραηλινή στρατιωτική επίθεση στη Γάζα προσφέρει ευκαιρία σε εξτρεμιστικές ομάδες στη Δύση και τη Μέση Ανατολή, προειδοποιούν ειδικοί. Η Αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) κάλεσαν τους οπαδούς τους να χτυπήσουν ισραηλινούς, αμερικανικούς και εβραϊκούς στόχους, αυξάνοντας την προοπτική νέου κύκλου βίας στη Μέση Ανατολή ή τη Δύση.

Σε μια σειρά δηλώσεων τις τελευταίες δύο εβδομάδες, «θυγατρικές» της Αλ Κάιντα συνεχάρησαν τη Χαμάς για την «εισβολή της στο Ισραήλ», μια αναφορά στις τρομοκρατικές επιθέσεις που σκότωσαν 1.400 ανθρώπους, κυρίως πολίτες, στις 7 Οκτωβρίου.

Η ισραηλινή στρατιωτική επίθεση στη Γάζα, η οποία έχει προκαλέσει ανθρωπιστική κρίση και μέχρι στιγμής σκότωσε περισσότερους από 4.500 ανθρώπους, σύμφωνα με τις ιατρικές αρχές στην περιοχή που ελέγχεται από τη Χαμάς, έχει προκαλέσει οργή σε όλο τον ισλαμικό κόσμο.Η επίθεση αυτή αποτελεί «ευκαιρία» για τις εξτρεμιστικές ομάδες, λένε οι ειδικοί.

Μια πρόσφατη ανακοίνωση από την al-Shabaab ,το ισχυρό παρακλάδι της αλ Κάιντα στη Σομαλία, ανέφερε ότι η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή δεν ήταν απλώς «η μάχη των ισλαμικών φατριών στη γη της Παλαιστίνης ειδικότερα, αλλά μάλλον η μάχη ολόκληρης της μουσουλμανικής Ούμμα (κοινότητας)».

Πρόσθεσε: «Οι μουσουλμάνοι πρέπει να συγκεντρωθούν και να προσφέρουν ό,τι μπορούν για να υποστηρίξουν τους μουτζαχεντίν εναντίον των Εβραίων και των υποκριτικών άπιστων συμμάχων τους. Η δύναμη αυτού του έθνους βρίσκεται στη δύναμη των τζιχαντιστικών του μετώπων». Άλλες θυγατρικές της Αλ Κάιντα στην ινδική υποήπειρο, την Υεμένη και τη Συρία εξέδωσαν παρόμοιες δηλώσεις.

Σύμφωνα με την Long War Journal, έναν ειδησεογραφικό ιστότοπο που ειδικεύεται στην ισλαμιστική βία, τα παραρτήματα της Αλ Κάιντα στη βόρεια και δυτική Αφρική επαίνεσαν τις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ και ζήτησαν περαιτέρω βία κατά των Εβραίων.

«Συγχαίρουμε τις ενέργειές σας και σας προτρέπουμε να συνεχίσετε, δείχνοντας τα δόντια σας με υπομονή στο μονοπάτι της τζιχάντ», ανέφεραν οι ομάδες σε ανακοίνωσή τους. Αυτοί [οι Παλαιστίνιοι] επιτέθηκαν στους Εβραίους... θέλοντας να σηκώσουν το σπαθί της ταπείνωσης από το λαιμό τους».

Οι εκκλήσεις για βία εγείρουν περαιτέρω ανησυχίες μεταξύ των δυτικών αξιωματούχων για ένα νέο κύμα εξτρεμιστικής βίας. Την περασμένη εβδομάδα, οι επικεφαλής της MI5 και του FBI δήλωσαν ότι οι εβραϊκές κοινότητες και άλλες ομάδες μπορεί να αντιμετωπίσουν κίνδυνο από μοναχικούς ηθοποιούς, το Ιράν ή μαχητές. Ακόμη και πριν από τον πόλεμο στη Γάζα, οι ευρωπαϊκές αρχές είχαν προειδοποιήσει για άνοδο της ισλαμιστικής τρομοκρατίας στην ήπειρο.

Ο Kεν Μακάλουμ, γενικός διευθυντής της εγχώριας υπηρεσίας κατασκοπείας της Βρετανίας, MI5, δήλωσε ότι υπάρχει κίνδυνος άτομα που μπορεί να είχαν ριζοσπαστικοποιηθεί στο διαδίκτυο να απαντήσουν με «αυθόρμητους ή απρόβλεπτους τρόπους» στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Ισραήλ. και τι θα μπορούσε να γίνει μια παρατεταμένη σύγκρουση.

Τον Μάιο, οι ολλανδικές υπηρεσίες ασφαλείας προειδοποίησαν ότι η τρομοκρατική απειλή από το Iσλαμικό Κράτος στην Ευρώπη είχε αυξηθεί. Τον ίδιο μήνα, ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών είπε ότι ο κίνδυνος της ισλαμιστικής τρομοκρατίας αυξάνεται ξανά και ότι η χώρα του στοχοποιείται, καθώς και οι γείτονές της.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ένας δάσκαλος μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου στη Γαλλία από έναν τζιχαντιστή που είχε ορκιστεί πίστη στο IS και δύο Σουηδοί φίλαθλοι δέχθηκαν θανάσιμα στις Βρυξέλλες από έναν 45χρονο γνωστό στις υπηρεσίες ασφαλείας και ύποπτο για ριζοσπαστικές συμπάθειες.

«Αυτή τη στιγμή, είναι πολύ πιο πιθανό να δείτε άτομα να ανταποκρίνονται σε τέτοιου είδους εκκλήσεις, αλλά καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται, θα μπορούσατε να δείτε πιο οργανωμένες συνωμοσίες να συντάσσονται. Όλες αυτές οι ομάδες προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τη σύγκρουση για να κινητοποιήσουν υποστήριξη, τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο», δήλωσε ο Κάλεμπ Γουάις, ανώτερος αναλυτής στο Ίδρυμα Bridgeway

Η Αλ Κάιντα είχε στο παρελθόν επικρίνει οργανώσεις όπως η Χαμάς και η Χεζμπολάχ, και δεν έχει σημαντική παρουσία ούτε στη Γάζα ούτε στη Δυτική Όχθη. Αν και μοιράζονται ορισμένους στόχους και ιδέες, υπάρχουν πολύ σημαντικές ιδεολογικές διαφορές: η Αλ Κάιντα ήταν επικριτική για τη συμμετοχή και των δύο ομάδων στη διοίκηση και στην κυβέρνηση, για παράδειγμα.

Σε μια δήλωση, το IS πρόσφερε συμβουλές με «πρακτικά βήματα για την καταπολέμηση των Εβραίων», αλλά επέκρινε τη Χαμάς για τους δεσμούς της με το Ιράν και τη στενή εστίασή της στο Ισραήλ. Η ομάδα ζήτησε επιθέσεις εναντίον των Εβραίων παντού, αλλά συγκεκριμένα στη Βόρεια Αμερική και στην Ευρώπη.

Υπάρχει σκληρός ανταγωνισμός μεταξύ του ΙΚ και της Αλ Κάιντα, που οδηγεί σε ανταγωνιστική ρητορική και από τους δύο, καθώς προσπαθούν να προσελκύσουν νεοσύλλεκτους. Και τα δύο έχουν αποδυναμωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Το Ισλαμικό Κράτος έχασε το λεγόμενο χαλιφάτο του στη Συρία και το Ιράκ, ενώ ο βετεράνος ηγέτης της Αλ Κάιντα, Αϊμάν αλ Ζαουαχίρι, σκοτώθηκε σε επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος πέρυσι.