ΚΟΣΜΟΣ

Tan Pen Ton, ένα VHS καφέ στο Τόκιο

Tan Pen Ton, ένα VHS καφέ στο Τόκιο

Το καφέ, το οποίο δέχεται μόνον μέλη δεν είναι απλά μια επιστροφή στις δεκαετίες του 1970 και 1980.

Παρά τα νέον φώτα του και τη cyberpunk μυστηριακή αύρα του την οποία διαδίδει η Δύση, το Τόκιο είναι εν πολλοίς ένας συνδυασμός παλιού και νέου. Είναι μια πόλη στην οποία εξακολουθεί να ζει και βασιλεύει η Tower Records· όπου καταστήματα με δίσκους βινυλίου και vintage ρούχα πρέπει να επιβάλλουν μέτρα συγκράτησης του πλήθους· και όπου εξακολουθεί να έχει αξία ένα χειρόγραφο γράμμα σταλμένο με FAX. Οπότε δεν αποτελεί έκπληξη η είδηση πως ένα VHS καφέ άνοιξε στην πρωτεύουσα της Χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου.

Ευρισκόμενο στη Shimokitazawa, μια συνοικία γνωστή για τη μποέμ ατμόσφαιρά της, το Tan Pen Ton άνοιξε τον προηγούμενο μήνα. Το πνευματικό παιδί των σκηνοθετών Kentaro Hayashi και Kenta Suzuki φιλοδοξεί να γίνει ένα μέρος, όπου κινηματογραφιστές και λάτρεις ταινιών μπορούν να μαζεύονται και να αποκτούν δεσμούς στη βάση της τέχνης της κινούμενης εικόνας (https://www.instagram.com/p/CyTgiesu4jc/).

Το καφέ, το οποίο δέχεται μόνον μέλη δεν είναι απλά μια επιστροφή στις δεκαετίες του 1970 και 1980. Ενδιαφερόμενοι να συνδέσουν νέους κινηματογραφιστές με νέο κοινό, οι ιδρυτές αποφάσισαν να εστιάσουν στις ταινίες μικρού μήκους, κάτι το οποίο είναι εύκολο και να δημιουργήσεις και να καταναλώσεις. Η ιδέα είναι να περάσει κάποιος οποιαδήποτε στιγμή και να απολαύσει ένα σνακ ή αναψυκτικό ενώ θα βλέπει μια ταινία μικρού μήκους από κάποιο σημείο του πλανήτη· όλα αυτά μέσα σε 10-15 λεπτά. Και αυτή η ιδέα κατοπτρίζεται στην ονομασία του καφέ, καθώς «tan pen» στα ιαπωνικά σημαίνει «ταινία μικρού μήκους» και «ton» σημαίνει «συναθροίζομαι».

Όμως, για ποιον λόγο κασέτες VHS; Ο λόγος είναι ο ίδιος που προσελκύει λάτρεις της μουσικής ξανά στο βινύλιο ή στα CDs. Χρησιμοποιώντας κασέτες VHS, τα πάντα όσον αφορά τη διαδικασία παρακολούθησης μιας ταινίας απαιτούν περισσότερη σκέψη και προσοχή και, συνεπώς, γίνονται πιο σημαντικά. Πρέπει ο ίδιος με τα χέρια σου να διαλέξεις μια κασέτα και να τη βάλεις μέσα στη συσκευή αναπαραγωγής, να ανάψεις την τηλεόραση και μετά να πατήσεις το Play. Στο Tan Pen Ton, όλες αυτές οι ξεχασμένες τελετουργίες θα γίνουν και πάλι συνήθης πρακτική (https://www.instagram.com/tanpenton/).