ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στο Ισραήλ: Η Άγκυρα ανακαλεί τον Τούρκο πρέσβη από το Τελ Αβίβ

Πόλεμος στο Ισραήλ: Η Άγκυρα ανακαλεί τον Τούρκο πρέσβη από το Τελ Αβίβ

Πόλεμος στο Ισραήλ: Ο Τούρκος πρόεδρος νωρίτερα είχε διαγράψει από συνομιλητή του στον Ισραηλινό πρωθυπουργό

Στην ανάκληση του πρέσβη της στο Ισραήλ ανακοίνωσε η Τουρκία, λίγο αφότου ο Ταγίπ Ερντογάν σε διάλογο με τους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στην πτήση από το Καζακστάν προς τη Τουρκία δήλωσε ότι «ο Νετανιάχου δεν είναι πλέον συνομιλητής μας, τον διαγράψαμε».

Στην ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει: «Λόγω της ανθρωπιστικής τραγωδίας στη Γάζα λόγω των συνεχιζόμενων ισραηλινών επιθέσεων κατά αμάχων και της απόρριψης από το Ισραήλ των εκκλήσεων για κατάπαυση του πυρός και απρόσκοπτη και ανεμπόδιστη παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας, αποφασίστηκε η ανάκληση του Πρέσβη μας στο Τελ Αβίβ, κ. Σακίρ Οζκάν Τορουνλάρ, στην Άγκυρα για διαβουλεύσεις».

Νωρίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος απαντώντας σε ερωτήσεις γύρω από τις εξελίξεις στη Γάζα ανέφερε μεταξύ άλλων: «Στην Κύπρο, η Ελλάδα μπορεί να είναι εγγυήτρια χώρα, το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να είναι εγγυήτρια χώρα, όπως είναι και η Τουρκία εγγυήτρια χώρα, γιατί να μην υπάρξει παρόμοια δομή και στη Γάζα;».

Ερωτηθείς αν θα συνομιλούσε με το Ισραήλ, όπως συνομιλεί και με τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές του πολέμου της Ρωσίας με την Ουκρανία, ο κ. Ερντογάν απάντησε: «Δεν έχω καμία επαφή αυτή τη στιγμή. Ο επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, ο Ιμπραχίμ Καλίν, βρίσκεται σε επαφή με την ισραηλινή πλευρά. Φυσικά, συνομιλεί επίσης με την Παλαιστίνη και τη Χαμάς».

Στο σημείο αυτό ξεκαθάρισε ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δεν αποτελεί πλέον συνομιλητή της Τουρκίας: «Ο Νετανιάχου δεν είναι πλέον συνομιλητής μας με κανέναν τρόπο. Τον διαγράψαμε. Θα ανακοινώσω την απόφαση για το θέμα αυτό στις επαφές που θα έχουμε στη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας».