ΚΟΣΜΟΣ

Ο «χειμώνας δύο πολέμων» που απειλεί την Ευρώπη - Οι τιμές και τα μαθήματα από την ουκρανική κρίση

Ο «χειμώνας δύο πολέμων» που απειλεί την Ευρώπη - Οι τιμές και τα μαθήματα από την ουκρανική κρίση

Καθώς οι συγκρούσεις μαίνονται στη Μέση Ανατολή, η ΕΕ ελπίζει ότι μπορεί να αποφύγει την επανάληψη της ενεργειακής κρίσης του περασμένου έτους.

Τον περασμένο χειμώνα, οι Ευρωπαίοι αντιμετώπισαν υπερβολικά φουσκωμένους λογαριασμούς ενέργειας καθώς η ήπειρος απογαλακτίστηκε γρήγορα από το ρωσικό αέριο. Φέτος η ΕΕ είναι καλύτερα προετοιμασμένη, αντιμετωπίζει ωστόσο έναν δεύτερο πόλεμο που απειλεί επίσης να αναστατώσει τις ενεργειακές της αγορές.

Η σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς απειλεί να διαταράξει τις σχέσεις της Ευρώπης με τη Μέση Ανατολή ή ακόμη και να φέρει το Ιράν σε άμεση αντιπαράθεση με το Ισραήλ και τους δυτικούς εταίρους του. Ενώ οι αγορές είναι σχετικά ήρεμες προς το παρόν, οποιοδήποτε από αυτά τα σενάρια θα μπορούσε να προκαλέσει χάος.

Ωστόσο, η Ευρώπη είναι «εξοπλισμένη για να αντιμετωπίσει τη στενότητα της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου και ντίζελ», δήλωσε η Επίτροπος Ενέργειας Kάντρι Σίμσον σε συνέντευξή της στο POLITICO. Οι αξιωματούχοι έχουν διδαχθεί από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και εργάζονται για «να κατανοήσουν όλα τα τρωτά σημεία και να τα αντιμετωπίσουν και να προετοιμαστούνγια τυχόν περιστατικά ή έκτακτες ανάγκες».

Αξιωματούχοι της ΕΕ πραγματοποίησαν σωρεία συναντήσεων με πετρελαιοπαραγωγά κράτη τις τελευταίες εβδομάδες, τόσο παλιούς «φίλους» όπως η Νορβηγία όσο και αναδυόμενους εταίρους όπως η Αλγερία και η Νιγηρία, για να προλάβουν τυχόν αναταραχές, είπε.

«Μετά την εξέλιξη της κρίσης στη Γάζα, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με δύο συγκρούσεις στην ευρωπαϊκή γειτονιά. Η Ανατολική Μεσόγειος είναι ένα σημαντικό θέατρο για την ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια, καθώς η ενεργειακή μετάβαση της Ευρώπης εξακολουθεί να είναι μπλεγμένη σε γεωπολιτικές αβεβαιότητες» είπε η Σίμσον αποδίδοντας την έλλειψη δράματος στις αγορές «στην ετοιμότητα και τη διαχείριση κρίσεων που έθεσε σε εφαρμογή η ΕΕ για να απαντήσει στον ενεργειακό εκβιασμό της Ρωσίας».

Οι μάχες στη Γάζα και, σε μικρότερο βαθμό, στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο είχαν περιορισμένο μόνο αντίκτυπο στις αγορές πετρελαίου. Οι τιμές αρχικά αυξήθηκαν με την είδηση της επίθεσης από τους μαχητές της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και τη μαζική απάντηση του Ισραήλ, αλλά ο βασικός δείκτης αναφοράς του αργού πετρελαίου Brent υποχώρησε κατά 4,2% αυτή την εβδομάδα σε περίπου 81 δολάρια το βαρέλι, περίπου στα επίπεδα πριν από την έναρξη της βίας.

