«Βολές» Ερντογάν κατά πάντων: Ζητά να γίνει η Τουρκία εγγυήτρια χώρα στη Γάζα

Μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση έστειλε ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν - Ο Νετανιάχου δεν είναι πλέον συνομιλητής μας – Ο περίεργος και ασυνεπής ρόλος που καταλογίζει στην ΕΕ
«Βολές» Ερντογάν κατά πάντων: Ζητά να γίνει η Τουρκία εγγυήτρια χώρα στη Γάζα
4'

«Βολές» προς κάθε κατεύθυνση εξαπέλυσε μετά την επιστροφή του από την τη 10η Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Ο Νετανιάχου δεν είναι πλέον ένα πρόσωπο που μπορεί να θεωρηθεί συνομιλητής μας με οποιονδήποτε τρόπο» διαμήνυσε ο Ερντογάν, προτού ωστόσο διευκρινίσει ότι οι τελικές αποφάσεις για το εν λόγω ζήτημα θα ληφθούν στη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας. Όπως διευκρίνισε ο τούρκος πρόεδρος, στη διεθνή διπλωματία η πλήρης διακοπή των δεσμών δεν είναι εφικτή ενώ τόνισε πως μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν και τον επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών, Ιμπραήμ Καλίν, θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν όλα τα διπλωματικά μέσα.

«Ο στόχος μας είναι η επίτευξη οριστικής ειρήνης στο ισραηλινοπαλαιστινιακό ζήτημα. (…) Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να σταματήσει η αιματοχυσία και να εδραιωθεί η ειρήνη. Στόχος μας είναι η επίτευξη μιας διαρκούς και βιώσιμης ειρήνης που θα ανακουφίσει τόσο την περιοχή μας όσο και τη χώρα μας. Κάνουμε εκκλήσεις για να το διασφαλίσουμε αυτό, για παράδειγμα, θέλουμε να φέρουμε όλα τα σχετικά μέρη σε μια διάσκεψη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η εμπιστοσύνη μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κλονιστεί»

Την ίδια στιγμή ο Ερντογάν κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ένωση για τον ρόλο της αυτήν την περίοδο, ενώ στη συνέχεια πρόσθεσε ότι η εμπιστοσύνη της χώρας του προς αυτήν έχει κλονιστεί. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη διαδραματίσει έναν πολύ περίεργο και ασυνεπή ρόλο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Δεν πρόβαλε και δεν μπόρεσε να προτείνει μια δίκαιη προσέγγιση», είπε.

Ο τούρκος πρόεδρος υποστήριξε επίσης ότι δεν είναι εφικτό αυτήν την περίοδο να περιμένει κανείς μια δίκαιη στάση από την Ευρωπαϊκή Ένωση λέγοντας χαρακτηριστικά: «Προσέξτε ποιος τάσσεται σήμερα στο πλευρό του Ισραήλ και ποιος είναι εκτός των διπλωματικών διαδικασιών στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας; Η Ευρωπαϊκή Ένωση. Δυστυχώς, η εμπιστοσύνη μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κλονιστεί».

Μάλιστα ο Ερντογάν δεν έμεινε εκεί και προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, ανέφερε ότι θα είναι λάθος να κάνει ειρηνευτική διάσκεψη που να περιλαμβάνει μόνο το Ισραήλ «και να επιβάλει αυτό που λέει ως λύση». «Θα ήταν λάθος να σκεφτεί κανείς ότι μια συνάντηση στην οποία δεν θα συναντηθούν τα μέρη μπορεί να υπηρετήσει την ειρήνη. Δεν είναι ώρα για θόρυβο, είναι ώρα για την υπεράσπιση της ανθρώπινης ζωής και του δικαιώματος στη ζωή».

«Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε εγγυητικό καθήκον στη Γάζα»

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ανέφερε ότι ο κόσμος αναρωτιέται τι θα συμβεί στη Γάζα μετά το τέλος της σύγκρουσης ενώ αναφέρθηκε στη βούλησή του να αναλάβει η Τουρκία εγγυήτρια χώρα, όπως και στην Κύπρο.

«Λέμε και λέμε για το θέμα της εγγυοδοσίας από την αρχή των γεγονότων. Έχουμε πει ότι αν η Τουρκία έχει εγγυητικό καθήκον, είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε αυτό το καθήκον, μπορούμε να γίνουμε εγγυήτρια χώρα. Στην Κύπρο, η Ελλάδα μπορεί να είναι εγγυήτρια χώρα, το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να είναι εγγυήτρια χώρα, και αν η Τουρκία είναι εγγυήτρια χώρα, γιατί να μην υπάρχει μια παρόμοια δομή στη Γάζα; Τι θα μπορούσε να είναι πιο φυσικό από το να είναι η Τουρκία εγγυήτρια χώρα στη Γάζα; Με άλλα λόγια, μπορούμε να αναλάβουμε το ρόλο της εγγυήτριας χώρας και εκεί. Ποια μορφή θα πάρει αυτό, θα το δείξει ο χρόνος», είπε, ενώ υποστήριξε ότι υπάρχει μία δομή που διαμορφώνεται από αυτό το ιστορικό υπόβαθρο. «Εμείς, ως Τουρκία, πρέπει να αναλάβουμε ηγετικό ρόλο. Αυτή θα είναι μια εξέλιξη που σχεδόν διαμορφώνει την ιστορία, το παρόν και το μέλλον».

Διαβάστε επίσης:

Ζούκερμπεργκ: Στο κρεβάτι του πόνου με ρήξη χιαστών - Τι του συνέβη

Al Jazeera: Ισραηλινοί βομβάρδισαν σχολείο στην Τζαμπαλίγια – Αναφορές για νεκρούς και τραυματίες

Μαντλίν: Φωτογραφίες του κοριτσιού τα «τρόπαια» του παιδόφιλου - Πιθανόν θαμμένες σε υπόγειο

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή