Κοριοί: «Συναγερμός» για εισβολή και στην Ελλάδα - Τι θα πάθετε αν σας τσιμπήσουν - Ειδικοί εξηγούν
Ο κοριός θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «λαθρεπιβάτης» αφού κρύβεται στις αποσκευές και μεταφέρεται αθόρυβα σε οποιονδήποτε προορισμό.
Πηγή: pexes/pixabay
ΥΓΕΙΑ

Κοριοί: «Συναγερμός» για εισβολή και στην Ελλάδα - Τι θα πάθετε αν σας τσιμπήσουν - Ειδικοί εξηγούν

Aνησυχία για τους κοριούς χτύπησε και την «πόρτα» της Ελλάδας – Ο Δημήτριος Μότσιος, Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος, MD, Msc, που βρίσκεται στο Νοσοκομείο Ανδρέας Συγγρός μιλώντας στο Newsbomb.gr ανέφερε τα συμπτώματα από το τσίμπημα του κοριού ενώ εξήγησε πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα μικροσκοπικά έντομα που τρέφονται με ανθρώπινο αίμα - Ο Παναγιώτης Φαφουτάκης, γεωπόνος και ιδιοκτήτης εταιρείας που κάνει απεντομώσεις μίλησε στο Newsbomb.gr σχετικά με το φαινόμενο της εξάπλωσης των κοριών ενώ παράλληλα έδωσε τρόπους για να τους «ξεφορτωθούμε»

Τη στιγμή που οι κοριοί έχουν εξαπλωθεί στο Παρίσι και το Λονδίνο, εντείνονται οι ανησυχίες των ειδικών για παγκόσμια εξάπλωσή τους.

Θύμα της εισβολής κοριών φέρεται να έπεσε ένα παραθαλάσσιο ξενοδοχείο σε παραλιακό προάστιο της Αττικής το οποίο αναγκάσθηκε να κλείσει μία πτέρυγα, ώστε να προχωρήσει σε απεντόμωση.

Ο κοριός θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «λαθρεπιβάτης» αφού κρύβεται στις αποσκευές και μεταφέρεται αθόρυβα σε οποιονδήποτε προορισμό.

Δημήτριος Μότσιος στο Newsbomb.gr: Ποια είναι τα «σημάδια» που αφήνει ο κοριός - Τρόποι αντιμετώπισης μετά το τσίμπημα

Ο Δημήτριος Μότσιος, Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος, MD, Msc, που βρίσκεται στο Νοσοκομείο Ανδρέας Συγγρός μιλώντας στο Newsbomb.gr απάντησε σε όλα τα καίρια ερωτήματα για την απειλή από το τσίμπημα του κοριού.

Όπως ανέφερε ο κ. Μότσιος, οι κοριοί είναι μικροσκοπικά έντομα και η τροφή τους είναι το αίμα των ανθρώπων ή των ζώων.

«Οι κοριοί είναι ένα είδος εντόμων που συνήθως πίνουν το ανθρώπινο αίμα κατά τις νυχτερινές ώρες. Φωλιάζει στα κρεβάτια, στις ραφές και στα σεντόνια. Τα τσιμπήματα μοιάζουν με εκείνα του κουνουπιού με τη διαφορά ότι είναι πιο έντονα, καμιά φορά ο κοριός μπορεί να παραμείνει και στο σώμα, σε αυτή την περίπτωση ο ασθενής έρχεται για να το αφαιρέσουμε», ανέφερε αρχικά ο κ. Μότσιος στο Newsbomb.gr.

Ο ίδιος ανέφερε τα συμπτώματα από το τσίμπημα του κοριού ενώ εξήγησε πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα μικροσκοπικά έντομα που τρέφονται με ανθρώπινο αίμα.

«Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί κάποιος να αισθάνεται κουρασμένος ή να ανεβάσει πυρετό, σε αυτή την περίπτωση ο ασθενής πρέπει να μεταφερθεί στο νοσοκομείο», πρόσθεσε.

«Σπανιότερα τα τσιμπήματα των κοριών μπορεί να προκαλέσουν νέκρωση του δέρματος ή αγγειίτιδα», συμπλήρωσε.

«Η θεραπεία είναι τοπική αντιβιοτική αγωγή με κάποιο σκεύασμα κορτιζόνης ή συνδυασμό αυτού. Αν ο ασθενής παρουσιάσει συμπτώματα όπως πυρετό ή κούραση θα πρέπει να χορηγηθεί αντιβίωση. Σε δεύτερο χρόνο στέλνουμε και εξετάσεις για μπορρέλια», τόνισε.

Ο Δημήτριος Μότσιος, Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος, MD, Msc
Ο Δημήτριος Μότσιος, Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος, MD, Msc

Φαφουτάκης, γεωπόνος στο Newsbomb.gr: «Πρέπει να τηρούμε συνθήκες καραντίνας»

Ο Παναγιώτης Φαφουτάκης, γεωπόνος και ιδιοκτήτης εταιρείας που κάνει απεντομώσεις μίλησε στο Newsbomb.gr σχετικά με το φαινόμενο της εξάπλωσης των κοριών ενώ παράλληλα έδωσε τρόπους αντιμετώπισης τους.

