ΚΟΣΜΟΣ

Το κόκκινο βόρειο Σέλας κατέπληξε την Μεσόγειο - Εμφανίστηκε και στην Κυανή Ακτή (pics-vid)

Το κόκκινο βόρειο Σέλας κατέπληξε την Μεσόγειο - Εμφανίστηκε και στην Κυανή Ακτή (pics-vid)

Απίστευτο κι όμως αληθινό! Το Βόρειο Σέλας έγινε ορατό για πρώτη στη Ελλάδα αλλά και άλλες περιοχές της Μεσογείου όπως η Κυανή Ακτή στην Γαλλία

Μοιάζει σαν ένα τεράστιο πύρινο μέτωπο, αλλά στην πραγματικότητα είναι… η μαγεία της φύσης, ένα φαινόμενο τύπου σέλαος που έβαψε τον ουρανό τμημάτων της κεντρικής Ευρώπης, των Βαλκανίων και της χώρας μας, κόκκινο!

Το φαινόμενο - σύμφωνα με τα γαλλικά ΜΜΕ - παρατηρήθηκε το βράδυ της Κυριακής 5 Νοεμβρίου και σε αρκετά σημεία της Κυανής Ακτής. Εξαιρετικά πλάνα κατέκλυσαν τα κοινωνικά δίκτυα προς τέρψη των χρηστών του Διαδικτύου.

Σημειώνεται πως σέλας ονομάζεται το εντυπωσιακό φωτεινό ουράνιο φαινόμενο που παρατηρείται στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας. Συνήθως εμφανίζεται στους Πόλους της Γης. Όταν το φαινόμενο συμβαίνει στο Βόρειο πόλο αποκαλείται Βόρειο σέλας, ενώ αντίστοιχα όταν παρατηρείται στο Νότιο πόλο αποκαλείται Νότιο σέλας.

Σύμφωνα με την επιστημονική εξήγηση που δημοσίευσε η σελίδα Forecast Weather Greece, το κόκκινο χρώμα του Βορείου Σέλαος οφείλεται σε συγκρούσεις σωματιδίων μικρότερης ενέργειας με άτομα οξυγόνου σε μεγάλα υψόμετρα (240 χιλιόμετρα), ύστερα από έντονη ηλιακή δραστηριότητα που προκαλεί μία τεράστια εκτόξευση ηλιακού πλάσματος από την επιφάνεια του Ηλιου και η οποία κατευθύνεται προς τη Γη.

Όταν όμως προκαλείται σύγκρουση σωματιδίων μεγαλύτερης ενέργειας με άτομα οξυγόνου σε χαμηλότερα υψόμετρα, το αποτέλεσμα είναι να παράγονται φωτόνια τα οποία εκπέμπουν πράσινο χρώμα.