Οι αγορές απέφυγαν την επανάληψη του 1973, όταν ο πόλεμος του Γιομ Κιπούρ μεταξύ του Ισραήλ και των γειτόνων του ώθησε τους μεγάλους Άραβες παραγωγούς, με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία, να κάνουν εμπάργκο στις εξαγωγές τους στους συμμάχους του Ισραήλ. Οι σχέσεις των χωρών του Κόλπου με το Ισραήλ έχουν βελτιωθεί αισθητά τα τελευταία 50 χρόνια: Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν αναγνώρισαν την κυριαρχία τους βάσει των Συμφωνιών του Αβραάμ του 2020, ενώ η Σαουδική Αραβία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για να κάνει το ίδιο.

Ως εκ τούτου, οι έμποροι στοιχηματίζουν ότι όσο η σύγκρουση δεν επεκτείνεται, οι προμήθειες πετρελαίου θα παραμείνουν λίγο-πολύ σταθερές, δήλωσε ο Βίκτορ Κατόνα, επικεφαλής αναλυτής αργού στην εταιρεία ενεργειακών πληροφοριών Kpler.

Ο κίνδυνος πηγάζει περισσότερο από το Ιράν, είπε. Στη χειρότερη περίπτωση, μια επέκταση της σύγκρουσης θα μπορούσε να προκαλέσει το Ιράν να διακόψει τη ναυτιλία από τις αραβικές χώρες του Κόλπου μέσω του Στενού του Ορμούζ. Το αργό πετρέλαιο του ίδιου του Ιράν, ενώ υφίσταται κυρώσεις από τη Δύση, εξάγεται σε μεγάλες ποσότητες στην Κίνα. «Εάν το Ισραήλ αρχίσει να χτυπά το ιρανικό έδαφος και ως συνέπεια το Ιράν χρειάζεται να εξάγει λιγότερα, τότε η Κίνα δεν θα έχει αρκετό αργό και θα χρειαστεί να αγοράσει από κάπου αλλού», εκτοξεύοντας τις παγκόσμιες τιμές, είπε. «Είναι ένα ολόκληρο σπιράλ που πυροδοτείται αμέσως».

Ενώ η θεοκρατική ηγεσία του Ιράν έχει ορκιστεί σταθερά να καταστρέψει το κράτος του Ισραήλ και ενέκρινε δημόσια τις επιθέσεις της Χαμάς τον περασμένο μήνα, αρνείται ότι εμπλέκεται στον σχεδιασμό και την εκτέλεσή τους. Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις λένε ότι έχουν πραγματοποιήσει πλήγματα σε μαχητικές ομάδες στη Συρία με στενούς δεσμούς με το Σώμα Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν πλήξει στόχους εντός του ίδιου του Ιράν.

Τα διδάγματα από την Ουκρανία

Οι αγορές φυσικού αερίου αισθάνθηκαν πιο άμεσο αντίκτυπο από τον πόλεμο. Το Ισραήλ έκλεισε το υπεράκτιο κοίτασμα φυσικού αερίου Tamar, ώρες μετά την αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς, εν μέσω αναφορών ότι ήταν στόχος επιθέσεων με ρουκέτες. Ενώ το Ισραήλ παράγει μόνο σχετικά μικρές ποσότητες φυσικού αερίου —περίπου 21 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα πέρυσι, σε σύγκριση με τα 618 δισεκατομμύρια της Ρωσίαςείναι βασικός εξαγωγέας στη γειτονική Αίγυπτο και ο χρόνος διακοπής της λειτουργίας επιδείνωσε τις τακτικές διακοπές ρεύματος εκεί. Έκτοτε, η ροή επανήλθε, αν και σε μικρότερες ποσότητες.

Οποιαδήποτε κλιμάκωση με το Ιράν θα μπορούσε να επηρεάσει τις αγορές φυσικού αερίου καθώς και πετρελαίου, δεδομένου ότι το ένα τρίτο του παγκόσμιου υγροποιημένου φυσικού αερίου και το ένα έκτο του πετρελαίου του μεταφέρεται μέσω του Στενού του Ορμούζ. «Εάν τα πράγματα παραμείνουν ως έχουν, δεν υπάρχει πρόβλημα, αλλά εάν υπάρξει πόλεμος με την εμπλοκή του Ιράν και [μπλοκάρει το εμπόριο μέσω] του στενού του Ορμούζ, τότε οι τιμές θα ανέβουν σίγουρα», δήλωσε διπλωμάτης της ΕΕ με γνώση των συνομιλιών εσωτερικής ενεργειακής στρατηγικής , μιλώντας ανώνυμα.

