ΚΟΣΜΟΣ

Παλαιστίνιος πρωθυπουργός:«Δεν θα κυβερνήσουμε τη Γάζα χωρίς συνολική συμφωνία» - «Βράζει» η Δ.Όχθη

O Moχάμεντ Στάγεχ
O Moχάμεντ Στάγεχ
Α.Ρ

Πόλεμος στο Ισραήλ: Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μοχάμεντ Στάγεχ καλεί για ένα «συνολικό, ειρηνικό όραμα» και άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Η Παλαιστινιακή Αρχή δεν θα επιστρέψει στη διακυβέρνηση της Γάζας μετά τη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς, χωρίς μια συνολική συμφωνία που θα περιλαμβάνει τη Δυτική Όχθη σε ένα παλαιστινιακό κράτος, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Αρχής.

Ισραηλινοί πολιτικοί και στρατιωτικοί αξιωματούχοι είπαν ότι το σχέδιό τους για το τέλος του πολέμου της Γάζας είναι να υπάρξει κάποια μορφή μεταβατικής εξουσίας που θα κυβερνά τον θύλακα, ενδεχομένως με τη συμμετοχή αραβικών κρατών, οδηγώντας στην αποκατάσταση της Παλαιστινιακής Αρχής (PA), η οποία εκδιώχθηκε από τη Γάζα. σε πραξικόπημα της Χαμάς το 2007.

Ωστόσο, ο Mοχάμεντ Στάγεχ ο οποίος είναι πρωθυπουργός από το 2019, είπε ότι η Παλαιστινιακή Αρχή δεν θα συνεργαστεί χωρίς επιστροφή σε μια γνήσια ειρηνευτική διαδικασία που θα έχει ως αποτέλεσμα δύο κυρίαρχα κράτη.

«Το να πάει η Παλαιστινιακή Αρχή στη Γάζα και να διευθύνει τις υποθέσεις της Γάζας χωρίς πολιτική λύση για τη Δυτική Όχθη, δεν είναι σαν να επιβιβάζεται η Παλαιστινιακή Αρχή σε ένα F-16 ή σε ένα ισραηλινό τανκ;» είπε ο Στάγεχ. «Δεν το δέχομαι. Ο πρόεδρός μας [Μαχμούντ Αμπάς] δεν το δέχεται. Κανείς μας δεν θα το δεχτεί».

«Νομίζω ότι αυτό που χρειαζόμαστε είναι ένα ολοκληρωμένο, ειρηνικό όραμα», είπε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στο γραφείο του στη Ραμάλα, στη Δυτική Όχθη. «Η Δυτική Όχθη χρειάζεται μια λύση και στη συνέχεια να συνδέσει τη Γάζα με αυτήν στο πλαίσιο μιας λύσης δύο κρατών».

Προτεραιότητα, είπε ο Στάγεχ είναι να σταματήσει ο βομβαρδισμός της Γάζας, καθώς και η βία στη Δυτική Όχθη, στην οποία είπε ότι 110 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν τις τελευταίες τρεις εβδομάδες από ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας και εποίκους.

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας είπε ότι ο αριθμός των νεκρών στη Γάζα ξεπέρασε τους 8.000. Το υπουργείο διοικείται από τη Χαμάς και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, αμφισβήτησε την ακρίβεια των στοιχείων, αλλά ο Στάγεχ είπε ότι ο απολογισμός επαληθεύτηκε με ονόματα και αριθμούς ταυτότητας.

Περίπου 1.400 Ισραηλινοί σκοτώθηκαν στην επιδρομή της Χαμάς σε οικισμούς κοντά στα σύνορα της Γάζας και περισσότεροι από 220 άνθρωποι συνελήφθησαν όμηροι και κρατούνται εντός της παράκτιας λωρίδας.

Μετά από τρεις εβδομάδες αεροπορικών βομβαρδισμών, το Ισραήλ εξαπέλυσε χερσαία επίθεση στη Γάζα το βράδυ της Παρασκευής ως μέρος μιας εκστρατείας με στόχο την πολιτική καταστροφή της Χαμάς και του στρατού της, μια επίθεση που Ισραηλινοί αξιωματούχοι είπαν ότι αναμένουν να είναι μακρά και εξαντλητική.

Η κυβέρνηση Νετανιάχου είναι ανένδοτη ότι δεν έχει καμία πρόθεση να επιστρέψει στην άμεση διακυβέρνηση της Γάζας, κάτι που έκανε πριν από το 2005. Ο Σταγεχ υποστήριξε ότι η ισραηλινή ανάγκη για κάποιον άλλο να διαχειρίζεται το έδαφος στη θέση της Χαμάς δίνει στη διεθνή κοινότητα ένα σπάνιο βαθμό μόχλευσης για την επιστροφή σε μια λύση δύο κρατών που ο Νετανιάχου έχει συστηματικά διαλύσει κατά τη διάρκεια της θητείας του.

«Το ερώτημα για εμάς –τους Ισραηλινούς, τους Αμερικανούς, τους Ευρωπαίους, όλους– είναι πώς μπορούμε να κάνουμε από αυτήν την καταστροφή μια ευκαιρία για ειρήνη;» είπε.

Η Παλαιστινιακή Αρχή ζήτησε έκτακτη αραβική σύνοδο κορυφής, η οποία ήλπιζε ότι θα πραγματοποιηθεί στις 10 Νοεμβρίου, για να αποκατασταθεί η ενότητα με στόχο τη δημιουργία ενός λειτουργικού παλαιστινιακού κράτους. Το 2020 το Μπαχρέιν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα υπέγραψαν τις συμφωνίες του Αβραάμ, ομαλοποιώντας τις σχέσεις με το Ισραήλ, απαιτώντας πολιτική πρόοδο για τους Παλαιστίνιους ως προϋπόθεση. Την εποχή της επίθεσης της Χαμάς, οι ΗΠΑ προσπαθούσαν να ενθαρρύνουν τη Σαουδική Αραβία να συμφωνήσει στη δική της συμφωνία εξομάλυνσης, αλλά οι ηγέτες της είχαν επιμείνει ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα έπρεπε να αποφέρει ουσιαστικά οφέλη για τους Παλαιστίνιους.

Ο Στάγεχ προέβλεψε ότι αυτή θα ήταν μια κοινή αραβική θέση και σημείωσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών του Μπαχρέιν επισκέπτεται τη Δυτική Όχθη την Κυριακή για πρώτη φορά από τότε που υπέγραψε τη συμφωνία του Αβραάμ.

«Μιλάμε με τους Μαροκινούς, μιλάμε με τους Μπαχρέιν και φυσικά είμαστε έτοιμοι να μιλήσουμε με τα Εμιράτα. Έχουμε εξαιρετικές σχέσεις με τους Σαουδάραβες και ούτω καθεξής με την Ιορδανία και με τους Αιγύπτιους» τόνισε.

Είπε ότι υπάρχει μια αυξανόμενη συνειδητοποίηση μεταξύ των γειτονικών αραβικών χωρών ότι η περιοχή δεν μπορεί να είναι ειρηνική χωρίς μια πολιτική λύση για τους Παλαιστίνιους. «Με κάθε ειλικρίνεια, οι Άραβες πραγματικά κουράστηκαν με το θέμα», είπε ο Shtayyeh. «Θέλουν να δουν μια λύση για το Παλαιστινιακό ζήτημα πονάει».

Για μια διαρκή ειρηνευτική διευθέτηση, είπε, η αμερικανική κυβέρνηση θα πρέπει να επιδείξει ηγετικό ρόλο, σημειώνοντας ότι ο Μπάιντεν ήταν ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια που ανέλαβε καθήκοντα χωρίς ειρηνευτική πρωτοβουλία για τη Μέση Ανατολή.

«Δεν διόρισε καν απεσταλμένο για την ειρήνη και έδωσε υποσχέσεις που δεν εκπληρώθηκαν ποτέ», είπε. «Λέει ότι είναι αντίθετος με τους διακανονισμούς, αλλά τι έκανε; Συνέχισε να χρηματοδοτεί το Ισραήλ. Είστε για δύο κράτη, αλλά το Ισραήλ το καταστρέφει κάθε μέρα, και τι; Δεν κάνεις τίποτα. Είπατε ότι θα ανοίξετε ξανά το αμερικανικό προξενείο στην Ιερουσαλήμ… Τώρα η θητεία σας τελειώνει και δεν το κάνατε… Και έχει προκαλέσει θυμό».

«Νομίζω ότι τώρα είναι η στιγμή για τον Αμερικανό πρόεδρο [και] για την Ευρώπη να ανακτήσει την ηγεσία και να πει: «Είμαστε έτοιμοι για την επόμενη μέρα και μια συνολική λύση και όχι μερική λύση», είπε.

Μια τέτοια ολοκληρωμένη λύση θα περιλάμβανε παλαιστινιακές εκλογές στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, και μια ισραηλινή κυβέρνηση χωρίς τον Νετανιάχου, ο οποίος είπε ότι «δεν είναι εταίρος μας – δεν μας βλέπει ως εταίρους».

Υπάρχει επίσης αυξανόμενος θυμός στη Δυτική Όχθη που απευθύνεται στην Παλαιστινιακή Αρχή, η οποία αντιμετωπίζει εδώ και καιρό καταγγελίες για διαφθορά. Η αδυναμία της να υπερασπιστεί τις ζωές των Παλαιστινίων έχει τονιστεί από την αιματοχυσία από τις 7 Οκτωβρίου. Ο Στάγεχ επέμεινε, ωστόσο, ότι δεν θα εγκατέλειπε ποτέ την πολιτική της μη βίας για να ανακτήσει τη δημοτικότητά της.

«Ο Αμπάς μπορεί να γίνει δημοφιλής σε ένα λεπτό», είπε ο πρωθυπουργός. «Μπορεί να πει: «Εντάξει, διατάζω τις παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας να πυροβολήσουν τους Ισραηλινούς.» Αλλά είναι ένας ρεαλιστής άνθρωπος».

Ωστόσο, ο Στάγεχ αναγνώρισε ότι ο θυμός αυξανόταν γρήγορα μεταξύ των Παλαιστινίων και ότι η κατάσταση στη Δυτική Όχθη «βράζει» και γίνεται «σοβαρά επικίνδυνη», αφήνοντας την Παλαιστινιακή Αρχή κολλημένη ανάμεσα σε έναν εξαγριωμένο πληθυσμό και μια βίαιη και σκληρή ισραηλινή κυβέρνηση. «Είμαστε παγιδευμένοι μεταξύ σφύρας και άκμνονος», είπε.

Guardian