ΚΟΣΜΟΣ

«Συναγερμός» στην Ισλανδία για το ηφαίστειο Φαγκραντασφιάλ - Φόβοι για έκρηξη τις επόμενες ώρες

«Συναγερμός» στην Ισλανδία για το ηφαίστειο Φαγκραντασφιάλ - Φόβοι για έκρηξη τις επόμενες ώρες
twitter

Μεγάλοι φοβοι για έκρηξη του ηφαιστείου Φαγκραντασφιάλ στην Ισλανδία

Σε κατάσταση συναγερμού έχουν θέσει τη χώρα οι αρχές της Ισλανδίας μετά τις χιλιάδες σεισμικές δονήσεις που καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες σημειώθηκαν και τις ενδείξεις μετακίνησης του μάγματος υπογείως.

Εάν το ηφαίστειο Φαγκραντάλσφιαλ εκραγεί στη χερσόνησο του Ρέικιανες, θα μπορούσε να είναι χειρότερο από την έκρηξη Βεστμανέγιαρ πριν από 50 χρόνια που κατέστρεψε την πόλη, δήλωσε στο RUV ο ηφαιστειολόγος Άρμαν Χόσκουλντσον.

Ο Ράγκα Αγκουσντότιρ που ζει κοντά στο Γκρίνταβικ προειδοποίησε για την πιθανότητα «να καταστραφεί η πόλη». «Το σενάριο στο τραπέζι τώρα είναι ότι θα συμβεί μέσα ή ακριβώς βόρεια της πόλης Γκρίνταβικ. Δεν υπάρχουν καλά σενάρια εδώ», είπε.

Οι κάτοικοι έζησαν μία νύχτα τρόμου, καθώς 880 σεισμοί κάτω των τριών Ρίχτερ καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας σε σύγκριση με τους προηγούμενους 1.485 σεισμούς που συγκλόνισαν τη χώρα μέσα σε 48 ώρες.

Το Ισλανδικό Μετεωρολογικό Γραφείο είπε ότι υπήρχε «σημαντικός» κίνδυνος έκρηξης λόγω του μεγέθους της υπόγειας εισβολής μάγματος και του ρυθμού με τον οποίο κινούνταν.

Δείτε εικόνα LIVE:

«Δεν νομίζω ότι απομένει πολύς χρόνος πριν από μια έκρηξη, σε λίγες ώρες ή μέρες. Η πιθανότητα έκρηξης έχει αυξηθεί σημαντικά», δήλωσε στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο RUV ο καθηγητής ηφαιστειολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ισλανδίας, Τορβαλντούρ Τόραρντσον