ΚΟΣΜΟΣ

Πορτογαλία: Ανατροπή με την παραίτηση του πρωθυπουργού Κόστα - Μπέρδεψαν τα ονόματα

Πορτογαλία: Ανατροπή με την παραίτηση του πρωθυπουργού Κόστα - Μπέρδεψαν τα ονόματα

Οι εισαγγελικές αρχές φέρεται να μπέρδεψαν το όνομα του Πορτογάλου πρωθυπουργού Κόστα με αυτό του υπουργού Οικονομικών οδηγώντας τη χώρα σε πρόωρες εκλογές 

Απίστευτη ανατροπή, στην περίπτωση που ισχύει, θα έχει συμβεί στην Πορτογαλία, όπου ο πρωθυπουργός της χώρας, Αντόνιο Κόστα εξαναγκάστηκε σε παραίτηση την περασμένη εβδομάδα μετά την εμπλοκή του ονόματός του σε σκάνδαλο διαφθοράς.

Ωστόσο, φαίνεται σύμφωνα με όσα επικαλείται το Euronews, τα πράγματα να μην είναι ακριβώς έτσι, αλλά μία συνωνυμία να έφερε τη χώρα στα πρόθυρα πολιτικής κρίσης και πρόωρης προσφυγής στις κάλπες τον ερχόμενο Μάρτιο.

Η Εισαγγελία της Πορτογαλίας φέρεται να μπέρδεψε το όνομα του πρωθυπουργού Αντόνιο Κόστα με αυτό του υπουργού Οικονομίας Αντόνιο Κόστα Σίλβα στη μεταγραφή των υποκλοπών «Operation Influencer» που οδήγησαν στην πτώση της πορτογαλικής κυβέρνησης.

Αυτό υποστήριξε ο δικηγόρος του Πορτογάλου πρωθυπουργού, ο οποίος αποκάλυψε ότι το λάθος εντοπίστηκε κατά την ανάκριση και είπε ότι οι εισαγγελείς το αναγνώρισαν, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να υπάρχει κάποιο επίσημη αντίδραση από τις δικαστικές αρχές.

Ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα, ηγείται της Πορτογαλίας από το 2015 και κέρδισε εκ νέου τις εκλογές πέρυσι.

Η παραίτησή του, ωστόσο ήρθε μετά από μεγάλη αστυνομική επιχείρηση την περασμένη Τρίτη στο πλαίσιο έρευνας για διαφθορά που περιελάμβανε τη σύλληψη του αρχηγού του προσωπικού του μαζί με άλλα τέσσερα άτομα και έναν από τους υπουργούς του που κατονομάστηκαν ως ύποπτοι.

Το σκάνδαλο διαφθοράς αφορά σε επενδύσεις ορυχείων λιθίου και εγκατάστασης πράσινου υδρογόνου.