«Η υψηλή θερμοκρασία μπορεί να σκοτώσει τα αυγά του κοριού, σε αντίθεση με το ίδιο το έντομο, που πρέπει να ψεκάσουμε επιφάνειες για να μπορέσουμε να το εξοντώσουμε», ανέφερε αρχικά ο κ. Φαφουτάκη.

«Τα αυγά του κοριού μπορούν καταπολεμηθούν με συσκευές ατμού τις οποίες έχουν κυρίως οι απεντομοντές. Τα αυγά για να εξαφανιστούν χρειάζονται χημικό τρόπο και συσκευές ατμού με θερμοκρασίες κοντά στους 180 βαθμούς Κελσίου», συμπλήρωσε.

Σημειώνεται πως ιδίως με τη χημική απεντόμωση καλό θα είναι για ένα εύλογο χρονικό διάστημα ανάλογα και την επιφάνεια που θα ψεκαστεί να μην έρθει κάποιος σε επαφή.

«Προληπτικά μπορούμε να είμαστε σχολαστικοί με την καθαριότητα, να κάνουμε απολύμανση στα στρώματα και να τα βγάζουμε στον ήλιο. Επίσης η ηλεκτρική σκούπα βοηθά σε ορισμένες περιπτώσεις αλλά υπάρχει και η πιθανότητα να έχουμε διασπορά του κοριού. Επιπλέον, βοηθά το σίδερο και κάποιο σκουπάκι με υπεριώδης ακτινοβολία», πρόσθεσε.

«Όταν γυρίζουμε από ταξίδι πρέπει να είμαστε αρκετά προσεκτικοί με το πού ακουμπάμε τις βαλίτσες μας, πρέπει να τηρούμε συνθήκες καραντίνας», ανέφερε.

Όσον αφορά τα μέρη που κρύβονται οι κοριοί είναι οι ξύλινες επιφάνειες αλλά και οι ραφές των στρωμάτων. «Οι κοριοί πάνε σε χαλασμένο ξύλο, σε γωνίες στρωμάτων, εκεί που κοιμόμαστε και όπου βρίσκεται για ώρα ο άνθρωπος καθώς εμείς είμαστε το φαγητό τους», ανέφερε.

Πόσο κινδυνεύουμε από τους κοριούς;

Στο ερώτημα εάν οι κοριοί είναι μια νέα διεθνής απειλή, απαντά ο κ. Τηλέμαχος Ζαΐμης Επιμελητής Παθολόγος Metropolitan Hospital.

Οι κοριοί είναι παράσιτα με συχνότερους ξενιστές τα πουλιά, τις νυχτερίδες και τους ανθρώπους, ενώ πολυπληθέστερα είναι τα γένη Cimex Lectularius και Cimex Hemipterus. Αρχικά, αναπτύχθηκαν σε περιοχές της Ασίας, Αυστραλίας και Αφρικής αλλά πλέον, εδώ και τρεις δεκαετίες, έχουν επεκταθεί σε ολόκληρο τον κόσμο με επιδημιολογικές αναλύσεις να αναφέρουν ότι αυτό οφείλεται κυρίως στην αύξηση των διεθνών μεταφορών, της μετανάστευσης και της χρήσης μεταχειρισμένων προϊόντων και επίπλων. Ανατομικά αναπτύσσονται από προνύμφες μέχρι την ενηλικίωση εντός δύο εβδομάδων και φτάνουν σε μέγεθος τα 5 χιλιοστά. Έχουν κόκκινο/καφέ χρώμα και προσδόκιμο ζωής 6-12 μήνες, με τη δυνατότητα επιβίωσης χωρίς τροφή για 80-140 ημέρες. «Οι κοριοί τρέφονται εξολοκλήρου με αίμα, το οποίο εξασφαλίζουν μέσω δειγμάτων (τσιμπημάτων) στο δέρμα του ανθρώπου ή όποιου άλλου ξενιστή» επισημαίνει ο κ. Ζαΐμης.

«Αν και περισσότεροι από 40 μικροοργανισμοί έχουν αναφερθεί ότι μπορεί να μεταδοθούν μέσω των κοριών που προκαλούν ασθένειες όπως ο κίτρινος πυρετός, το τρυπανόσωμα (Chagas Disease), η λεϊσμάνια (νόσος kala azar), ωστόσο δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι κάτι τέτοιο ισχύει και γι' αυτό δεν έχει κηρυχθεί παγκόσμια απειλή δημόσιας υγείας. Παρ' όλα αυτά, τα δήγματα έχουν συσχετιστεί με αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, που περιλαμβάνουν αλλεργικές αντιδράσεις, δευτερογενείς βακτηριακές επιλοιμώξεις και ουλές λόγω του έντονου κνησμού. Οι κίνδυνοι για την υγεία αυξάνονται με την αλόγιστη και ακατάλληλη χρήση εντομοκτόνων, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε χρόνια νόσο του αναπνευστικού.

