ΚΟΣΜΟΣ

Επίσκεψη Ερντογάν στη Γερμανία στις 17 Νοεμβρίου

Επίσκεψη Ερντογάν στη Γερμανία στις 17 Νοεμβρίου

Επικριτικά υποδέχονται την επικείμενη επίσκεψη του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στο Βερολίνο. 

Επίσημη επίσκεψη στη Γερμανία θα πραγματοποιήσει την ερχόμενη Παρασκευή, 17 Νοεμβρίου, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσε σήμερα η Διεύθυνση Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας.

Στο Βερολίνο επικρατεί ανησυχία «ότι ο Τούρκος πρόεδρος μπορεί τελικά να ξεπεράσει τα όρια στη Μέση Ανατολή. Άγνωστο παραμένει εάν ο Τούρκος πρόεδρος παραστεί στον ποδοσφαιρικό αγώνα Γερμανίας-Τουρκίας στις 18 Νοεμβρίου στο Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου.

Επικριτικά υποδέχονται τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης την είδηση ότι ο Ερντογάν θα επισκεφτεί το Βερολίνο την ερχόμενη εβδομάδα, με αιχμή τη στάση του Τούρκου προέδρου στο Μεσανατολικό, όπως μεταδίδει σε δημοσίευμά της η Deutsche Welle.

«Εκτροχιασμός» είναι ο τίτλος στο σχόλιο της Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) για τις δηλώσεις Ερντογάν. «Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν είναι γνωστός για μία ρητορική που ξεπερνάει τα όρια», αναφέρει η εφημερίδα της Φρανκφούρτης. «Αμφισβητώντας το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ, το παρατράβηξε. Το να κατηγορεί το Ισραήλ για φασισμό λίγο πριν επισκεφθεί τη Γερμανία, κάνει την πρόκλησή του πιο κακόγουστη ακόμη. Για μία ακόμη φορά φαίνεται ότι ο Ερντογάν άγεται και φέρεται από τα ένστικτα του λαϊκισμού και του ισλαμισμού. Του είναι προφανώς τόσο οδυνηρό ότι δεν διαδραματίζει ρόλο στις διαπραγματεύσεις για τη Γάζα, που προσπαθεί να βρεθεί στο επίκεντρο της συζήτησης με άλλους τρόπους».

Για μία «πολύ δύσκολη επίσκεψη ενός δύσκολου συμμάχου» κάνει λόγο η οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt. Μεταξύ άλλων διαβάζουμε: «Ακόμη δεν έχουν γίνει γνωστές λεπτομέρειες για το πρόγραμμα του Ερντογάν στο Βερολίνο. Ένα είναι σχεδόν βέβαιο: ο ποδοσφαιρόφιλος (Ερντογάν) δεν πρόκειται να παραστεί στον αγώνα Γερμανίας-Τουρκίας στις 18 Νοεμβρίου (στο Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου). Ήδη προ ημερών η Γερμανική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία είχε ανακοινώσει ότι δεν αναμένει τον Ερντογάν.

Μία επίσκεψη στο κατάμεστο γήπεδο, με δεκάδες χιλιάδες Τούρκους φιλάθλους, θα προκαλούσε πρόσθετες δυσκολίες όσον αφορά στα μέτρα ασφαλείας στην ούτως ή άλλως διαμφισβητούμενη επίσκεψη Ερντογάν. Επιπλέον, θα προέκυπτε το ερώτημα ποιός θα λάβει θέση δίπλα του στην εξέδρα των επισήμων. Ο (καγκελάριος) Σολτς σίγουρα όχι. Μήπως ο (πρόεδρος της Γερμανίας) Στάινμαιερ; Δύσκολα μπορεί κανείς να το φανταστεί, με δεδομένη την φορτισμένη ατμόσφαιρα που επικρατεί με τον πόλεμο στη Γάζα».

Κατά τη συνάντηση του με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σόλτς, ο κ. Ερντογάν θα αναφερθεί «στις απάνθρωπες επιθέσεις του Ισραήλ κατά της Παλαιστίνης και θα μεταφέρει το μήνυμά του από το Βερολίνο στις ευρωπαϊκές χώρες που δεν υψώνουν τη φωνή τους κατά των επιθέσεων του Ισραήλ», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Στη γερμανική πρωτεύουσα ο Τούρκος πρόεδρος αναμένεται να θέσει επίσης επί τάπητος τις σχέσεις Τουρκίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ στο τραπέζι θα βρίσκονται η αύξηση του όγκου των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ Τουρκίας και Γερμανίας, καθώς και η ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας στους τομείς της αμυντικής βιομηχανίας και του ψηφιακού και πράσινου μετασχηματισμού.

Στην Άγκυρα στις 28 Νοεμβρίου ο πρόεδρος του Ιράν

Ο πόλεμος στη Γάζα θα είναι το βασικό θέμα στην ατζέντα της επίσκεψης του προέδρου του Ιράν Εμπραχίμ Ραΐσι στις 28 Νοεμβρίου στην 'Αγκυρα. Σημαντικό μέρος των συνομιλιών του με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα καλύψουν επίσης οι διμερείς σχέσεις, ο πόλεμος στη Συρία και ευρύτερα οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Την επίσκεψή του Ιρανού προέδρου είχε προαναγγείλει ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν μετά τη συνάντησή του, την 1η Νοεμβρίου, με τον Ιρανό ομόλογό του Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν.

Την τελευταία εβδομάδα ο Ταγίπ Ερντογάν και ο Ιρανός ομόλογός του έχουν ήδη συναντηθεί σε δύο διεθνείς συναντήσεις: τη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας στην Τασκένδη του Ουζμπεκιστάν και τη σύνοδο των ηγετών του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας από κοινού με τον Αραβικό Σύνδεσμο στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας.