ΚΟΣΜΟΣ

Μακρόν σε Ισραήλ: «Σταματήστε να σκοτώνετε μωρά και γυναίκες στη Γάζα»

Μακρόν σε Ισραήλ: «Σταματήστε να σκοτώνετε μωρά και γυναίκες στη Γάζα»
AP.

«Το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει να σκοτώνει μωρά και γυναίκες στη Γάζα», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Γαλλίας.

Σαφής προειδοποίηση του Προέδρου της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, προς το Ισραήλ. «Ντε φάκτο, σήμερα βομβαρδίζονται άμαχοι. Αυτά τα μωρά, οι γυναίκες, οι ηλικιωμένοι βομβαρδίζονται και σκοτώνονται. Δεν υπάρχει, λοιπόν, κανένας λόγος γι’ αυτό και καμία νομιμότητα. Γι’ αυτό και καλούμε το Ισραήλ να σταματήσει», τόνισε, μιλώντας αποκλειστικά στο BBC.

Αναγνωρίζοντας το δικαίωμα του Ισραήλ να προστατεύσει τον εαυτό του, «τους παροτρύνουμε να σταματήσουν τους βομβαρδισμούς» στη Γάζα. Ωστόσο, τόνισε ότι η Γαλλία «καταδικάζει σαφώς» τις «τρομοκρατικές» ενέργειες της Χαμάς. «Δεν είναι δικός μου ρόλος, να κρίνω εάν παραβιάσθηκε το Διεθνές Δίκαιο», προσέθεσε.

Η Γαλλία –όπως και το Ισραήλ, οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλα δυτικά έθνη– χαρακτηρίζουν τη Χαμάς ως «τρομοκρατική οργάνωση». Όταν ρωτήθηκε αν ήθελε να συμμετάσχουν και άλλοι ηγέτες στις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός, απάντησε πως «ελπίζω ότι θα το κάνουν».

Ακόμη, υπογράμμισε ότι το «σαφές συμπέρασμα» όλων των κυβερνήσεων και των οργανισμών που ήταν παρόντες στη Σύνοδο, ήταν ότι «δεν υπάρχει άλλη λύση από την ύπαρξη πρώτα μίας ανθρωπιστικής παύσης, να πάμε σε κατάπαυση του πυρός, η οποία θα (μας) επιτρέψει να προστατεύσουμε όλους τους πολίτες που δεν έχουν καμία σχέση με τους τρομοκράτες», μιλώντας την επομένη της διάσκεψης ανθρωπιστικής βοήθειας στο Παρίσι, αναφορικά με τον πόλεμο στη Γάζα.

Σχετικές ειδήσεις