ΚΟΣΜΟΣ

Daily Mail: «Είχαμε εντολή να αποκεφαλίσουμε γυναίκες, παιδιά» λέει για πρώτη φορά ένοπλος της Χαμάς

Iστορίες που σοκάρουν απο τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή
Iστορίες που σοκάρουν απο τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή
ΑΡ

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Μέλος της Χαμάς που αιχμαλωτιστηκε από το Ισραήλ, παραδέχεται για πρώτη φορά οτι οι ένοπλοι είχαν εντολή να «αποκεφαλίσουν» και να «κάνουν ό,τι θέλουν» με τα θύματα. Aυτό προκύπτει από βίντεο που έχει στην κατοχή της η Daily Mail και επιλέγει να μην το δημοσιοποιήσει, αλλά να κοινοποιήσει το περιεχόμενό του

Ο ισραηλινός στρατός έδειξε στη Daily Mail βίντεο από τη συνέντευξη ενός κρατούμενου της Χαμάς. Η εφημερίδα τονίζει οτι επιλέγει να μην δημοσιεύσει το βίντεο για ηθικούς λόγους, αλλά πιστεύει ότι είναι προς το δημόσιο συμφέρον να αναφέρει το περιεχόμενό του

Ο αιχμάλωτος της Χαμάς μιλάει ήρεμα και καθαρά. Οι διοικητές του, λέει, διέταξαν τους μαχητές τους να «αποκεφαλίσουν» γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους. Ήταν σαν «ζώα» και έδιναν οδηγίες στους εισβολείς ότι, αφού δολοφονήσουν γυναίκες, έπρεπε να κακοποιήσουν το σώμα τους, λέει.

Ακόμη και μετά από δύο εβδομάδες νοσηρών ιστοριών που βλέπουν το φως μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου οι νέες αποκαλύψεις σοκάρουν και δημοσιοποιούνται εν μέσω μιας τεράστιας αντίδρασης ενάντια στους ισχυρισμούς ότι η Χαμάς αποκεφάλισε θύματα. Εάν αυτά που λέει αυτός ο άνδρας είναι αλήθεια, οι διοικητές της Χαμάς ζήτησαν συγκεκριμένα αποκεφαλισμούς καθώς οι δολοφόνοι προετοιμάζονταν για την επίθεσή τους στα ισραηλινά χωριά.

Ο άνδρας είναι αιχμάλωτος της Χαμάς και ένα βίντεο που δόθηκε από τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) στη Mail δείχνει μέρη της ανάκρισής του δόθηκε στη δημοσιότητα από τον ισραηλινό στρατό. Είναι αδύνατο να εξακριβωθούν οι συνθήκες του βίντεο ή η ταυτότητα του άνδρα που κινηματογραφείται.

Ο αιχμάλωτος, ντυμένος με λευκή υφασμάτινη φόρμα και καθισμένος απέναντι από έναν Ισραηλινό ανακριτή, λέγεται ότι είναι 24χρονο μέλος της Χαμάς που εισέβαλε σε ισραηλινά χωριά στις 7 Οκτωβρίου. Ήταν «μηχανικός και στρατιώτης στις «χερσαίες δυνάμεις» της Χαμάς. Σε αντίθεση με τους φανατικούς συναδέλφους του που πέθαναν ως «μάρτυρες» όταν πυροβολήθηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας, φαίνεται ότι είτε επέτρεψε να συλληφθεί είτε ήταν ανίκανος να διαφύγει.

Οι IDF είπαν ότι είναι από το τάγμα Zaiton της Χαμάς και συνελήφθη την ημέρα των σφαγών στις πύλες προς το κιμπούτς Alumim, κοντά στα σύνορα της Γάζας. Στο βίντεο, ο νεαρός άνδρας μιλάει με φωνή πραγματική, ούτε υψωμένη ούτε ψιθυριστή, και απαντά σε ερωτήσεις που του θέτουν οι αφανείς ανακριτές του σε ένα δωμάτιο με ξύλινα ντουλάπια. Ερωτηθείς ποια ήταν η αποστολή του, απαντά: «Να σκοτώσω. Γυναίκες, παιδιά, όλους, όσοι ήταν στο σπίτι ». Λέει ότι στη Γάζα τον είχαν μάθει στα τζαμιά να σέβεται τις γυναίκες και τα παιδιά, αλλά ήταν «διαφορετικά» στον «στρατό» της Χαμάς.

«Στο στρατό μας λένε να σκοτώσουμε, να τους σφάξουμε παντού», λέει. «Γυναίκες και παιδιά και ούτω καθεξής. Στη θρησκεία, λένε ότι απαγορεύεται να σκοτώνεις παιδιά, γυναίκες, ηλικιωμένους. Στο στρατό ο διοικητής σου λέει, πάτα τα κεφάλια τους, αποκεφάλισέ τους, κάνε ό,τι θέλεις μαζί τους».

