ΚΟΣΜΟΣ

Έκθεση-βόμβα: Η κλιματική κρίση κοστίζει 391 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα

Τεράστιες και οι οικονομικές συνέπειες της κλιματικής κρίσης
Τεράστιες και οι οικονομικές συνέπειες της κλιματικής κρίσης
ΑΡ

Η κλιματική κρίση έχει κόστος και ανέρχεται σε 391 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα, σύμφωνα με νέα έκθεση για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις 

Οι επιπτώσεις από την παγκόσμια κλιματική κρίση έχουν αυξήσει το κόστος που ανέρχεται σε 391 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα τις τελευταίες δύο δεκαετίες, σύμφωνα με νέα αποκαλυπτική έκθεση.

Οι πυρκαγιές, οι καύσωνες, οι ξηρασίες και άλλα ακραία φαινόμενα που αποδίδονται στην κλιματική αλλαγή έχουν «φουσκώσει» κατά μέσο όρο το λογαριασμό πάνω από εκατό δισεκατομμύρια ετησίως από το 2000 έως το 2019, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Communications.

«Διαπιστώνουμε ότι 143 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ ετησίως από το κόστος των ακραίων φαινομένων αποδίδονται στην κλιματική αλλαγή. «Η πλειοψηφία (63%) οφείλεται σε απώλειες ανθρώπινης ζωής», έγραψαν οι επιστήμονες στην έκθεση. Το υπόλοιπο προέρχεται από την καταστροφή περιουσίας και άλλων περιουσιακών στοιχείων. Το έτος με το υψηλότερο ποσό απωλειών ήταν το 2008, ακολουθούμενο από το 2003 και στη συνέχεια το 2010, αρνητικά ρεκόρ που οφείλονται στην υψηλή θνησιμότητα, ανέφερε η έρευνα.

Ο τροπικός κυκλώνας Nargis έπληξε τη Μιανμάρ το 2008 και στοίχισε τη ζωή σε περισσότερες από 80.000 ζωές, σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου. Το 2003 σημειώθηκε ισχυρός καύσωνας σε όλη την ηπειρωτική Ευρώπη που στοίχισε τη ζωή σε 70.000 ανθρώπους. Το 2010 σημειώθηκε καύσωνας στη Ρωσία και ξηρασία στη Σομαλία.

Η παρατεταμένη μάχη του κόσμου με τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι μια μάχη που γίνεται όλο και πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί, ειδικά καθώς οι παγκόσμιες θερμοκρασίες συνεχίζουν να ανεβαίνουν στα ύψη και οι καταστροφές εντείνονται. Ο κόσμος μόλις έζησε το πιο καυτό καλοκαίρι που έχει καταγραφεί με σημαντική διαφορά, με αποτέλεσμα το 2023 να είναι -όπως όλα δείχνουν- η πιο ζεστή χρονιά που έχει καταγραφεί.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, το βόρειο ημισφαίριο πλημμύρισε από ακραία καιρικά φαινόμενα με επαναλαμβανόμενους καύσωνες που πυροδότησαν καταστροφικές πυρκαγιές. Χώρες σε όλη την Ευρώπη πάλεψαν με τις συνέπειες των καταστροφικών θερμοκρασιών και των καταστροφικών πλημμυρών. Τον Αύγουστο, οι Η.Π.Α. αντιμετώπισαν επίσης μερικές από τις πιο θανατηφόρες πυρκαγιές στη σύγχρονη ιστορία στο Μάουι της Χαβάης.

Επιπλέον, για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια, το φαινόμενο «Ελ Νίνιο» παραμένει ενεργό προς τη χειμερινή περίοδο. Αυτό σημαίνει ότι μέρη του κόσμου, όπως η βόρεια Αλάσκα και η ακτή του Κόλπου, πιθανότατα θα βιώσουν έναν χειμώνα πέρα από τα συνηθισμένα.

Πώς υπολογίστηκαν οι απώλειες

Οι εκτιμήσεις των απωλειών υπολογίστηκαν με συνδυασμό των οικονομικών δεδομένων αυτών των απωλειών, μαζί με το πόσο η παγκόσμια θέρμανση έχει επιδεινώσει τα καιρικά φαινόμενα. Η έρευνα, ωστόσο, σημειώνει ότι υπάρχει υποεκτίμηση του πραγματικού κόστους της κλιματικής αλλαγής λόγω της δυσκολίας μέτρησης των έμμεσων απωλειών.

Τα παραδείγματα που αναφέρονται περιλαμβάνουν απώλειες παραγωγικότητας που προκύπτουν από ένα κύμα καύσωνα, επιπτώσεις στην ψυχική υγεία που βαρύνουν τους ανθρώπους ή απώλεια πρόσβασης στην εκπαίδευση και τις θέσεις εργασίας εάν καταστραφεί ένας τόπος εργασίας. Η έλλειψη δεδομένων από χώρες με χαμηλότερο εισόδημα θα μπορούσε επίσης να προσθέσει στην υποεκτίμηση του πραγματικού κόστους, σημείωσε η μελέτη.

Η έρευνα είχε επίσης καθορίσει την αξία της απώλειας ανά ζωή στα 7,08 εκατομμύρια δολάρια, περίπου γύρω από τις εκτιμήσεις που χρησιμοποιεί η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης των ΗΠΑ. «Ενώ οι περιορισμοί αυτής της προσέγγισης είναι σημαντικοί, αυτή η έρευνα δείχνει πώς θα μπορούσε να κατασκευαστεί μια πιο παγκόσμια προσέγγιση του οικονομικού κόστους των ακραίων καιρικών φαινομένων που προκαλείται από τον άνθρωπο», σημείωσαν οι ερευνητές.

Ζήτησαν αύξηση των πολιτικών προσαρμογής για την ελαχιστοποίηση αυτού του κόστους που αποδίδεται στην κλιματική αλλαγή, όπως η κατασκευή αντιπλημμυρικής προστασίας ή η βελτίωση των συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης που προαναγγέλλουν ακραία καιρικά φαινόμενα.

12.000 κλιματικές καταστροφές με 2 εκατ. θανάτους

Άλλοι οργανισμοί προσπάθησαν επίσης να ποσοτικοποιήσουν τις απώλειες που προκλήθηκαν από κλιματικές καταστροφές. Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός υπολόγισε ότι μεταξύ 1970 και 2021, αναφέρθηκαν σχεδόν 12.000 κλιματικές καταστροφές που είχαν ως αποτέλεσμα 2 εκατομμύρια θανάτους και οικονομικές απώλειες ύψους 4,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, κυρίως από τις αναπτυσσόμενες χώρες.

«Ο πλανήτης απέχει πολύ από την επίτευξη των κλιματικών στόχων του», ανέφερε ο WMO σε έκθεση του Σεπτεμβρίου, προσθέτοντας ότι η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας συνοδεύτηκε από πιο ακραία καιρικά φαινόμενα. Οι κυβερνήσεις κατέληξαν στη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα του 2015 να περιορίσουν την παγκόσμια θέρμανση κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου, σε σύγκριση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, και να συνεχίσουν τις προσπάθειες για περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας στους 1,5 βαθμούς Κελσίου.

Αλλά αυτό φαίνεται να είναι ένας στόχος που χάνεται. «Η πιθανότητα η ετήσια μέση παγκόσμια θερμοκρασία κοντά στην επιφάνεια να υπερβεί προσωρινά τον 1,5 °C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα για τουλάχιστον ένα από τα επόμενα πέντε χρόνια είναι 66% και αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου», προβλέπει ο WMO.