ΚΟΣΜΟΣ

Κλιματική κρίση: Άλλο ένα βήμα για την ίδρυση «Ταμείου Ζημιών και Απωλειών» – Ο σκοπός του

Κλιματική κρίση: Άλλο ένα βήμα για την ίδρυση «Ταμείου Ζημιών και Απωλειών» – Ο σκοπός του
AP.

Η Παγκόσμια Τράπεζα αναλαμβάνει τη διαχείριση του «Ταμείου Ζημιών και Απωλειών».

Σήμερα (04/11), τα κράτη – μέλη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών προχώρησαν ένα ακόμα βήμα και βρίσκονται πιο κοντά στην έναρξη λειτουργίας ενός ταμείου, που θα βοηθήσει τις φτωχές χώρες που υπέστησαν ζημιές από τις κλιματικές καταστροφές, παρά τις επιφυλάξεις των αναπτυσσόμενων κρατών και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η συμφωνία για τη δημιουργία ενός «Ταμείου Ζημιών και Απωλειών» χαιρετίσθηκε ως ένα σημαντικό βήμα για τους διαπραγματευτές των αναπτυσσόμενων χωρών στις συνομιλίες των Ηνωμένων Εθνών αναφορικά με το κλίμα στην Αίγυπτο πέρυσι, ξεπερνώντας την πολυετή αντίσταση των πλούσιων χωρών.

Όμως, τους τελευταίους ένδεκα μήνες, οι κυβερνήσεις αγωνίσθηκαν να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με τις λεπτομέρειες του ταμείου ως προς τους χρηματοδότες και την τοποθεσία της υπηρεσίας.

Η ειδική επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών, που έχει επιφορτισθεί με την υλοποίηση του ταμείου, συνεδρίασε για 5η φορά στο Άμπου Ντάμπι αυτή την εβδομάδα –ύστερα από τις αδιέξοδες συζητήσεις στην Αίγυπτο, τον περασμένο μήνα– ώστε να οριστικοποιήσει τις συστάσεις που θα υποβληθούν στις κυβερνήσεις, όταν αυτές συναντηθούν στο πλαίσιο της ετήσιας Συνόδου Κορυφής για το κλίμα COP28 στο Ντουμπάι, σε λιγότερο από τέσσερις εβδομάδες. Στόχος είναι να τεθεί σε λειτουργία το ταμείο έως το 2024.

Η επιτροπή, η οποία εκπροσωπεί μία γεωγραφικά διαφορετική ομάδα χωρών, αποφάσισε να συστήσει στην Παγκόσμια Τράπεζα να εκτελεί χρέη διαχειριστή και οικοδεσπότη του ταμείου –ένα σημείο έντασης, το οποίο έχει «τροφοδοτήσει» εντάσεις μεταξύ αναπτυγμένων και αναπτυσσόμενων κρατών.

Η στέγαση ενός ταμείου στην Παγκόσμια Τράπεζα, της οποίας οι Πρόεδροι διορίζονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, θα έδιδε στις χώρες – χορηγούς υπέρμετρη επιρροή επί του ταμείου και θα οδηγούσε σε υψηλά τέλη για τις χώρες – δέκτες, σύμφωνα με τις αναπτυσσόμενες χώρες. Προκειμένου να συμφωνήσουν όλες οι χώρες, συμφωνήθηκε ότι η Παγκόσμια Τράπεζα θα λειτουργήσει ως προσωρινός διαχειριστής και οικοδεσπότης του ταμείου για μία τετραετία.

Σχετικές ειδήσεις