Ωστόσο, «όλοι οι μεγάλοι παίκτες θέλουν να αποφύγουν την κλιμάκωση, το Ιράν θέλει να το αποφύγει» λόγω της απειλής κυρώσεων, λένε παράγοντες της αγοράς. Χωρίς αυτό το τρομερό σενάριο, ο αντίκτυπος στις αγορές φυσικού αερίου της ΕΕ είναι πιθανό να είναι περιορισμένος, λέει ο Tom Marzec-Manser, επικεφαλής ανάλυσης αερίου στην εταιρεία πληροφοριών εμπορευμάτων ICIS — αλλά περισσότερο λόγω της τελευταίας σύγκρουσης παρά της πιο πρόσφατης.

«Από την οπτική της ευρωπαϊκής τιμολόγησης φυσικού αερίου, είμαστε εντάξει και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αδύναμη ζήτηση. Πολλοί βιομηχανικοί καταναλωτές συνεχίζουν να χρησιμοποιούν σημαντικά λιγότερο φυσικό αέριο από ό,τι πριν από την ενεργειακή κρίση πέρυσι, επομένως η κατανάλωση στην Ευρώπη παρέμεινε χαμηλά», είπε.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα κράτη μέλη μείωσαν συλλογικά σχεδόν το 20% από τη χρήση φυσικού αερίου πριν από τον περασμένο χειμώνα, με τη βιομηχανία να επιβραδύνει την παραγωγή και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να παίζουν μεγαλύτερο ρόλο στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Παρόλα αυτά, η κατανάλωση στην πραγματικότητα αυξήθηκε τον Οκτώβριο για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου, σε ένα πρώιμο σημάδι ότι οι επιχειρήσεις θα μπορούσαν να προσπαθούν να αποκαταστήσουν τη χαμένη παραγωγικότητα.

Αλλά παρόλο που τα αποθέματα φυσικού αερίου του μπλοκ είναι πληρωμένα κατά περισσότερο από 99% νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα, οι τιμές εξακολουθούν να παραμένουν πεισματικά υψηλές σε όλη την ήπειρο σε σύγκριση με άλλες περιοχές. Αυτό σημαίνει ότι οι Ευρωπαίοι κινδυνεύουν περισσότερο από βραχυπρόθεσμες αυξήσεις στο κόστος της ενέργειας, με τη βιομηχανία ενδεχομένως να πρέπει να επιβραδύνει ξανά εάν οι λογαριασμοί καταστούν δυσβάσταχτοι.

«Είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ό,τι το 2022», δήλωσε ο Georg Zachmann, ανώτερος συνεργάτης στο ενεργειακό think tank Bruegel. «Έχουμε περισσότερες αντλίες θερμότητας, οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής είναι ξανά στην εικόνα που δεν είχαμε διαθέσιμο πέρυσι και έχουμε κατασκευάσει περισσότερους τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου». Ωστόσο, προειδοποίησε, εάν τα κράτη-μέλη χάσουν την εστίασή τους στη μείωση της ζήτησης και προσπαθήσουν να δώσουν στις δικές τους βιομηχανίες το προβάδισμα με επιδοτήσεις, αυτό θα μπορούσε να πυροδοτήσει έναν αγώνα «που θα είναι εις βάρος όλων».

Την ίδια στιγμή, ο χειμώνας στην Ευρώπη δεν είναι αυτός που ήταν. Θερμοκρασίες ρεκόρ καταγράφηκαν σε όλη τη γηραιά ήπειρο τους τελευταίους τέσσερις μήνες, σύμφωνα με έκθεση παρακολούθησης δορυφόρου Copernicus της ΕΕ που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα, ενώ ο περασμένος χειμώνας ήταν ο δεύτερος θερμότερος που καταγράφηκε ποτέ στην ήπειρο. Ενώ αυτά μπορεί να είναι καλά νέα για τις προμήθειες ορυκτών καυσίμων που είναι επιρρεπείς σε συγκρούσεις βραχυπρόθεσμα, είναι πιθανώς κακά νέα για σχεδόν οτιδήποτε άλλο σε όχι και τόσο μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Πηγή: Politico