ΚΟΣΜΟΣ

Προειδοποίηση Νετανιάχου: «Αν “πέσει” η Μέση Ανατολή, η Ευρώπη είναι η επόμενη»

Προειδοποίηση Νετανιάχου: «Αν “πέσει” η Μέση Ανατολή, η Ευρώπη είναι η επόμενη»
ΑΠΕ–ΜΠΕ.

«Αν η Μέση Ανατολή “πέσει” στον “άξονα του τρόμου”, η Ευρώπη θα είναι η επόμενη», σημείωσε ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ.

«Κανείς δεν θα είναι ασφαλής». Σαφές μήνυμα του Πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπένιαμιν Νετανιάχου, για τους φόβους σε περίπτωση που η Μέση Ανατολή «πέσει» στον «άξονα του τρόμου» του Ιράν, μιλώντας σήμερα (06/11) από την Ιερουσαλήμ, σε δεκάδες Πρέσβεις κρατών του εξωτερικού.

Ο Πρωθυπουργός αποσαφήνισε ότι ο πόλεμος του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς «δεν είναι μία τοπική μάχη». «Η νίκη μας είναι δική σας», υποστήριξε. Ο Νετανιάχου χαρακτήρισε τον αγώνα του Ισραήλ κατά της Χαμάς ως μία «ευρύτερη μάχη μεταξύ πολιτισμού και βαρβαρότητας».

«Η βαρβαρότητα καθοδηγείται από έναν ευρύτερο άξονα τρόμου. Αυτός καθοδηγείται από το Ιράν. Περιλαμβάνει τη Χεζμπολάχ, τη Χαμάς, τους Χούτι και τα άλλα τσιράκια τους. Θέλουν να επαναφέρουν τη Μέση Ανατολή και τον κόσμο σε έναν Μεσαίωνα, επιδιώκουν να τορπιλίσουν, να εκτροχιάσουν κάθε πρόοδο προς την ειρήνη», προσέθεσε.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δεσμεύθηκε ότι αφού το Ισραήλ «εξοντώσει τη Χαμάς», θα προσφέρει στον λαό της Γάζας «ένα πραγματικό μέλλον, υπόσχεσης και ελπίδας».

Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας για το Μεσανατολικό

Το Ιράν και η Σαουδική Αραβία, που έχουν εξομαλύνει τις σχέσεις τους, το τελευταίο διάστημα, καλούν σε έκτακτη σύνοδο τον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC) στο Ριάντ, για να συζητήσουν την κρίση στη Μέση Ανατολή.

Ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας, θεωρείται ως η «ντε φάκτο» συλλογική φωνή του μουσουλμανικού κόσμου. Η συνάντηση κορυφής στο Ριάντ θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, παρουσία του Προέδρου του Ιράν, Eμπραχίμ Ραΐσι.

Ο Υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Χοσεΐν Αμίρ – Αμπντολαχιάν, μίλησε με τον Σαουδάραβα ομόλογό του, Πρίγκιπα Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν για το θέμα, σύμφωνα με ιρανική ανακοίνωση, κατά τη διάρκεια της οποίας «τονίσθηκε ότι ο OIC θα πρέπει να πραγματοποιήσει μία έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, με στόχο την ανασκόπηση των εξελίξεων στην Παλαιστίνη, εμποδίζοντας την εγκλήματα πολέμου κατά της Γάζας και της Δυτικής Όχθης και αποστέλλοντας συνεχώς ανθρωπιστική βοήθεια στην περιοχή».

Ο OIC επιβεβαίωσε ότι θα λάβει χώρα «μία έκτακτη ισλαμική Σύνοδος Κορυφής έπειτα από πρόσκληση του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας, η οποία έχει την προεδρία της τρέχουσας Ισλαμικής Συνόδου Κορυφής», τη 12η Νοεμβρίου.

Σχετικές ειδήσεις