ΚΟΣΜΟΣ

Μέση Ανατολή: Έτοιμο για εισβολή στη Γάζα το Ισραήλ - Μπαράζ ρουκετών στο Τελ Αβίβ από τη Χαμάς

Μέση Ανατολή: Έτοιμο για εισβολή στη Γάζα το Ισραήλ - Μπαράζ ρουκετών στο Τελ Αβίβ από τη Χαμάς
AP Photo

Κορυφώνεται η αγωνία για τη Μέση Ανατολή καθώς στρατηγός των IDF δηλώνει πως το Ισραήλ είναι πανέτοιμο για την εισβολή στη Γάζα, την ώρα που το Τελ Αβίβ δέχτηκε ξανά καταιγισμό από ρουκέτες.

Σε τεντωμένο σχοινί κρέμονται οι ισορροπίες στη Μέση Ανατολή, καθώς το Ισραήλ είναι έτοιμο να εισβάλει στη Γάζα. Ο αρχηγός της IDF, Χέρτσι Χαλέβι, δήλωσε την Τρίτη (24/10) ότι η Χαμάς «θα μετανιώσει» για τον πόλεμο που ξεκίνησε. «Το Ισραήλ βρίσκεται στο μέσο ενός πολέμου που ξεκίνησε από την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς. Η Χαμάς το μετανιώνει ήδη» ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου κοντά στα σύνορα της Γάζας. «Έχουμε προετοιμαστεί για αυτό. Το IDF και η Νότια Διοίκηση έχουν ετοιμάσει επιθετικά σχέδια για να επιτύχουν τους στόχους του πολέμου» είπε χαρακτηριστικά σύμφωνα με τους Times of Israel.

Όπως υποστήριξε ο Χέρτσι Χαλέβι, ο στρατός του Ισραήλ είναι έτοιμος να κάνει ελιγμό εδάφους και να πάρει την απόφαση με το πολιτικό κλιμάκιο σχετικά με το σχήμα και το χρονοδιάγραμμα του επόμενου σταδίου. «Χρησιμοποιούμε κάθε λεπτό για να είμαστε ακόμα πιο προετοιμασμένοι. Και κάθε λεπτό που περνάει από την άλλη πλευρά, χτυπάμε τον εχθρό ακόμα περισσότερο. Σκοτώνοντας τρομοκράτες, καταστρέφοντας υποδομές, συλλέγοντας περισσότερες πληροφορίες για το επόμενο στάδιο», είπε χαρακτηριστικά.

«Αυτός ο πόλεμος έχει μια διεύθυνση: Η ηγεσία της Χαμάς και όλοι όσοι έδρασαν υπό τις διαταγές της. Θα πληρώσουν το τίμημα για αυτό που έκαναν» ξεκαθάρισε ο Χέρτσι Χαλέβι. «Συνιστούμε στη Χαμάς να συμπεριφέρεται με σεβασμό στους Ισραηλινούς πολίτες που κρατά ομήρους». Ταυτόχρονα, τόνισε, τίποτα δεν μπορεί να εξιλεώσει με κανέναν τρόπο αυτό που έκανε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και αυτό που έχει κάνει «από τότε σε όλους τους ομήρους, όσους σκοτώθηκαν και τις οικογένειές τους», πρόσθεσε.

Τέλος, ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ ξεκαθάρισε πως «οι δυνάμεις μας πολεμούν τη Χαμάς, δεν πολεμούν τον πληθυσμό της Γάζας. O ισραηλινός στρατός θέλει οι κάτοικοι της Γάζας να ξεπεράσουν αυτόν τον πόλεμο όσο το δυνατόν πιο αβλαβείς».

Μπαράζ από ρουκέτες στο Τελ Αβίβ και σε άλλες πόλεις του Ισραήλ

Σειρήνες ήχησαν στο Τελ Αβίβ νωρίτερα, το απόγευμα της Τρίτης (24/10), αλλά και σε άλλες πόλεις στο κεντρικό Ισραήλ, όπως ανέφεραν οι IDF στα social media.

Εκτός από τους επίσημους λογαριασμούς των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ, ωστόσο, υπάρχουν κι άλλες αναφορές στα social media για μαζική επίθεση με ρουκέτες σε βάρος της χώρας.

Μάλιστα, δημοσιεύονται χάρτες με τα σημεία όπου έχει σημάνει συναγερμός.

Οι χάρτες που δημοσιεύονται είναι… κατακόκκινοι, καθώς φαίνεται ότι η αναφερόμενη επίθεση ήταν μαζική.

Επιπλέον, το φως της δημοσιότητας βλέπουν και στιγμιότυπα από την αναχαίτιση των ρουκετών από το Iron Dome.

Τέλος, σύμφωνα με λογαριασμούς στα social media, η συγκεκριμένη επίθεση με ρουκέτες, θεωρείται πιθανότατα και η μεγαλύτερη που έγινε από την έναρξη του πολέμου, μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Κάλεσμα της Χαμάς στις αραβικές χώρες «να σταματήσουν την επίθεση του Ισραήλ»

Ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της Χαμάς, ο Οσάμα Χαμντάν, κάλεσε σήμερα τις αραβικές και ισλαμικές χώρες, καθώς επίσης και τα Ηνωμένα Έθνη, να προσπαθήσουν να σταματήσουν την επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Βηρυτό σήμερα ο Χαμντάν ζήτησε επίσης από τις αραβικές χώρες να διακόψουν τις διπλωματικές σχέσεις τους με το Ισραήλ ή να σταματήσουν τη διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεών τους.

Όσον αφορά την κατάσταση στη Γάζα, ο Χαμντάν ζήτησε να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι ώστε να περάσουν στον θύλακα καύσιμα και ειδικά μηχανήματα για την απομάκρυνση των ερειπίων.

Από τη Ραμάλα, η υπουργός Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής Μάι αλ Κάιλα είπε ότι έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας τρία νοσοκομεία στη Λωρίδα της Γάζας επειδή δεν έχουν πλέον καύσιμα για να λειτουργήσουν τις γεννήτριές τους.

Η Αλ Κάιλα τόνισε ότι είναι κατεπείγουσα ανάγκη να ανοίξει ένας ασφαλής διάδρομος ώστε να μεταφερθούν οι τραυματίες και οι ασθενείς για νοσηλεία σε αιγυπτιακά νοσοκομεία.

LIVE εικόνα από τη Γάζα

Σχετικές ειδήσεις