ΚΟΣΜΟΣ

Συναγερμός από το FBI: Η βία της Χαμάς ίσως εμπνεύσει εξτρεμιστικές επιθέσεις στις ΗΠΑ

Aνησυχία για πιθανές επιθέσεις στις ΗΠΑ
Aνησυχία για πιθανές επιθέσεις στις ΗΠΑ
ΑΡ

Η Χαμάς θα μπορούσε να εμπνεύσει επιθέσεις στις ΗΠΑ, προειδοποιεί ο επικεφαλής του FBI Κρίστοφερ Ρέι . Το FBI διεξάγει «πολλαπλές, συνεχείς έρευνες» σε άτομα που συνδέονται με την τρομοκρατική ομάδα

Ο διευθυντής του FBI Κρίστοφερ Ρέι προειδοποίησε χθες (31.10) ότι οι ενέργειες της Χαμάς στη Μέση Ανατολή θα μπορούσαν να εμπνεύσουν άλλες τρομοκρατικές επιθέσεις, συμπεριλαμβανομένων των βίαιων εξτρεμιστών στις ΗΠΑ.

«Εκτιμούμε ότι οι ενέργειες της Χαμάς και των συμμάχων της θα χρησιμεύσουν ως έμπνευση για επιθέσεις που δεν έχουμε δει από τότε που το Ισλαμικό Κράτος ξεκίνησε το λεγόμενο χαλιφάτο του πριν από χρόνια», είπε ο Ρέι σε κατάθεση σε ακρόαση της Επιτροπής Εσωτερικής Ασφάλειας της Γερουσίας που επικεντρώθηκε σε απειλές για την Αμερική.

Ο Ρέι, ο οποίος κατέθεσε μαζί με τον υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας Aλεχάντρο Μαγιόρκας και άλλους αξιωματούχους των ΗΠΑ, είπε ότι πολλές ξένες τρομοκρατικές οργανώσεις έχουν καλέσει σε επιθέσεις εναντίον Αμερικανών και της Δύσης τις τελευταίες μόλις εβδομάδες.

«Εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες, η πιο άμεση ανησυχία μας είναι ότι οι βίαιοι εξτρεμιστές - άτομα ή μικρές ομάδες - θα αντλήσουν έμπνευση από τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή για να πραγματοποιήσουν επιθέσεις εναντίον Αμερικανών που κάνουν την καθημερινή τους ζωή», είπε στους γερουσιαστές. «Αυτό δεν περιλαμβάνει μόνο εγχώριους βίαιους εξτρεμιστές που εμπνέονται από μια ξένη τρομοκρατική οργάνωση, αλλά και εγχώριους βίαιους εξτρεμιστές που στοχεύουν εβραϊκές ή μουσουλμανικές κοινότητες» πρόσθεσε.

Ο Ρέι είπε ότι το FBI συνέλαβε έναν άνδρα στο Χιούστον την περασμένη εβδομάδα που μελετούσε πώς να κατασκευάζει βόμβες και είχε εκφράσει ανοιχτά στο Διαδίκτυο την υποστήριξή του για τη δολοφονία Εβραίων. Τόνισε επίσης τη βάναυση δολοφονία ενός 6χρονου μουσουλμάνου στο Ιλινόις αυτόν τον μήνα, την οποία το FBI ερευνά ως έγκλημα μίσους.

Το FBI, συνέχισε διεξάγει «πολλαπλές, συνεχείς έρευνες» για άτομα που συνδέονται με τη Χαμάς. «Στην ουσία, θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να προστατεύσουμε τον αμερικανικό λαό και να υποστηρίξουμε τους εταίρους μας στο Ισραήλ», είπε. «Η προστασία των Αμερικανών από την απειλή της τρομοκρατίας είναι, και παραμένει, η Νο. 1 προτεραιότητά μας».