Εάν αυτό είναι αλήθεια, είναι η πρώτη ένδειξη ότι τα μέλη της Χαμάς προσπάθησαν να αποκεφαλίσουν θύματα. Έχει προταθεί ότι τα ακέφαλα πτώματα που βρέθηκαν από τα σωστικά συνεργεία μπορεί να είχαν αποκεφαλιστεί από εκρήξεις από τις χειροβομβίδες που έριχνε η Χαμάς στα σπίτια, αντί να αποκεφαλίστηκαν σκόπιμα.

Είναι προφανές, επομένως, γιατί ο ισραηλινός στρατός θέλει οι εκπληκτικοί ισχυρισμοί που διατυπώνονται σε αυτό το βίντεο να δημοσιοποιούνται στο πολύ σημαντικό πεδίο μάχης πληροφοριών. Ομοίως, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η άλλη πλευρά θα αναφέρει ότι το βίντεο είναι απλώς προπαγάνδα, σημειώνει η Daily Mail.

Υπάρχουν περισσότερα. Ο ανακριτής ρωτά τον άνδρα για τη σύγκριση που κάνει το Ισραήλ μεταξύ της Χαμάς και της τρομοκρατικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος. Ο αιχμάλωτος φαίνεται να συμφωνεί, λέγοντας: «Το ISIS καίει, αποκεφαλίζει και σφάζει… Η Χαμάς έγινε ISIS».

Λέει ότι οι διοικητές της Χαμάς έστειλαν μαχητές σε αποστολές αυτοκτονίας, λέγοντάς τους: «Θα μπείτε μέσα, δεν θα επιστρέψετε». Λέει ότι είναι «απάνθρωποι» και έγιναν «ζώα» και προσθέτει: «Είναι πράγματα που δεν κάνει ένας άνθρωπος. Αποκεφαλισμός ανθρώπων. Eρωτικές πράξεις με πτώματα,δηλαδή το σώμα μιας νεκρής νεαρής γυναίκας».

«Έγιναν τέτοια πράγματα;» ρωτάει ο ανακριτής.«Ναι», λέει, γνέφοντας. Το πρόσωπο του αιχμάλωτου κρύβεται. Δεν μπορεί να γίνει γνωστό γιατί φαίνεται να μιλάει τόσο ελεύθερα. Σίγουρα φαίνεται να μιλά πρόθυμα. Αλλά είναι αδύνατο να είμαστε σίγουροι για τις συνθήκες. Κρατήθηκε αιχμάλωτος από το Ισραήλ και δεν έχει δικηγόρο. Το τρίλεπτο βίντεο είναι μόνο ένα κλάσμα της μεγάλης συνέντευξης και η Mail έλαβε μόνο μια συλλογή από επιλεγμένα κλιπ.

Ένας εκπρόσωπος του IDF είπε ότι ο άνδρας είχε συλληφθεί με ένα «επιχειρησιακό τηλέφωνο» που περιείχε μόλις πέντε επαφές, μια εφαρμογή πλοήγησης και την εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram. Το τηλέφωνο λέγεται ότι περιείχε βίντεο με τρομοκράτες της Χαμάς να δολοφονούν θύματα που είχαν μεταδοθεί ζωντανά από άλλα χωριά. Η τοποθεσία του άνδρα σε αυτό το βίντεο είναι άγνωστη, με τον ισραηλινό στρατό να λέει μόνο ότι κρατείται σε ασφαλή εγκατάσταση στο Ισραήλ και ανακρίνεται από ανακριτές του IDF.

Το Ισραήλ εξακολουθεί να προσπαθεί να σώσει περισσότερους από 200 ομήρους που αιχμαλώτισε η Χαμάς και μεταφέρθηκαν στη Γάζα, και οποιοδήποτε απόσπασμα πληροφοριών θα μπορούσε να είναι μια ζωτική ένδειξη για το πού βρίσκονται. Εάν το Ισραήλ επικριθεί για τη δημοσιοποίηση βίντεο με αιχμάλωτο, θα πρέπει να ειπωθεί ότι αρκετοί από τους ομήρους έχουν ήδη παρελάσει σε βίντεο από τη Χαμάς, μερικοί φαίνονται τρομοκρατημένοι.

Η επιβεβαίωση ότι τα θύματα βρέθηκαν χωρίς κεφάλια έχει προέλθει από πολλές πηγές, συμπεριλαμβανομένων των ανώτερων παθολογοανατόμων του Ισραήλ που επιφορτίστηκαν με την ταυτοποίησή τους. Ο ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτσογκ είπε ότι τα εγχειρίδια που κατασχέθηκαν από τα πτώματα των μελών της Χαμάς περιείχαν οδηγίες για τον τρόπο κατασκευής χημικών όπλων. Είπε ότι ήταν «επίσημο υλικό της Αλ Κάιντα» που έδειχνε πώς να φτιάξεις ένα όπλο με κυάνιο.

Daily Mail