ΥΠΟ ΠΟΛΙΟΡΚΙΑ Η ΓΑΖΑ

ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στο Ισραήλ: Ο ισραηλινός στρατός πλήττει 600 στόχους της Χαμάς

Πόλεμος στο Ισραήλ: Ο ισραηλινός στρατός πλήττει 600 στόχους της Χαμάς

Πόλεμος στο Ισραήλ:Ο ισραηλινός στρατός επεκτείνει τις χερσαίες επιχειρήσεις στη Γάζα. 

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) συνέχισαν να επεκτείνουν τις χερσαίες επιχειρήσεις τους στη Λωρίδα της Γάζας, πλήττοντας περισσότερους από 600 στρατιωτικούς στόχους της παλαιστινιακής μαχητικής οργάνωσης Χαμάς τις τελευταίες ημέρες, ανακοίνωσε ο στρατός τη Δευτέρα.

"Κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι IDF συνέχισαν τις χερσαίες επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας. Κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με τρομοκράτες στη Λωρίδα της Γάζας, τα στρατεύματα των IDF σκότωσαν δεκάδες τρομοκράτες που οχυρώθηκαν σε κτίρια και σήραγγες και επιχείρησαν να επιτεθούν στα στρατεύματα", ανέφερε ο ισραηλινός στρατός σε ανακοίνωσή του.

Και πρόσθεσε: "Σε ένα περιστατικό, ένα αεροσκάφος των IDF καθοδηγούμενο από χερσαία στρατεύματα των IDF έπληξε ένα ορμητήριο μέσα σε ένα κτίριο που ανήκε στην τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς, με πάνω από 20 τρομοκρατικούς πράκτορες της Χαμάς μέσα σε αυτό".

Ο ισραηλινιός στρατός ανέφερε επίσης ότι έπληξε πάνω από 600 στόχους της Χαμάς τις τελευταίες ημέρες, συμπεριλαμβανομένων αποθηκών όπλων, δεκάδων θέσεων εκτόξευσης αντιαρματικών πυραύλων, καθώς και κρησφύγετα και χώρους προετοιμασίας που χρησιμοποιεί η Χαμάς.

"Κατά τη διάρκεια της νύχτας, τα στρατεύματα των IDF εντόπισαν ένοπλους τρομοκράτες και μια θέση εκτόξευσης αντιαρματικών πυραύλων στην περιοχή του Πανεπιστημίου Al-Azhar και κατεύθυναν ένα μαχητικό αεροσκάφος για να τους πλήξει", πρόσθεσε ο στρατός.

Μάχες σε Γάζα, Δυτική Όχθη, Λίβανο και βομβαρδισμοί στη Συρία

Σύμφωνα με τις τελευταίες αναφορές σημειώθηκαν μάχες σώμα με σώμα στα ανατολικά της Χαν Γιουνίς, κοντά στην ισραηλινή μεθόριο.

Ο ισραηλινός στρατός αναφέρει πως τα τανκς μπήκαν μέσα σε βάθος δύο χιλιομέτρων, ενώ οι μαχητές της Χαμάς βγήκαν μέσα από τα τούνελ. Ο εκπρόσωπος των Ταξιαρχών Αλ Κασάμ ανέφερε πως σκοτώθηκαν Ισραηλινοί στρατιώτες στην βόρεια Γάζα. Οι πλέον σφοδρές συγκρούσεις έγιναν στο πέρασμα Ερέζ στη βορειότερο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. Αραβικά μέσα ενημέρωσης όπως το Αλ Αράμπι και το Αλ Τζαζίρα που επικαλούνται πηγές στη Χαμάς λένε ότι οι ένοπλοι έστησαν ενέδρα στις ισραηλινές δυνάμεις. Επιτέθηκαν σε στρατιώτες με βλήματα όλμων και έβαλαν φωτιά σε οχήματα, ενώ εκτόξευσαν ρουκέτες προς ισραηλινές πόλεις.

Μεγάλες ισραηλινές επιδρομές σε Τζενίν και Ναμπλούς με drones στη Δυτική Όχθη, κατά τις οποίες σκοτώθηκε ένας άνθρωπος.

Ανταλλαγές ρουκετών έγινε και με δυνάμεις της Χεζμπολάχ στα σύνορα του Ισραήλ με το Λίβανο. Χτυπήματα εκατέρωθεν με ρουκέτες και στα σύνορα με τη Συρία.

Παράλληλα, οι ισραηλινές δυνάμεις έπληξαν στρατιωτικές υποδομές σε συριακό έδαφος, σύμφωνα με ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού.

Οι χερσαίες επιχειρήσεις έχουν εντείνει τους φόβους ότι οι άλλοι εχθροί του Ισραήλ – οι δυνάμεις του «άξονα της αντίστασης», που είναι σύμμαχοι του Ιράν στο Λίβανο, τη Συρία, το Ιράκ και την Υεμένη – θα μπορούσαν να εισέλθουν στη σύγκρουση.

Ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραΐσι προειδοποίησε στο Χ, ότι τα «εγκλήματα του Ισραήλ έχουν ξεπεράσει τις κόκκινες γραμμές, γεγονός που μπορεί να αναγκάσει όλους να αναλάβουν δράση».

Οι ΗΠΑ προειδοποίησε τους εχθρούς του Ισραήλ να μην αναμιχθούν και ενίσχυσαν τη στρατιωτική τους παρουσία στην περιοχή.

Επιμένει σε ανακωχή η Χαμάς

Η Χαμάς σύμφωνα με το Reuters θέλει πενθήμερη ανακωχή στις εχθροπραξίες και σε αντάλλαγμα θα απελευθερώσει ομήρους. Μέχρι στιγμής 232 είναι οι επιβεβαιωμένοι αιχμάλωτοι της Χαμάς.

Την ίδια ώρα νεκροί και παγιδευμένοι εικάζεται ότι υπάρχουν κάτω από τα ερείπια μεγάλου μέρους της πόλης της Γάζας που έχει ισοπεδωθεί, με τους νεκρούς Παλαιστίνιους κάθε ηλικίας να ξεπερνούν πλέον τους 8.000.

Στο στόχαστρο το νοσοκομείο Αλ Κουντς

Ο ισραηλινός στρατός ζήτησε την εκκένωση του μεγαλύτερου νοσοκομείου Αλ Κουντς, καθώς θεωρεί ότι κάτω από αυτό βρίσκεται υπόγειο στρατηγείο της Χαμάς.

Άραβες δημοσιογράφοι λένε ότι τη νύχτα χτυπήθηκαν από αέρος και με πυρά πυροβολικού στόχοι σε απόσταση αναπνοής από αυτό, όπως και κοντά στο νοσοκομείο Αλ Σίφα. Τμήματα του νοσοκομείου Αλ Κουντς έχουν υποστεί ζημιές. Οι Ισραηλινοί έχουν ζητήσει έξι φορές να εκκενωθεί και πλέον ζητούν να γίνει επειγόντως. Σε ανακοίνωσή του ο ΠΟΥ εξέφρασε τη βαθύτατη ανησυχία τονίζοντας πως δεν μπορούν να απομακρυνθούν οι ασθενείς και ο ΟΗΕ επανέλαβε την έκκληση για κατάπαυση του πυρός ώστε να τερματιστεί ο εφιάλτης για τον λαό της Γάζας. Σύμφωνα με το Al Jajeera οι άμαχοι που έχουν βρει καταφύγιο μόνο κοντά στο Αλ Κουντς εκτιμώνται σε 14.000.

Πρωτοβουλία ΗΑΕ για τη Γάζα

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα πραγματοποιήσει έκτακτη συνεδρίαση σήμερα Δευτέρα (30/10) με θέμα με την χερσαία εισβολή του Ισραήλ στη Γάζα, επιβεβαίωσαν διπλωματικές πηγές.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), που είναι η μόνη αραβική χώρα που είναι μέλος του ΣΑ του ΟΗΕ, θα επιδιώξουν ένα δεσμευτικό ψήφισμα από άλλα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για «άμεση ανθρωπιστική παύση» των μαχών, σύμφωνα με τις πηγές.

Η έκτακτη συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ έρχεται την ώρα που την Παρασκευή, 120 χώρες ψήφισαν υπέρ ενός ψηφίσματος των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο ζητούσε «διατηρούμενη ανθρωπιστική εκεχειρία» στη Γάζα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν μία από τις 14 χώρες που καταψήφισαν το ψήφισμα, ενώ 45 χώρες απείχαν.

Οι πηγές ανέφεραν ότι το σχέδιο του κειμένου του ψηφίσματος του ΣΑ ζητά την «άμεση ανθρωπιστική εκεχειρία» και περαιτέρω «ανθρωπιστικές παύσεις».

Νωρίτερα αυτό το μήνα, οι Ηνωμένες Πολιτείες άσκησαν βέτο σε ένα σχέδιο ψηφίσματος στο ΣΑ που ζητούσε μια ανθρωπιστική παύση.

Νέα επικοινωνία Μπάιντεν με Νετανιάχου

Έπειτα από την επέκταση των επιχειρήσεων του IDF στη Λωρίδα της Γάζας ο Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε συνομιλία με τον Τζο Μπάιντεν.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ζήτησε από το Ισραήλ να υπερασπιστεί τους πολίτες του από την τρομοκρατία, αλλά με τέτοιο τρόπο όμως ώστε να προστατεύονται οι άμαχοι. Παράλληλα άσκησε πίεση ώστε «να αυξηθεί αμέσως και σημαντικά» η ανθρωπιστική βοήθεια που περνά στη Γάζα, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των ανθρώπων εκεί.

Σχετικές ειδήσεις