κοριος

Από την άλλη, ίσως ο μεγαλύτερος "κίνδυνος" είναι η ψυχολογική πίεση στους ανθρώπους που έρχονται αντιμέτωποι με τους κοριούς. Τα εν λόγω παράσιτα έχουν οδηγήσει σε σαφή επίπτωση στην ποιότητα ζωής των ανθρώπων που αποικίζουν με διάφορους τρόπους: Συχνότερα φαινόμενα είναι οι διαταραχές στον ύπνο, η κοινωνική αποξένωση, η έλλειψη αυτοεκτίμησης και το κοινωνικό στίγμα, ενώ ταυτόχρονα, οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν και τα οικονομικά κόστη (με το σχετιζόμενο στρες) για την απαραίτητη απεντόμωση.

Το τυπικό μοτίβο των δηγμάτων του κοριού είναι πολλαπλά κνησμώδη κηλιδοβλατιδώδη εξανθήματα διαμέτρου 0,5-2 εκατ. που συνήθως διατάσσονται εν σειρά, δηλαδή 2 ή περισσότερα εξανθήματα σε μια ευθεία. Προσβάλλονται συχνότερα οι περιοχές του σώματος που εκτίθενται κατά τη διάρκεια του ύπνου και το βασικότερο σύμπτωμα είναι ο έντονος κνησμός στην περιοχή. Συνήθως τα εξανθήματα είναι αυτοπεριοριζόμενα και μπορούν να ιαθούν εντός δύο εβδομάδων χωρίς ιατρική παρέμβαση, επομένως η αντιμετώπιση είναι συμπτωματική. Συνήθη μέτρα είναι η χρήση τοπικών ή από του στόματος αντιισταμινικών ή/και κορτιζόνης, ενώ φαίνεται ότι οι κρύες κομπρέσες μπορεί να προσφέρουν ανακουφιστικά αποτελέσματα. Η αντιβιοτική θεραπεία ενδείκνυται μόνο στις περιπτώσεις βακτηριακής επιλοίμωξης της βλάβης, δηλαδή όταν προκύψει μόλυνση στο ήδη υπάρχον εξάνθημα, συνήθως λόγω του κνησμού», επισημαίνει ο ιατρός.

Η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας έχει προτείνει ορισμένους τρόπους πρόληψης κατά των κοριών, οι οποίοι μειώνουν αλλά δυστυχώς δεν εξαλείφουν τον κίνδυνο αποικισμού. Σημάδια που μπορεί να δείχνουν την παρουσία κοριών σε κρεβάτια ή έπιπλα είναι οι κόκκινες κηλίδες αίματος ή υπολείμματα του σκελετού του παρασίτου.

Εάν υπάρχει υποψία ότι ένας χώρος που έχετε επισκεφτεί μπορεί να έχει προσβληθεί από κοριούς, ο βασικότερος τρόπος ώστε να προληφθεί η μετάδοση στο σπίτι είναι να ελέγξετε όλα τα αντικείμενα, όπως ρούχα, παπούτσια, τσάντες και βαλίτσες για κοριούς ή για τα προαναφερθέντα σημάδια. Επιπλέον, ένας απλός τρόπος εξάλειψής τους είναι η πλύση σε υψηλές θερμοκρασίες, ακόμα και των ρούχων ή κλινοσκεπασμάτων που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί.

«Συμπερασματικά, είναι ασφαλές να πούμε ότι οι κοριοί δεν είναι παρά ένα πρόβλημα που περιορίζεται σε τοπικό δερματολογικό και αισθητικό επίπεδο. Δεν μεταδίδουν νόσους και επομένως δεν αποτελούν διεθνή απειλή για τη δημόσια υγεία. Παρ' όλα αυτά, είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι τα παράσιτα αυτά προσβάλλουν και "ζουν" μαζί με τους ανθρώπους εδώ και χιλιετίες. Επομένως, είναι απαραίτητη η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας ώστε να μειωθεί το στίγμα που επιφέρει αλλά και να αντιμετωπιστεί ο "κοριός του κρεβατιού", ο οποίος από την πλευρά του δεν κάνει διακρίσεις μεταξύ των ανθρώπων που προσβάλλει» καταλήγει ο κ. Ζαΐμης.

Διαβάστε επίσης

Κοριοί: «Κορονοϊός με πόδια» - Είναι η νέα διεθνής απειλή;

Κοριοί: Σε αυξημένη ετοιμότητα η Ελλάδα - Τι αποφεύγουμε και πώς μένουμε ασφαλείς

Κοριοί: Συναγερμός και στην Ελλάδα - Έκλεισε πτέρυγα ξενοδοχείου στην Αττική

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