ΚΟΣΜΟΣ

Πορτογαλία: Η εισαγγελία ζήτησε προφυλάκιση συνεργατών του Κόστα - Οι φάκελοι με τα χιλιάδες ευρώ

O Αντόνιο Κόστα
O Αντόνιο Κόστα
ΑΡ

H Γενική Εισαγγελία της Πορτογαλίας ζήτησε την προφυλάκιση δύο στενών συνεργατών του παραιτηθέντος πρωθυπουργού Αντόνιο Κόστα, καθώς συνεχίζονται οι έρευνες για το δίκτυο της διαφθοράς στα ανώτατα κυβερνητικά κλιμάκια. Ο ίδιος ο Κόστα ζήτησε συγγνώμη από τους συμπολίτες του

Σε περίοδο παρατεταμένης αστάθειας έχει εισέλθει η Πορτογαλία, μετά την παραίτηση του Αντόνιο Κόστα και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών για τις 10 Μαρτίου. Η Γενική Εισαγγελία της χώρας ζήτησε την προφυλάκιση του Βίτορ Εσκάρια, διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Κόστα και του πρώην συμβούλου του Λασέρδα Ματσάδο στο πλαίσιο της έρευνας για τις υποθέσεις διαφθοράς που συγκλόνισαν τη χώρα

Οι εισαγγελείς εισηγήθηκαν την προφυλάκισή τους, υπό τον φόβο ότι μπορεί να εγκαταλείψουν τη χώρα ή να παρεμποδίσουν την ομαλή εξέλιξη της διαδικασίας πιέζοντας μάρτυρες ή σχεδιάζοντας συντονισμένες στρατηγικές υπεράσπισης κατά τη διάρκεια της δίκης.

Οι εισαγγελικές αρχές ζήτησαν επίσης την αναστολή άσκησης των καθηκόντων του δημάρχου της πόλης Σίνες, Νούνο Μασκαρένιας, απαγορεύοντάς του ακόμη και την πρόσβαση στο δημαρχιακό μέγαρο και τις επαφές με τους δημοτικούς υπαλλήλους. Ο αιρετός τοπικός άρχοντας κατηγορείται για παθητική δωροδοκία στην υπόθεση της κατασκευής ενός κέντρου αποθήκευσης ψηφιακών δεδομένων στα όρια του δήμου του.

Η μεγάλη δικαστική έρευνα στην Πορτογαλία για την παραχώρηση αδειών εξόρυξης λιθίου, παραγωγής πράσινου υδρογόνου και κατασκευής ενός μεγάλου κέντρου ψηφιακών δεδομένων οδήγησε στην απαγγελία κατηγοριών για παθητική και ενεργητική δωροδοκία, παράβαση καθήκοντος και άσκηση αθέμιτης επιρροής ενάντια σε επιχειρηματίες και υψηλόβαθμους κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Μεταξύ των εμπλεκομένων στην υπόθεση βρίσκεται και ο πρωθυπουργός της χώρας Αντόνιο Κόστα, ο οποίος ζήτησε συγγνώμη από τον λαό, εκφράζοντας αμηχανία για την έρευνα διαφθοράς που ξεκίνησε εναντίον του ίδιου και πολλών μελών της κυβέρνησής του.

Οι φάκελοι με τα δεκάδες χιλιάδες ευρώ

Ο Κόστα είπε ότι ένιωσε προδομένος όταν έμαθε ότι οι αρχές είχαν βρει δεκάδες χιλιάδες ευρώ σε φακέλους στο γραφείο του αρχηγού του προσωπικού του, Βίτορ Εσκάρια, κατά τη διάρκεια αστυνομικής επιδρομής στην επίσημη πρωθυπουργική κατοικία. «Είναι κάτι που με φέρνει σε αμηχανία και έχω καθήκον να ζητήσω συγγνώμη», είπε σε τηλεοπτική ομιλία του.

Ο Κόστα, ο οποίος παραιτήθηκε, αλλά θα παραμείνει προσωρινός πρωθυπουργός της χώρας μέχρι να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές στις 10 Μαρτίου του 2024, είπε ότι η Πορτογαλία παραμένει ένα μέρος ασφαλές και φιλικό για τους επενδυτές. Οι αρχές διερευνούν πιθανές πράξεις διαφθοράς, επιρροής και κακοτεχνίας σε σχέση με την παραχώρηση έργων εξόρυξης λιθίου στο βόρειο τμήμα της χώρας, ένα μεγάλο έργο πράσινου υδρογόνου και ένα κέντρο δεδομένων στο Σίνες

Ενώ εξέφρασε σεβασμό για την εν εξελίξει έρευνα για τη διαφθορά, ο Κόστα υπερασπίστηκε το δικαίωμα της κυβέρνησής του να κάνει στρατηγικές επενδύσεις σε έργα που αποσκοπούν στην ανάπτυξη και είπε ότι η κυβέρνησή του ενεργούσε πάντα «σε αυστηρή συμμόρφωση με το νόμο» ενώ «προώθησε την περιφερειακή ανάπτυξη, αφαιρώντας τη γραφειοκρατία και ενισχύοντας διαφάνεια."

«Οι μελλοντικές πορτογαλικές κυβερνήσεις πρέπει να έχουν την ελευθερία της πολιτικής δράσης για να ακολουθήσουν νόμιμες στρατηγικές», είπε.