ΚΟΣΜΟΣ

Χαβάη: Φοβερές εικόνες από λίμνη που έγινε… ροζ – Τι εξετάζεται από τους επιστήμονες

Χαβάη: Φοβερές εικόνες από λίμνη που έγινε… ροζ – Τι εξετάζεται από τους επιστήμονες
Leslie Diamond via AP.

Ασυνήθιστο φαινόμενο σε λίμνη της Χαβάης.

Στο… ροζ «βάφτηκε» μία λίμνη στο Εθνικό Καταφύγιο Άγριας Ζωής Kealia Pond στο Μάουι της Χαβάης, σε ένα φαινόμενο το οποίο οφείλεται στην παρουσία αλοβακτηρίων, τα οποία ευδοκιμούν σε νερό με ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα αλατιού, σύμφωνα με ειδικούς.

Πριν από δύο εβδομάδες, το προσωπικό του καταφυγίου άγριας ζωής παρατήρησε ότι το νερό της λίμνης είχε πάρει αυτό το εντυπωσιακό χρώμα. Αρχικά, υπήρξαν φόβοι ότι πρόκειται για το αποτέλεσμα τοξικής άλγης. Ωστόσο, οι δοκιμές έδειξαν ότι ο «ένοχος» ήταν τα αλοβακτηρίδια, ένας τύπος μονοκύτταρων οργανισμών που ευδοκιμούν σε υδάτινα σώματα με υψηλά επίπεδα αλατιού.

limni xavai

Η αλατότητα της λίμνης είναι σήμερα μεγαλύτερη από 70 μέρη ανά 1.000, δηλαδή διπλάσια από εκείνη του θαλασσινού νερού. Σε συνδυασμό με την ξηρασία, η οποία χαρακτηρίζεται ως «σοβαρή» στην πλειονότητα της κομητείας, η αλατότητα της λίμνης δημιούργησε τις ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη αλοβακτηρίων.

«Αν πρόκειται για αλοβακτηρίδια, τότε το νερό δεν επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Οι μικροοργανισμοί δεν θα μπορούσαν να επιβιώσουν στο ανθρώπινο σώμα, επειδή δεν έχει αρκετό αλάτι», σημείωσε ο Δρ. Σιλαντίτια Ντασάρμα, καθηγητής στο τμήμα μικροβιολογίας και ανοσολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ, μιλώντας στους New York Times.

Παρ’ όλ’ αυτά, οι αρμόδιοι έδωσαν εντολή στους επισκέπτες να μην μπουν στο νερό, να μην καταναλώσουν ψάρια από τη λίμνη και να μην αφήσουν τα κατοικίδια να πιούν νερό από αυτήν.

Σχετικές ειδήσεις