ΚΟΣΜΟΣ

Nóτια Κορέα: Η κυβέρνηση κήρυξε πόλεμο στους κοριούς - Έλεγχοι σε λουτρά, σάουνες και ξενοδοχεία

Πόλεμο στους κοριούς κήρυξε η Νότια Κορέα
Πόλεμο στους κοριούς κήρυξε η Νότια Κορέα
ΑΡ

Η Νότια Κορέα ξεκίνησε εκστρατεία για την καταπολέμηση των κοριών μετά το ξέσπασμα της επιδημίας

Η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας κήρυξε τον πόλεμο στους κοριούς, εν μέσω αναφορών ότι μια «επιδημία» προκαλεί πανικό σε μια χώρα που είχε πρακτικά απαλλαγεί από τους ανεπιθύμητους επισκέπτες. Οι κοριοί σχεδόν εξαλείφθηκαν μέσω εκστρατείας σε εθνικό επίπεδο τη δεκαετία του 1960, αλλά χάρη στην άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών μετά την πανδημία... επέστρεψαν δυναμικά.

Από την επόμενη εβδομάδα, οι αρχές θα πραγματοποιήσουν επιθεωρήσεις σε «ευάλωτες» τοποθεσίες – συμπεριλαμβανομένων των δημόσιων λουτρών και των εγκαταστάσεων φιλοξενίας – και θα απολυμάνουν αμέσως τους χώρους όπου εντοπίζονται τα ζωϋφια.

Η εκστρατεία τεσσάρων εβδομάδων έρχεται ως επιβεβαίωση ότι το ξέσπασμα, που πιστεύεται ότι προήλθε από τη Γαλλία τον Σεπτέμβριο, επικρατεί στη Νότια Κορέα. Μέχρι την Τρίτη (7.11), είχαν επιβεβαιωθεί 30 κρούσματα σε εθνικό επίπεδο, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, προσθέτοντας ότι περισσότερα από τα μισά βρίσκονταν στην πρωτεύουσα, Σεούλ.

Η κρίση έρχεται μετά από ένα ξέσπασμα στη Γαλλία, ενώ φιλοξενούσε το Παγκόσμιο Κύπελλο Ράγκμπι και ετοιμαζόταν να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στην πρωτεύουσα. Οι ταξιδιώτες δημοσίευσαν φωτογραφίες και βίντεο που υποτίθεται ότι δείχνουν τα έντομα στο μετρό του Παρισιού και στα τρένα υψηλής ταχύτητας και στο αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκωλ.

Η μόλυνση πυροδότησε ανησυχία ότι η επιδημία θα εξαπλωθεί γρήγορα στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά ορισμένοι ειδικοί είπαν ότι οι κοριοί ήταν ήδη παρόντες στο δίκτυο δημόσιων συγκοινωνιών του Λονδίνου και σε κινηματογράφους, νοσοκομεία και άλλους δημόσιους χώρους. Η εταιρεία καταπολέμησης παρασίτων Rentokil δήλωσε ότι είχε καταγράψει αύξηση 65% στα κρούσματα κοριών στη Βρετανία το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα.

Η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας έχει διαθέσει 500 εκατομμύρια γουόν και δημιούργησε μια ειδική ομάδα ανταπόκρισης για την αντιμετώπιση της μόλυνσης και θα συνεδριάζει κάθε εβδομάδα για να εξετάσει την πρόοδο της εκστρατείας. Οι αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι ο αριθμός των κρουσμάτων αναμένεται να αυξηθεί και προέτρεψαν το κοινό να μην ντρέπεται να αναφέρει νέες εξάρσεις.

«Υπάρχει η αντίληψη ότι οι εμφανίσεις κοριών αφορούν μεμονωμένα άτομα, επομένως μερικοί άνθρωποι αποφεύγουν να υποβάλουν αναφορά, φοβούμενοι ότι θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ένδειξη κακής υγιεινής», ανέφερε η Yonhap επικαλούμενη έναν αξιωματούχο.

Οι αρχές απέδωσαν το ξέσπασμα στην άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών μετά την πανδημία της Covid-19. Ο Οργανισμός Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Κορέας προσφέρει καθοδήγηση σε άτομα που φτάνουν από χώρες όπου έχουν εμφανιστεί κρούσματα, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και της Βρετανίας, σύμφωνα με την Korea Herald.

Ενώ οι κοριοί δεν μπορούν να μεταδώσουν ασθένεια, προκαλούν έντονο κνησμό που μπορεί να οδηγήσει σε δευτερογενείς λοιμώξεις του δέρματος. Το πρώτο κρούσμα αναφέρθηκε σε πανεπιστημιακό κοιτώνα στη νοτιοδυτική πόλη Daegu τον Σεπτέμβριο, με περισσότερα κρούσματα να καταγράφονται αργότερα σε τουριστικά ξενοδοχεία και μια δημόσια σάουνα στο Incheon κοντά στη Σεούλ.

Η Σεούλ έχει ξεκινήσει επιθεωρήσεις σε περισσότερα από 3.000 δημόσια λουτρά, σάουνες και ξενοδοχεία ως μέρος της πρωτοβουλίας της για την «πόλη με μηδέν κοριούς», ανέφερε η Korea Herald. «Θα ενισχύσουμε τα προληπτικά μέτρα, καθώς οι κοριοί προκαλούν σοβαρή οικονομική και ψυχολογική ζημιά», δήλωσε στην εφημερίδα ο Park Yoo-mi, υπεύθυνος για την υγεία των πολιτών στην κυβέρνηση της πόλης.

Πολλοί άνθρωποι έχουν αλλάξει τις καθημερινές τους συνήθειες με την ελπίδα να μείνουν μακριά από τα έντομα, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της Νότιας Κορέας. Μερικοί αποφεύγουν να κάθονται στα μέσα μαζικής μεταφοράς ή να τρώνε έξω, ενώ τα κέντρα δημόσιας υγείας έχουν αναφέρει αύξηση επισκεπτών που ζητούν συμβουλές για τσιμπήματα εντόμων.