ΚΟΣΜΟΣ

Sky News: Η τριπλή αποτυχία του Άντονι Μπλίνκεν κατά την περιοδεία του στη Μέση Ανατολή

Sky News: Η τριπλή αποτυχία του Άντονι Μπλίνκεν κατά την περιοδεία του στη Μέση Ανατολή

Ο διπλωματικός «πυρετός» στη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με το Sky News, δεν είχε το αποτέλεσμα που θα επιθυμούσαν οι ΗΠΑ και ο Άντονι Μπλίνκεν.

Μπορεί ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν να επισκέφθηκε την Ιερουσαλήμ, τη Ραμάλα, το Αμάν, τη Βαγδάτη και την Κωνσταντινούπολη ωστόσο όπως αναφέρει το Sky News, βρίσκεται ακόμη «στο δρόμο για το πουθενά» σε ό,τι αφορά το διπλώματικο επίπεδο.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στην περιοδεία του είχε τρεις στόχους και κανένας δεν φαίνεται να έχει πάει καλά, σχολιάζει το βρετανικό δίκτυο.

Πρώτον, να πείσει το Ισραήλ να επιτρέψει κατάπαυση του πυρός για να φτάσει περισσότερη βοήθεια στους αμάχους και να απελευθερωθούν οι όμηροι. Αυτό έχει απορριφθεί, τουλάχιστον προς το παρόν. Το Ισραήλ λέει ότι οι όμηροι πρέπει πρώτα να απελευθερωθούν και μετά μπορούν να μιλήσουν για κατάπαυση του πυρός.

Δεύτερον, να πείσει τις αραβικές χώρες να σκεφτούν μακροπρόθεσμες λύσεις για τον τερματισμό της σύγκρουσης Ισραήλ-Χαμάς. «Αστειεύεσαι;» είπαν οι Άραβες οικοδεσπότες του, δεν είναι τώρα η ώρα γι’ αυτό.

Πιθανότατα του διαμήνυσαν επίσης ότι το Ισραήλ πρέπει να δεσμευτεί να τερματίσει κάθε επέκταση εποικισμών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Εάν το κάνει, τότε ίσως θα μπορούσε να εξεταστεί μια μακροπρόθεσμη ειρήνη.

Τρίτον, η αποστολή που είχε να σταματήσει την εξάπλωση της σύγκρουσης.α. Κανείς με τους οποίους συναντήθηκε δεν θέλει να επεκταθεί αυτή η σύγκρουση. Αλλά αυτοί που συνάντησε δεν είναι αυτοί που είναι πιθανό να την κλιμακώσουν. Η Χεζμπολάχ και το Ιράν αποτελούν τον κίνδυνο και, για προφανείς λόγους, δεν ήταν στο «δρομολόγιο» του Μπλίνκεν.

Και όλα αυτά ενώ εικόνες νεκρών παιδιών από τη Λωρίδα της Γάζας που παρατάσσονται στα νεκρικά τους σάβανα έξω από τα νοσοκομεία και οι τρομερές σκηνές καταστροφής που παρακολουθούνται 24 ώρες το 24ωρο στα ειδησεογραφικά κανάλια της αραβικής τηλεόρασης κινητοποιούν την κοινή γνώμη σε όλη την περιοχή και τη δημόσια οργή των ηγετών της κατά του Ισραήλ.

Η υποστήριξη των ΗΠΑ προς το Ισραήλ στον πόλεμο στη Γάζα είναι καταστροφική για το αμερικανικό κύρος στην περιοχή και ευρύτερα. Τα κράτη της περιοχής βλέπουν διπλά μέτρα και σταθμά όσον αφορά το Ισραήλ και την Ουκρανία, και κατά συνέπεια είναι πιθανό να είναι λιγότερο συμπαθή στις εκκλήσεις της Δύσης να τα υποστηρίξει στον πόλεμο.