ΚΟΣΜΟΣ

Νέες απειλές Ερντογάν κατά του Ισραήλ: «Δεν θα το αφήσουμε έτσι αυτό - Είναι ιστορική μας ευθύνη»

Νέες απειλές Ερντογάν κατά του Ισραήλ: «Δεν θα το αφήσουμε έτσι αυτό - Είναι ιστορική μας ευθύνη»

Στο απόλυτο ναδίρ βρίσκονται οι τουρκο-ισραηλινές σχέσεις έπειτα από το ξέσπασμα του πολέμου και ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, που δεν μιλάει πια με τον Νετανιάχου, φροντίζει να ρίχνει καθημερινά λάδι στη φωτιά.

Ο Ταγίπ Ερντογάν στη ρητορική τουλάχιστον, μοιάζει έτοιμος να... επέμβει, στον πόλεμο του Ισραήλ, λέγοντας ότι θέλει να προστατέψει τους Παλαιστίνιους της Γάζας.

Σε ομιλία του στη Ριζούντα, στον Πόντο, σήμερα βορειοανατολική Τουρκία, ο Τούρκος πρόεδρος εξαπέλυσε νέα επίθεση κατά του Ισραήλ.

Ο Ερντογάν αναφέρθηκε στο «καθήκον της Τουρκίας να σταματήσει τις σφαγές» στη Γάζα, δεσμεύτηκε ότι «δεν θα αφήσουμε τα αδέλφια μας στη Γάζα μόνα τους» και υποστήριξε ότι «είναι ιστορική ευθύνη η σκληρή στάση έναντι αυτών που υποστηρίζουν αυτές τις δολοφονίες».

«Είναι καθήκον μας να σώσουμε τους Παλαιστίνιους αδελφούς μας από την ισραηλινή καταπίεση και να σταματήσουμε τις σφαγές που γίνονται στη Γάζα μπροστά στα μάτια ολόκληρου του κόσμου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Εάν η ειρήνη επικρατήσει στην περιοχή, θα επικρατήσει χάρη σε εμάς. Για την ασφάλεια της περιοχής εμείς θα αναλάβουμε την ευθύνη και θα το καταφέρουμε αυτό. Στα Βαλκάνια, στον Καύκασο για να επικρατήσουν η ειρήνη και η σταθερότητα, εμείς θα αναλάβουμε ενεργό ρόλο. Από την Αφρική μέχρι την Ασία, εμείς θα είμαστε στο πλευρό των αδελφών μας και θα υποστηρίζουμε αυτό που είναι δίκαιο. Οι Παλαιστίνιοι αδελφοί και αδελφοί μας υποφέρουν από την ισραηλινή καταπίεση και γι' αυτούς να σωθούν από αυτή την καταπίεση και για τις σφαγές που πρέπει να τελειώσουν, ξανά θα αναλάβουμε εμείς την ευθύνη.

Σε όλα τα παλαιστινιακά εδάφη, παιδιά, μητέρες και αθώοι άνθρωποι σφαγιάζονται και εμείς δεν θα το αφήσουμε έτσι αυτό. Είναι ένα ανθρωπιστικό βάρος στις πλάτες μας, είναι μια διαβολική σφαγή. Αυτούς που υποστηρίζουν αυτές τις δολοφονίες τους θα τους κατηγορούμε και τους το λέμε κατάμουτρα. Είναι ιστορική μας ευθύνη να κρατήσουμε σκληρή στάση», πρόσθεσε.

«Ο Νετανιάχου δεν είναι πλέον ένα πρόσωπο που μπορεί να θεωρηθεί συνομιλητής μας με οποιονδήποτε τρόπο» διαμήνυσε χθες ο Ερντογάν, προτού ωστόσο διευκρινίσει ότι οι τελικές αποφάσεις για το εν λόγω ζήτημα θα ληφθούν στη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας. Όπως διευκρίνισε ο τούρκος πρόεδρος, στη διεθνή διπλωματία η πλήρης διακοπή των δεσμών δεν είναι εφικτή ενώ τόνισε πως μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν και τον επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών, Ιμπραήμ Καλίν, θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν όλα τα διπλωματικά μέσα.

«Ο στόχος μας είναι η επίτευξη οριστικής ειρήνης στο ισραηλινοπαλαιστινιακό ζήτημα. (…) Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να σταματήσει η αιματοχυσία και να εδραιωθεί η ειρήνη. Στόχος μας είναι η επίτευξη μιας διαρκούς και βιώσιμης ειρήνης που θα ανακουφίσει τόσο την περιοχή μας όσο και τη χώρα μας. Κάνουμε εκκλήσεις για να το διασφαλίσουμε αυτό, για παράδειγμα, θέλουμε να φέρουμε όλα τα σχετικά μέρη σε μια διάσκεψη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η εμπιστοσύνη μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κλονιστεί»

Την ίδια στιγμή ο Ερντογάν κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ένωση για τον ρόλο της αυτήν την περίοδο, ενώ στη συνέχεια πρόσθεσε ότι η εμπιστοσύνη της χώρας του προς αυτήν έχει κλονιστεί. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη διαδραματίσει έναν πολύ περίεργο και ασυνεπή ρόλο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Δεν πρόβαλε και δεν μπόρεσε να προτείνει μια δίκαιη προσέγγιση», είπε.

Ο τούρκος πρόεδρος υποστήριξε επίσης ότι δεν είναι εφικτό αυτήν την περίοδο να περιμένει κανείς μια δίκαιη στάση από την Ευρωπαϊκή Ένωση λέγοντας χαρακτηριστικά: «Προσέξτε ποιος τάσσεται σήμερα στο πλευρό του Ισραήλ και ποιος είναι εκτός των διπλωματικών διαδικασιών στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας; Η Ευρωπαϊκή Ένωση. Δυστυχώς, η εμπιστοσύνη μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κλονιστεί».

Μάλιστα ο Ερντογάν δεν έμεινε εκεί και προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, ανέφερε ότι θα είναι λάθος να κάνει ειρηνευτική διάσκεψη που να περιλαμβάνει μόνο το Ισραήλ «και να επιβάλει αυτό που λέει ως λύση». «Θα ήταν λάθος να σκεφτεί κανείς ότι μια συνάντηση στην οποία δεν θα συναντηθούν τα μέρη μπορεί να υπηρετήσει την ειρήνη. Δεν είναι ώρα για θόρυβο, είναι ώρα για την υπεράσπιση της ανθρώπινης ζωής και του δικαιώματος στη ζωή».